$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אלשטיין ובן־משה מעכבים חלוקת דיבידנד באלרון

על פי בקשת המוסדיים ביקש לבחון דירקטוריון החברה־הנכדה של אי.די.בי חלוקת דיבידנד של 100 מיליון דולר. אך בעלי השליטה, שככל הנראה מעוניינים בקופת המזומנים של אלרון למטרות אחרות, עיכבו את החלוקה. החלטה בדבר הדיבידנד תתקבל בימים הקרובים

גולן חזני 07:2819.08.14

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה בעלי השליטה החדשים באי.די.בי פתוח מעכבים תהליך של דירקטוריון חברת אלרוןלחלוקת דיבידנד של 100 מיליון דולר. אי.די.בי פתוח מחזיקה באלרון, חברת אחזקות בתחום הטכנולוגיה, באמצעות החברה־הבת דסק"ש (75%), שברשותה 50.3% ממניות אלרון. לפיכך דיבידנד של 100 מיליון דולר היה מסב לדסק"ש הכנסה של 50 מיליון דולר.

ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים פנו אל דירקטוריון החברה גופים מוסדיים שמחזיקים בהיקפים מהותיים במניות אלרון, ודרשו כי תחלק דיבידנד משמעותי לאור הצטברות המזומנים בקופתה (208 מיליון דולר, נכון לסוף הרבעון השני). הדירקטוריון החליט לכנס ישיבה ולבחון לאשר חלוקת דיבידנד של 100 מיליון דולר. זמן קצר לפני הישיבה העבירו אלשטיין ובן־משה מסר כי הם מבקשים לעכב את הדיבידנד בשלב זה, והדיון בוטל.

 

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן-משה אדוארדו אלשטיין ומוטי בן-משה צילום: אוראל כהן, אניה בוכמן

 

את הדיבידנד האחרון שילמה אלרון במחצית של שנת 2012 והיקפו 15 מיליון דולר. המקור להיקף המזומן העצום, מהגבוה בחברה מקבוצת אי.די.בי ביחס לגודלה, הוא העסקה למכירת גיוון אימג'ינג תמורת מיליארד דולר לחברת קובידיאן מאירלנד. מאזנה של אלרון, שהחזיקה ב־21% מגיוון, נהנה רבות מהאחזקה בחברה שפיתחה גלולת מצלמה לאבחון מערכת העיכול ורשמה רווח הון של 29 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2013 ושל 107 מיליון דולר נוספים ברבעון הראשון של 2014.

 

במצבה של אי.די.בי מדובר בסכום לא מבוטל. משום כך עדיין לא ברור מדוע מיהרו אלשטיין ובן־משה לעכב את החלוקה. ככל הנראה הם מעוניינים לנצל את קופת אלרון למטרה אחרת או לחלופין מעדיפים לשמור את המזומן בקופה עד להשלמת המיזוג בין דסק"ש ואי.די.בי פתוח, המחויב מהחלטות ועדת הריכוזיות. לדסק"ש יתרות שליליות מהותיות לחלוקת דיבידנד, והמיזוג עם פתוח יזרים את ההון ישירות לחברת המטה. לדברי מקורבים לבעלי השליטה, ההחלטה אם לחלק את הדיבידנד תתקבל בימים הקרובים, והעיכוב נוגע אך ורק למהלכים של אלרון ולא לחברות המטה שמעליה.

 

 

דירקטוריון אלרון, שבראשו עומד אריה מינטקביץ', מצוי עתה בין הפטיש לסדן: מצד אחד ישנו לחץ של בעלי מניות לחלק דיבידנד ומצד שני ישנה העמדה של אלשטיין ובן־משה כבעלי השליטה. בעלי המניות הגדולים באלרון הם ילין לפידות באמצעות קרנות הנאמנות, קופות הגמל המחזיקות ב־8% ממנה ומיטב דש המחזיקה ב־9%. עוד מחזיקה גדולה היא כלל, שלה 3.5%, אולם היא נמנית עם קבוצת אי.די.בי ועל כן מנועה מלהתערב ולהביע עמדתה בנושא.

 

אלרון, שהחזיקה ב־21% ממניות גיוון, קיבלה עבור מניותיה 204 מיליון דולר. נוסף על כך, חברת RDC, שאלרון מחזיקה ב־50% מהמניות שלה, החזיקה ב־8% ממניות גיוון. עבור נתח זה קיבלה RDC כ־80 מיליון דולר.

 

לאחר עסקת גיוון הוחלט באלרון שאין יותר צורך בקו האשראי שהיה לאלרון. באפריל 2013 היא חתמה על הסכם קו אשראי בהיקף 25 מיליון דולר עם סיליקון ואלי בנק. האשראי לא נוצל והחברה פרעה חוב של 4 מיליון דולר והודיעה לבנק על ביטול קו האשראי. אלרון ציינה בדו"חות הרבעון הראשון כי המקורות בידיה מספקים למימון פעילותה ופעילות החברות המוחזקות ולצורך השקעות שהיא עשויה לבצע ב־12 החודשים הבאים.

 

לאלרון אחזקות בחברות נוספות, ובהן בריינסגייט (30%), שמפתחת מכשיר לטיפול בשבץ מוחי חסימתי; פוקרד (41%), שמפתחת מערכת לאבחון מהיר במעבדה מיקרוביולוגית; וקרטיהיל (32%), שמפתחת שתלים לטיפול בפגיעות סחוס ועצם. מרבית מהחברות שאלרון מחזיקה בהן לא מצויות בשלב המכירות, אלא עדיין עוסקות בפיתוח.

 

מערכת היחסים המתוחה בין אלשטיין ובן־משה הופשרה לאחרונה, והשניים, לדברי מקורבים לאי.די.בי, החלו לשתף פעולה באופן הדוק יותר בניהול החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x