$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

איך קורה שעלות שכר המנכ"ל שווה למחיר שבע דירות

מחירי המוצרים ברשתות מזנקים, מחירי הדיור בשיא וגם דמי הניהול על הפנסיה שלנו נוגסים בנתחים גדולים ממנה, אולם שכרם של בכירי החברות שפועלות במוקדי יוקר המחיה רק עולה

יניב רחימי ורחלי בינדמן 08:1402.04.14

שכר הבכירים בחברות הציבוריות מעולם לא היה נמוך, וגם לפני עשור לא היה מקום לרחם על נושאי המשרות רמות הדרג. למרות זאת, תשומת הלב הישראלית לתופעה של חליבת החברות הציבוריות באמצעות משכורות עתק מנופחות היא עניין חדש יחסית, שהתפתח רק בשנים האחרונות. תרמה לכך המחאה החברתית של קיץ 2011, ששמה במוקד את יוקר המחיה.  

זו הדגישה עד כמה בלתי נסבלים הפערים בין אלה שאף שהם עובדים ועמלים לפרנסתם מתקשים לגמור את החודש, לבין אלה שמתרווחים על כיסאותיהם בתפקידים בכירים ונהנים ממשכורות מרקיעות שחקים. זה ההבדל בין המנכ"לים, היו"רים והסמנכ"לים — לעובדים שלהם, ללקוחות שלהם, לציבור.

 

לטבלה המלאה של 350 מקבלי השכר הגבוה בחברות הציבוריות לחצו כאן

 

שנתיים וחצי חלפו מקיץ 2011. המחאה החברתית הולידה כמה חברי כנסת חדשים, ועדות מרובות שקפים ומיעוט של תוצאות בשטח. בסופו של יום, בעול יוקר המחיה לא נרשמה הקלה. להפך. "כלכליסט" בדק האם חל שינוי בתלוש של המנהלים בחברות הנדל"ן, הקמעונאות, הביטוח והסלולר ומצא שברוב המקרים, בשנת 2013 עלות השכר של נושאי המשרות הבכירות דווקא עלתה. אולי גם הם נערכים להתמודדות עם יוקר המחיה.

 

נדל"ן: עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי - עלות שכר 2013: 7.5 מיליון שקל; +6% לעומת 2012

ענף הנדל"ן למגורים בישראל משגשג. פורח. המחירים נמצאים במגמת עלייה זאת השנה השביעית ברציפות. שבע השנים הטובות באות לידי ביטוי גם בתגמולים המשולמים למנהלים הבכירים בחברות הנדל"ן למגורים. כך לדוגמה מנכ"ל שיכון ובינוי עפר קוטלר, נהנה בשנת 2013 מתגמולים של 7.5 מיליון שקל לעומת 7.1 מיליון שקל בשנת 2012. או אם תרצו, חמש דירות בשנה. האם גם הרווח של שיכון ובינוי עלה בהתאם? ובכן, לא. בשנת 2013 התכווץ הרווח של החברה שבשליטת שרי אריסון ב־12%.

 

לעומת זאת, מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן חווה ירידה של 22% בתגמולים שקיבל בשנת 2013. אבל אל דאגה. התגמולים של דגן הסתכמו ב־3.8 מיליון שקל. שכר של מיליונים אינו נחלתן של החברות הגדולות בלבד, וגם היזמים הקטנים יותר בחגיגה. כך, לדוגמה, חנן מור, יו"ר קבוצת חנן מור, נהנה בשנת 2013 מתגמולים של 4.4 מיליון שקל לעומת 3.5 מיליון שקל אשתקד. זאת בשעה שהלקוחות של חברות הנדל"ן — ציבור רוכשי הדירות — מתקשה להשיג את ההון העצמי הנדרש לקבלת משכנתא חונקת.

 

עופר קוטלר עופר קוטלר צילום: אבשלום ששוני

 

קמעונאות: גדי לסין, מנכ"ל שטראוס - עלות שכר 2013: 10.7 מיליון שקל; +38% לעומת 2012

המחאה החברתית שיצאה מתוך "מחאת הקוטג'" כיוונה לבטן הרכה של רשתות השיווק וקמעונאיות המזון. די במבט חטוף לתוצאות העסקיות של החברות בשרשרת המזון כדי לגלות שהמחאה החברתית לא הותירה את רישומה. לכל היותר מכה קלה בכנף. קחו לדוגמה את מנכ"ל שטראוס גדי לסין, שנהנה מתגמולים של 10.7 מיליון שקל המשקפים עלייה של 38% לעומת 2012. אפילו סל המזון לא יכול להתחרות בזינוק הזה. מנכ"ל אסם איציק צאיג יכול לראות את עצמו מקופח עם עלייה של 19% בלבד ותגמולים שבקושי מגרדים את ה־5.3 מיליון שקל.

