$
בורסת ת"א

עו"ד רם כספי נקרא לדגל: "הנזק ממכירה כפויה של כלל ביטוח יכול להיות עצום"

במאמץ להשיג היתר שליטה בכלל ביטוח שכרו באי.בי.די פתוח את מי שייצג שנים ארוכות את דנקנר. כספי ינהל מו"מ מול סלינגר לקבלת ארכה לבדיקת זכאות להיתר והקלות לגבי דרישות ההון

גולן חזני 06:5013.10.14

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, בעלי השליטה החדשים באי.די.בי פתוח, לא מוותרים ומעלים הילוך במאבק לקבלת היתר השליטה בכלל ביטוח.

 

 

בעקבות הודעתה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר כי לא תעניק לשניים היתר שליטה בחברה השנייה בגודלה בתחום הביטוח בארץ, שכרה אי.די.בי פתוח את שירותיו של עו"ד רם כספי. כספי ליווה את נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, גם במאבקו לשמירת השליטה בחברה. מאז העברת השליטה לא היה כספי מעורב בחברת האחזקות. חזרתו אולי משקפת את המצוקה שבה נמצאים בעלי השליטה והסיכון העצום באי־קבלת ההיתר, מה שיביא לכך שהשליטה בכלל ביטוח תימכר בנתחים בבורסה על ידי משה טרי, נאמן החברה.

 

בעיות של הון ושליטה

 

לפני שבועיים הודיעה סלינגר לאלשטיין ובן־משה כי לא תעניק היתר שליטה בכלל ביטוח. לטענתה, "קיימים פערים מהותיים בין מבנה ונתוני השליטה שהוצגו בפני הממונה, לבין דרישות מבעל שליטה כפי שמפורטות בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים". סלינגר הוסיפה כי "לאור הפערים המשמעותיים יהיה על המבקשים, יחדיו ולחוד, להציג נתונים וחלופות

משמעותיות שיהיה בהם כדי לפצות על הפערים", והדגישה כי השניים לא יקבלו ארכה מעבר לסוף דצמבר. אלשטיין ובן־משה הופתעו מההודעה, ובתגובה נמסר מבן־משה כי החלטתה של סלינגר תמוהה.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" הדרישות המהותיות לקבלת האישור מאלשטיין ובן־משה, שבהן השניים לא עומדים, הן: עושר אישי של 2 מיליארד שקל לפחות לשני בעלי השליטה יחד. החלוקה לא חייבת להיות שווה, אולם אחד מהם חייב להיות עם 600 מיליון שקל לפחות (מקורבים לשניים טוענים כי סעיף זה בר השגה); אחזקה בשרשור של 20% ממניות כלל ביטוח, לשניהם יחד; והון עצמי מינימלי של 2 מיליארד שקל לחברה שמחזיקה בשליטה בכלל ביטוח - אי.די.בי פתוח.

 

כספי לא נשכר ישירות על ידי אלשטיין ובן־משה אלא על ידי ועדת הביקורת של דירקטוריון פתוח, והוא מתכוון להתמקד בשתי נקודות במו"מ מול סלינגר: קבלת ארכה לבדיקה מעבר לסוף דצמבר, וקבלת הקלות לגבי הדרישות להון עצמי מינימלי של 2 מיליארד שקל של פתוח. 

 

אדוארדו אלשטיין (מימין) ומוטי בן משה אדוארדו אלשטיין (מימין) ומוטי בן משה צילום: רותם מלנקי

 

כספי יטען כי בעוד המשקיעים הסינים - שביקשו לרכוש את השליטה ונסוגו בעקבות תנאי מתלה קשה מבחינתם ביוני האחרון - קיבלו תשעה חודשים לנסות לקבל את ההיתר, אלשטיין ובן־משה קיבלו חצי שנה בלבד. לגבי עמידה בקריטריון ההון העצמי של פתוח קיימת ודאות גדולה שלא ניתן לעמוד בדרישה, שכן בסוף הרבעון השני היה לפתוח גירעון בהון של 335 מיליון שקל, כך שחסרים לה 2.35 מיליארד שקל. פתוח צפויה לטעון שמדובר במקרה חריג וייחודי של חברה שקיבלה הזרמה של מיליארד שקל וצפויה לקבל הזרמה נוספת. "כל הנושא של אי.די.בי פתוח וגורל הרכישה של השליטה בה מושתת בין היתר על היותה של כלל ביטוח בבעלות אי.די.בי. הנזק לאי.די.בי, בעלי מניותיה - כולל אלו מקרב הציבור - ממכירה כפויה של השליטה בבורסה יכול להיות עצום", אמר אתמול כספי ל"כלכליסט".

 

השלכות מכירה בלחץ

 

שווי כלל ביטוח בעסקת המכירה לסינים עמד ביוני על 4.6 מיליארד שקל, בעוד שווייה הבורסאי כיום הוא 3.3 מיליארד שקל בלבד. במכירת 55% המניות בבורסה צפוי דיסקאונט נוסף שכן כבר לא מדובר במניות שליטה. לפיכך, אף שמכירה כזו

לכאורה תניב מזומן לאי.די.בי ותחזק אותה, הרי שלמעשה מדובר במחיר הפסד וירידה משמעותית של שווי נכס שבו החזיקה. גם בעלי המניות פתוח (ברובם מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות לשעבר), יפסידו מהמהלך.

 

בסביבת בן־משה ואלשטיין עלתה האפשרות לפנות במקרה הצורך אפילו לבית המשפט כדי לבקש ארכה בבדיקה, אבל בשלב זה לא מדובר בצעד שעומד על הפרק. "אין כאן מדורה שצריך לכבות לא ברור מדוע המפקחת מתעקשת לסיים את הבדיקה בדצמבר", אמרו מקורבים לחברה. אם אלשטיין ובן־משה יחליטו למכור לצד ג', אז יצטרכו השניים להציג הסכם חתום למכירת השליטה בכלל ביטוח עד סוף השנה, ולהשלים את מכירתה עד אמצע 2015. במידה ולא יקרה, יפעל הנאמן למימוש אמצעי השליטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x