$
בורסת ת"א

חברות הביטוח מתמהמהות עם אישור מדיניות תגמול מתוקנת

החברות כבר היו אמורות לזמן אסיפות כלליות לאישור שינויים מהותיים. הפניקס היא היחידה שפרסמה עד כה מדיניות מתוקנת. גורמים במשרד האוצר על אישור שכרו של מנכ"ל מזרחי טפחות: "אם לא יבינו את הרמזים, לא נהסס לאשר בחקיקה תקרת שכר מוחלטת"

רחלי בינדמן 08:3710.06.14

חברות הביטוח לא ממהרות להתאים את מדיניות תגמול של הבכירים שלהן להוראות החוזר שפרסמה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר בתחילת חודש אפריל. לפי הוראות החוזר, על הגופים המוסדיים לפרסם מדיניות תגמול מתוקנת עד 1 ביולי 2014.  

עד כה, חברת הביטוח הפניקס היא היחידה מבין חמש חברות הביטוח הגדולות שפרסמה מדיניות תגמול מעודכנת המתאימה להוראות החוזר. חברות הביטוח מגדל, כלל ומנורה סירבו להתייחס לפניית "כלכליסט" ולהבהיר מדוע טרם פרסמו מדיניות תגמול מעודכנת כנדרש. חברת הביטוח הראל היא היחידה שנענתה לפנייה והבהירה כי "תוכנית התגמול עומדת בחוזר, ויידרשו תיקונים קלים בלבד לגבי הגופים המוסדיים (הראל ביטוח ובנותיה) ולא לגבי החברה הציבורית ולכן אין צורך באסיפה כללית".

 

לפי חוק החברות, חברות ציבוריות צריכות לזמן אסיפה כללית 35 יום לפני קיומה. מכיוון שאף אחת מחברות הביטוח, למעט הפניקס, לא הוציאה זימון אסיפה, נראה על פניו שאין בכוונתן לבצע תיקונים מהותיים, שידרשו זימון אסיפה, במדיניות התגמול שלהן. בתגובה לפניית "כלכליסט" הדגישו אתמול במשרד האוצר כי "עד 1 ביולי 2014 יש לאשר מדיניות תגמול מעודכנת לפי הוראות החוזר".

 

הבונוסים לא יעלו על 100% משכר הבסיס

באפריל האחרון פרסמה סלינגר חוזר המקביל לחוזר שפרסם המפקח על הבנקים דודו זקן. החוזר של סלינגר מציב מגבלות לשכר בכירי הגופים המוסדיים ובפרט מגבלה שלפיה הבונוסים ומענקי האופציות למנהלי הגופים המוסדיים לא יעלו על 100% משכר הבסיס. בנוסף, בחוזר נקבע כי המענקים ייפרסו על פני שלוש שנים, הבונוסים יהיו מבוססים בין השאר על תשואות שמשיגות חברות הביטוח לחוסכים במוצרים הפנסיונים, ובעת הענקת בונוסים יש להביא בחשבון את הסיכונים שלהם חשופים הגוף המוסדי וכספי החיסכון שלו.

 

כך, למשל, דרשה סלינגר לקבוע מדדי סיכון בעת חישוב הבונוס, דוגמת אופק הזמן המשמש למדידת הביצועים של המנהל ועלות וכמות ההון הנדרש כדי לתמוך בסיכונים שלהם חשוף הגוף המוסדי. רוב חברות הביטוח לא התייחסו במדיניות התגמול שלהם להתאמת הבונוסים לתשואות התיק הפנסיוני של החוסכים לפנסיה כפי שדורש החוזר. בנוסף, מדיניות התגמול של כלל, לדוגמה, סותרת את הוראות החוזר שחייב יחס של 100% לשכר הבסיס. לפי מדיניות התגמול הקיימת, די בכך ששכר הבסיס יהווה 25% מסך התגמול הכולל.

 

דורית סלינגר ואייל לפידות דורית סלינגר ואייל לפידות צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

 

שכרו של מנכ"ל מזרחי טפחות צפוי להיות מאושר

לקראת פרסום החוזר של סלינגר, היא פנתה אל חברות הביטוח וביקשה מהן לעצור אישורי שכר פרטניים עד פרסום החוזר הסופי. דבר זה עיכב את אישור השכר של יו"ר מגדל ענת לוין והמנכ"ל עופר אליהו, וכן את אישור שכרו של אייל לפידות, מנכ"ל הפניקס. אלא שבניגוד לשכר של לוין ואליהו, שאושר לאחר פרסום החוזר ולא גרר כל תגובה מצדה של סלינגר, חבילת שכרו של לפידות עוררה את כעסה. בתחילת שבוע שעבר קיימה סלינגר שיחות עם הדירקטורים בהפניקס והבהירה להם בלשון שלא משתמעת לשתי פנים כי שכרו המבוקש של לפידות, בעלות של 10 מיליון שקל בשנה, לא עולה בקנה אחד עם הוראות החוזר שלה וכי יש לפעול להתאמתו.

 

הטיעונים המרכזיים של סלינגר היו אלה: השכר של לפידות נומק תוך שימוש בטבלאות השוואה של שכר בכירים בענף הפיננסים, שכר שאושר ערב חוזר התגמול שפרסמה ובחלקו אף לפני כניסת חוק שכר הבכירים לתוקף ולכן אינו מייצג דבר. בנוסף, עלות שכרו השוטף של לפידות הועלתה בעקבות החוזר מ־3.8 מיליון שקל ל־5 מיליון שקל, זאת כדי לאפשר עמידה ביחס של 100% בין התגמול הקבוע למשתנה (ללא ההעלאה, עלות שכרו המקסימלית של לפידות צריכה היתה לעמוד על 7.6 מיליון שקל, אך היחס בין התגמול הקבוע למשתנה היה מעל 100%). לבסוף, סלינגר יצאה נגד העובדה שמדיניות התגמול לא קשרה את הבונוסים למנכ"ל לתשואות שמייצרת הפניקס לחוסכים שלה וכי מדיניות הבונוסים לא שקללה את הסיכונים שבחברה כפי שדורש החוזר.

 

אך גם אם עלות שכרו של לפידות, תרד בעקבות התערבותה של סלינגר ל־7–6 מיליון שקל בשנה, היא עדיין תהיה כמעט כפולה מהתקרה שהציב משרד האוצר בתזכיר החוק שפרסום ביום חמישי האחרון. לפי התזכיר, שכר של יותר מ־3.5 מיליון שקל לעובדים במוסדות הפיננסיים ידרוש אישורים מיוחדים ולא יוכר לצורכי מס.

 

היום יידרשו בעלי מניות המיעוט בבנק מזרחי טפחות לאשר למנכ"ל הבנק אלדד פרשר שכר בעלות מקסימלית של 6.3 מיליון שקל. אתמול חשף "כלכליסט" כי חברת הייעוץ אנטרופי תומכת בשכר, אף שאינו עומד בתקרה של שר האוצר יאיר לפיד. על פי הערכות, שכרו של פרשר צפוי להיות מאושר. גורמים במשרד האוצר אמרו ל"כלכליסט" כי "אין ספק שתזכיר החוק יאושר ויעבור. אנחנו מצפים מהגופים המוסדיים שיצביעו על השכר של מנכ"ל מזרחי טפחות להביא בחשבון איך ההוצאה העודפת תשפיע על רווח הבנק. אם המוסדיים לא יבינו את הרמזים שאנחנו מעבירים, לא נהסס לאשר בחקיקה תקרת שכר מוחלטת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x