 

גם המנהלים ברשתות השיווק לא טומנים ידם בצלחת. מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן נהנה משדרוג של 12% בתגמולים שקיבל בשנת 2013 ושהסתכמו ב־3.9 מיליון שקל. גם רמי לוי, שאוהב להתהדר בתדמית איש העסקים שכל דאגתו נתונה לצרכן הפשוט, נהנה מעלייה דומה בתגמולים שקיבל בשנה החולפת, אשר הסתכמו ב־4.3 מיליון שקל.

  

גדי לסין גדי לסין צילום: אוראל כהן

 

ביטוח: אייל לפידות, מנכ"ל הפניקס - עלות שכר 2013: 10 מיליון שקל; +47% לעומת 2012

שוב ושוב מטיפים לנו לוותר על חלק לא מבוטל מהכנסתנו הכורעת ממילא תחת נטל יוקר המחיה עבור העתיד הלא ידוע. המדינה מסבירה לנו שעלינו לצרוך פחות ולחסוך יותר, אבל נותנת לחתולים לשמור על השמנת. את חשבונות הבנקים של מנהלי חברות הביטוח החסכונות שלנו מפרנסים יפה מאוד.

 

אותם מנהלים הסבירו לאחרונה כיצד איכויות הניהול המופלאות שלהם זיכו אותם בצדק בבונוס של מיליוני שקלים. אלא שעיקר הרווח הוא תולדה של גביית דמי ניהול מתיק ביטוחי המנהלים הישן שבו חברת הביטוח שומרת לעצמה 15% מהתשואה של החוסך בשוק הון חיובי כמו 2013, אך לעולם לא שותפה עמו להפסדים כמו ב־2008.

 

ענף הביטוח נוגע לציבור בנקודות הכי רגישות: הבטחת איכות חיים בגיל זקנה, ביטוח בריאות למשפחה וביטוח חיים למקרה של מוות בטרם עת. המנהלים קוראים לציבור לוותר על עוד נתח בשכר החודשי, שערכו הריאלי נשחק, בזמן ששכרם צמוד למדד. בלי למצמץ הם מעיינים בטבלאות שכר הבכירים ומזכירים כי למרות התוצאות הפנטסטיות שלהם, הם בכלל הרוויחו פחות מהמנכ"ל הזה וההוא.

 

 

 

איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח, גרף שכר בעלות של 18 מיליון שקל ב־2013, לאחר שב־2012 נהנה מעלות שכר של כמיליון שקל עבור חודש עבודה אחד. תנאי העסקתו אושרו רגע לפני כניסת חוק שכר הבכירים לתוקף בשלהי 2012, וכך חמק כהן מהבאת שכרו לבחינת בעלי מניות המיעוט. עלות שכרו השנה הושפעה מדרישת רשות ני"ע להכיר במלוא שווי האופציות שברשותו על רקע סגירתה הצפויה של עסקת מכירת כלל לקבוצת משקיעים סינים.

 

מנכ"ל הפניקס אייל לפידות זכה ל־10 מיליון שקל ב־2013 לעומת 6.8 מיליון שקל ב־2012, שיפור שמקורו בהקלת הקריטריונים להענקת בונוס. בימים אלו מנסה הפניקס לאשר ללפידות חבילת אופציות בשווי של מעל 15 מיליון שקל, אך זו מתעכבת נוכח חקיקה שמובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.

 

סלולר: גיל שרון, מנכ"ל פלאפון - עלות שכר 2013: 6.1 מיליון שקל; +33% לעומת 2012

שמו של שר התקשורת לשעבר משה כחלון הפך לסמל המחאה החברתית, לטוב ולרע. אנשי המחאה נתלים בכחלון כמי שהוכיח שאפשר לשנות. בעלי השליטה בחברות הסלולר מכחילים רק למשמע שמו. כך או אחרת, בשנה החולפת הציבור מרגיש באופן חד וברור את הירידה החדה בעלויות הסלולר. את תחושת השמחה על ירידת מחירי חבילות הסלולר מקלקלת העובדה שרבים מהשכירים בחברות הסלולר איבדו את מקומות העבודה שלהם. "אין ברירה", הסבירו המנהלים בענף, כאילו מדובר בגזירה משמים.

 

בדיקת שכר הבכירים מעלה שההתייעלות לא בהכרח הגיעה גם אליהם, ואיכשהו נעצרה אצל המוקדנים ונציגי השירות. חיים רומנו, מנכ"ל פרטנר, נהנה מחבילת תגמולים מפנקת של 3.9 מיליון שקל. הגדיל לעשות מנכ"ל פלאפון גיל שרון, שהתגמולים שלו עלו בשנת 2013 ב־2 מיליון שקל והסתכמו ב־6.1 מיליון שקל.

 

גיל שרון גיל שרון צילום: נמרוד גליקמן

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x