"תוכנית הדיור של כחלון תוביל לקטסטרופה בשוק ההון"
מנכ"ל שווי הוגן אלי אל-על ממקד את תשומת הלב על השלכות רפורמת הנדל"ן על שוק ההון המקומי: "במקום לדחוף את המשקיעים משוק הנדל"ן לשוק ההון - האוצר צריך לדחוף את המוסדיים לבניית דירות ופרויקטים של תשתיות שיגדילו את ההיצע"
שוק ההון נשאר לבד בחושך: בעוד שתוכניתו של שר האוצר לשוק הדיור מעוררת דיון ביקורתי נרחב, שהגיע לשיא ביומיים האחרונים עם ההודעה על הקדמת העלאת מס הרכישה, הדעות בעד ונגד מתמקדות במובן מאליו – מחירי הדיור.
על הקשר בין התוכנית לבין שוק ההון, כמעט שלא מדברים. למרות שזהו קשר גורדי ממש. רו"ח אלי אל-על, מנכ"ל חברת שווי הוגן (העוסקת בין היתר ביעוץ כלכלי והערכות שווי), מפרסם היום סקירה שמסיטה את תשומת הלב לקשר זה, ויוצא באזהרה חד משמעית – "צעדי האוצר האחרונים בשוק הדיור עלולים להביא לקטסטרופה בשוק ההון".
לדברי אל-על, האוצר מתנהג כ"בעל עניין", שמעדיף צעדים שנשמעים טוב, לכאורה לטובת הזוגות הצעירים, במקום מהלכים שישיגו תועלת גדולה בהרבה, אף שבטווחי זמן ארוכים יותר: "מדובר בצעדים פופוליסטיים של האוצר אשר לכאורה מיועדים לזוגות הצעירים במקום צעדים פיסקאליים ארוכי טווח, אשר הינם יעילים הרבה יותר, אולם עשויים להקטין את חלקו של האוצר בחגיגה".
במקום לעודד את הגופים הפיננסיים החזקים במדינה להשקיע בנדל"ן, מהלך שיתרום יותר מכל לגידול בהיצעים (ובהתאם, לירידת מחירים), התוכנית של האוצר מתעלמת מנתיב פעולה זה – ובכך מותירה את אופציית ההשקעה בסיכון גבוהה כמועדפת ביותר בסביבת הריבית הנוכחית. בכך, מדגיש אל על, מגדיל האוצר מהותית את הסיכון להפסדי ענק של הציבור בהמשך הדרך, עם שינוי סביבת הריבית.

"קיימת בישראל מצוקת דיור, כאשר מנגד קיימת כמות עצומה של כסף מוסדי ופרטי המחפש השקעה. במקום לדחוף את המשקיעים משוק הנדל"ן לשוק ההון, אל פי תהום, יש צורך לנקוט בצעדים פיסקאליים ולדחוף את המוסדיים לבניית דירות ולעבר פרויקטים ארוכי טווח של שדרוג התשתיות עם דגש על הגדלת ההיצע. מחירי הדירות ירדו, מחירי השכירות ירדו והציבור ייהנה מתשואה סולידית על השקעתו", מסביר אל-על.
סביבת הריבית הנמוכה דחפה את הציבור לשוק ההון בחיפוש אחר תשואה מה שהקפיץ לאורך השנים האחרונות את מחירי המניות. הציבור חוזה במדדי המניות שוברים שיאים לאורך השנים האחרונות. מצב זה, מדגיש אל על, ישתנה בקרוב, ותוכנית האוצר מתעלמת ממה שעלול להתרחש.
"עם שינוי המגמה בסביבת הריבית יעלו שיעורי ההיוון של החברות ועלויות המימון שלהן, אלטרנטיבות ההשקעה הסולידיות יהפכו אטרקטיביות יותר, הכסף יתחיל לזרום החוצה משוק ההון ומחירי המניות והאג"ח יתחילו לאבד גובה. במקביל, תחושת העושר המדומה של הציבור תרכין את ראשה וההוצאה הפרטית תקטן, יחד עם רווחי החברות. בנוסף לכל הצרות הללו, יגדלו גם ההחזרים החודשיים של תשלומי המשכנתא ושל כלל ההלוואות במשק באופן שיגדיל את סיכוני חדלות הפירעון", מזהיר אל-על.



