$
בורסת ת"א

האקדמיה נגד אלוביץ': "חולב את בזק ומטלטל אותה"

המרכז האקדמי למשפט ועסקים ביקש להצטרף לתביעה נגד חלוקת הדיבידנד של בזק

לירוי פרי 06:4301.01.12

"בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', 'חולב' את החברה ומוביל אותה לטלטלה פיננסית. הדירקטורים שמאשרים את חלוקת הדיבידנד שלא מקיים את מבחן הרווח משרתים את בעל השליטה. האצבע הקלה על הדק הדיבידנדים פוגעת בציבור הרחב. והערכות השווי שתומכות בחלוקת דיבידנד שכזה מוזמנות ונגועות בקשרים אישיים" - אלו רק חלק מהטענות העולות ממסמך שהוגש לבית המשפט ביום חמישי האחרון, מטעם המרכז האקדמי למשפט ועסקים שמבקש להצטרף כידיד בית המשפט לתיק התביעה כנגד בזק. מדובר במהלך נדיר, שבו גוף אקדמי מחליט לנקוט עמדה ברורה נגד חברה ומדיניותה.

 

אלוביץ' השלים את רכישת גרעין השליטה בבזק (30.5%) בתחילת 2010 תמורת 6.5 מיליארד שקל, מתוכם רק 18% מומנו מהון עצמי והשאר בהלוואות בנקאיות והלוואת בעלים. על פי הבקשה לתביעה נגזרת, שהוגשה נגד בזק על ידי משרד עו"ד נאור־גרשט, עולה כי חלוקת הדיבידנדים בבזק (ובראשה חלוקת דיבידנד של 3 מיליארד שקל  שאושרה במרץ) נתמכת על הלוואות שאמורות לשרת את החברה, אך בפועל משרתות את צורכי המימון של אלוביץ', ומכרסמת במיעוט בעלי המניות.

 

"חלוקה עם סיכונים רבים"

 

לעמדה זו מבקש להצטרף המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, תוך שהוא מציין כי "בעוד שהחלוקה מטיבה עם בעלי השליטה, היא כרוכה בסיכונים רבים עבור בעלי המניות, הנושים והעובדים". עו"ד עמירם גיל, שמייצג את המרכז האקדמי, טוען כי לא ייתכן שבקשות שמוגשות לחלוקת דיבידנד שלא מקיים את מבחן הרווח ואת מבחן יכולת הפירעון, יהפכו לדבר שגרתי. "כאילו אין די בכך שהדיבידנד נועד לממן עבור בעל השליטה את ההלוואות שנטל באופן אישי, כעת החברה נוטלת על עצמה התחייבויות שמגדילות את יחסי המינוף שלה".

 

בנוסף הוא כותב כי "השחקנים בשוק ההון מגיבים לטלטלה הפיננסית. סוכנויות הדירוג מורידות דירוג, המלווים דורשים תשואה גבוהה יותר, וכך נפגעת יכולת החברה לגייס וערך המניה סופג לעתים מכה".

 

את תופעת הדירקטורים שמאשרים חלוקת דיבידנד חריגה, הם מסבירים בכך שאלו מעדיפים לשרת בראש ובראשונה את האינטרס של בעל השליטה. אחת ההוכחות שמחזקות את טענתם הנה בדמות מחקר חדש שמסקנתו כי "הדירקטורים בשוק ההון הישראלי מצויים לרוב בניגודי עניינים, ואינם נהנים מעצמאות מול בעל השליטה".

 

"הגריעה מהון החברה לטובת הדיבידנד מובילה בהכרח להידוק החגורה ולמהלכי התייעלות, שמשמעותם לא אחת הקפאה או הורדת שכר וצמצום שעות עבודה"; וכל זה מוביל להערכת המרכז האקדמי ש"עבור חברות המתעלות משאבים לטובת דיבידנדים חריגים נוצר אף תמריץ להעסקת עובדי קבלן במטרה לחסוך בהטבות סוציאליות ובפיצויי פיטורין".

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"חבר מביא חבר"

 

ביקורת נוקבת מופנית גם נגד הקשרים שבין החברות לבין מעריכי השווי, שעל בסיס עבודתם מאשר בית המשפט חלוקת דיבידנד חריגה. "מתבקש היה שהערכות השווי תיערכנה בשקיפות מלאה, תוך הימנעות מניגוד עניינים. עצמאות המעריך וחוסר תלות בינו לבין בעל השליטה בחברה המזמינה, צריכים להוות תנאי לתקפות הערכת השווי. אלא שהמציאות שונה בתכלית. תעשיית הערכות השווי אפופה בניגודי עניינים ברוח חבר מביא חבר".

 

עוד נכתב כי "הערכות השווי אינן מדע מדויק, ומעריכים שונים עשויים להגיע להערכות שווי מנוגדות אשר כולן תקפות מבחינה חשבונאית". לסיכום, סבורים במרכז האקדמי כי מעריך שווי המקבל שכרו מחברה כלשהי, לבטח יתחשב ראשית בשיקוליה ורק לאחר מכן, אם בכלל, יתחשב בסיכון לבעלי מניות המיעוט. לכן, ההמלצה הנה כי מעריך השווי ימונה על ידי בית המשפט או רשות ני"ע.

 

בבזק סירבו להתייחס לנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x