$
שווקי חו"ל

קייט פארמה חוגגת את השקעת מיליארד הדולר במתחרה שלה

מפתחת התרופות של אריה בלדגרין זינקה ב־10% בשלושה ימים לשווי של 2.8 מיליארד דולר. זאת, על רקע ההשקעה במתחרה הבולטת שלה, ששמה את התחום שבו היא עוסקת תחת הראדר של ענקיות התרופות והמשקיעים

ניר צליק 08:1505.07.15

חתימת הסכם להשקעה של מיליארד דולר מפיחה רוח חיים בתחום התרופות הפועלות על מערכת החיסון, בהן גם קייט פארמה הישראלית (Kite) של ד"ר אריה בלדגרין, שזינקה ב־10% מיום רביעי האחרון. לפי ההסכם שנחתם ביום שלישי האחרון, סלג'ן (Celgen) תשקיע במתחרתה של קייט, ג'ונו (Juno), ותקבל אופציה למסחר בחלק מהטכנולוגיה שאותה פיתחה ג'ונו.  

ארבע חברות פארמה מתמודדות כיום על ההובלה בתחום האימונולוגיה לטיפול בסוגים שונים של סרטן הדם. ענקית התרופות נוברטיס (Novartis), קייט שנסחרת כיום לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר, ג'ונו שזינקה ב־20% מאז חתימת ההסכם לשווי של 4.9 מיליארד דולר, והקטנה בחבורה, בליקום (Bellicum) שגם מנייתה עלתה והוסיפה 3% לערכה, והיא נסחרת לפי שווי של 550 מיליון דולר. הקרב העיקרי בין החברות הוא על בנק המטרות (מקטעי תאים ספציפיים) לסרטן, כאשר ככל שיש מטרות רבות יותר בכיסה של כל חברה, כך היא תהיה מסוגלת לטפל ביותר סוגים של סרטן בעתיד, אם תצליח בניסויים הקליניים. קייט פארמה עצמה חתמה על כמה הסכמים, ביניהם עם אמג'ן ו־NIH, מכון המחקר האמריקאי הלאומי.

 

 

לפי ההסכם, סלג'ן קיבלה אופציה למסחר בעד שלוש מטרות לטיפול בסרטן שפיתחה ג'ונו, ותהיה אחראית לפיתוח שלהן בעולם מלבד ארצות הברית וצפון אמריקה, שם תישאר ג'ונו בעלת זכויות המסחור. בנוסף תקבל ג'ונו גישה למטרות סרטן שסלג'ן מצאה, שאותן הן יפתחו במשותף. כרטיס הכניסה לבנק המטרות של סלג'ן יאפשר לג'ונו לפתח טיפולים נוספים. שתי החברות יחלקו את ההוצאות וההכנסות הגלובליות כאשר סלג'ן תקבל 70% וג'ונו 30%.

 

אחת הבעיות המרכזיות במאבק בסרטן היא שתאים סרטניים יודעים "למסך" את עצמם כך שהמערכת החיסונית לא תזהה ותתקוף אותם. הטיפולים האימונו־אונקולוגיים מתרכזים בהסרת המיסוך מעל תאים אלה ובמן אפשרות למערכת החיסונית לתקוף אותם באופן מדויק. טיפולים כימותרפיים, לעומתם, פוגעים גם בתאים תקינים וגוררים תופעות לוואי קשות. החברות הפעילות בתחום מבצעות הנדסה גנטית של מערכת החיסון כדי שזו תתקוף את הגידול הסרטני.

 

בטיפול נלקח דם בעירוי מהחולה, ולאחר מכן מבודדים את תאי ה־T שלו (תאי דם לבנים בעלי תפקיד בתגובה החיסונית התאית). התאים מהונדסים בצורה ספציפית לגידול של החולה, ואחרי השלמת השינוי הגנטי הם מוחזרים לגוף. למעשה, משתילים לתאי ה־T האלה מעין GPS שמנחה אותם לחדור ישירות לתוך הגידול הסרטני, לחסל אותו ולתקוף אותו שוב אם הוא חוזר.

 

כיום מתמקדת קייט בעיקר בטיפול בלוקמיה באמצעות המוצר המוביל שלה, KTE–C19, המיועד לטיפול בלוקמיה מסוג DLBCL, שבו חולים 70 אלף אמריקאים בכל שנה. בניסוי שערכה קייט על 12 חולים, 8 מהם חוו נסיגה מוחלטת של המחלה ו־4 חוו נסיגה חלקית – שיעור הצלחה של 92%. שבעה מהמטופלים עברו קודם לכן כימותרפיה שכשלה, מה שמעיד עוד יותר על ההבטחה האדירה בטכנולוגיה של קייט.

 

השאלה הגדולה היא אם החברות המפתחות את טיפולי הסרטן מבוססי האימונותרפיה יישארו עצמאיות. מחד, העניין שמקדישות חברות התרופות הגדולות בתעשייה, בהן אמג'ן וסלג'ן, מעיד כי בעתיד הן עשויות לבצע רכישה מלאה של החברות שבהן השקיעו. מנגד, העובדה כי מדובר בטיפולים אישיים עבור כל חולה, הדורשים שאיבת דם ולא יכולים להוביל למוצר מדף, עשויה להוות בעיה לחברת תרופות גדולה ששואפת לשכפל טיפולים בהיקף גדול.

 

אריה בלדגרין אריה בלדגרין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x