$
שוק ההון

ראיון "כלכליסט": "ארה"ב יכולה להגיע בעתיד לחדלות פירעון"

גורו ההשקעות ג'ים רוג'רס מאמין שדירוג האשראי המושלם של ארה"ב מזמן לא מוצדק, ממשיך לדבוק בהשקעה בסחורות - בעיקר בזהב ובמתכות היקרות - ומסמן מניות פייבוריטיות: חברות בתחום החקלאות והמזון

ענת ציפקין 06:5402.05.11

המשקיע הנודע ג'ים רוג'רס לא מבין למה לקח לסוכנות הדירוג S&P כל כך הרבה זמן להגיע למסקנה שאופק דירוג האשראי של ארצות הברית שלילי.

 

"ארה"ב היא המדינה בעלת החוב הגדול ביותר בהיסטוריה העולמית, והחוב הזה רק הולך וגדל", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט". "צבר החובות של המעצמה הזו הולך ותופח, אך הממשל ממשיך להדפיס כסף. צריך להבין, דירוג האשראי המושלם של ארה"ב כבר מזמן לא קיים, ובהחלט ייתכן שבעתיד היא אפילו תגיע לחדלות פירעון".

 

נבואת הזעם הזו מובילה את רוג'רס, המכהן כיו"ר חברת ההשקעות רוג'רס הולדינגס שבבעלותו (ופועלת מסינגפור), למסקנה נחרצת: "S&P היתה צריכה להוריד לא רק את אופק הדירוג אלא גם את דירוג האשראי של ארה"ב כבר מזמן. אני מעריך שבסוף זה יקרה - דירוג ה־AAA של ארה"ב יירד".

 

"מציפים את השוק בכסף"

 

רוג'רס. "אם מחיר הזהב ירד אקנה ממנו עוד" רוג'רס. "אם מחיר הזהב ירד אקנה ממנו עוד" צילום: בלומברג

רוג'רס, שבשנות התשעים ייסד עם ג'ורג' סורוס את קרן קוונטום, ביסס את מעמדו כאחד המשקיעים המוערכים בעולם לאחר שקוונטום השיגה תשואה של 3,365% בעשור הראשון לקיומה. לאחר ההצלחה המסחררת החליט רוג'רס לפרוש מעסקי ההשקעות, ונסע לטיול ממושך בסין. במהלך הטיול זיהה רוג'רס את הגאות שהציפה את שוק הסחורות, שבו הוא מאמין מאוד, ואף חזה את פריחת כלכלות דרום־מזרח אסיה.

 

התבטאויותיו של רוג'רס על עתידה של ארה"ב אינן חריגות. בראיון שהעניק ל"כלכליסט" בדיוק לפני שנה כבר טען שהיקפי החוב העצומים שהממשל האמריקאי צובר יגרמו למשקיעים לאבד אמון בנכסיה של המעצמה, מה שיגרום גם לדולר וגם לאיגרות החוב שהממשל מנפיק לצנוח. רוג'רס תלה אז את הרעות החולות בעולם הפיננסי בהתנהלותן של ממשלות שלא פותרות בעיות, אלא מדפיסות עוד ועוד כסף ומציפות את השווקים במזומן.

 

שנה מאוחר יותר, היקף החוב של ממשלת ארה"ב מסתכם היום ב־14 טריליון דולר, והגירעון לשנת התקציב הקרובה צפוי לנוע בטווח שבין 1.5 ל־1.65 טריליון דולר - 10% מהתמ"ג השנתי.

 

מה דעתך על כוונתו של יו"ר הפד בן ברננקי להפסיק ביוני את תוכנית ההקלה הכמותית השנייה, שבמסגרתה רכש אג"ח של ממשלת ארה"ב?

"לדעתי, ברננקי לא היה צריך להתחיל את התוכנית מלכתחילה, וגם לא את תוכנית ההקלה הראשונה. ממשלת ארה"ב מוציאה יותר מדי כסף, ולא חושבת על סיטואציה של הידרדרות נוספת במצב הכלכלה האמריקאית. מה הם יעשו במציאות כזו, יפתחו בתוכנית הקלה שלישית?".

 

הידרדרות נוספת?

"האינפלציה יכולה לעלות עוד יותר, מה שיאלץ את ברננקי להעלות את שיעור הריבית ולפגוע בצמיחת המשק. מהלך כזה עלול לגרום לכלכלה להוריד הילוך ולצמוח בקצב אטי יותר מהתחזיות. במציאות כזו ברננקי נותר למעשה ללא כלים - מה הוא כבר יוכל לעשות עוד מלבד להציף את השווקים בכסף?".

 

"גם הדירוג של יפן יירד"

 

בשבוע שעבר הודיע ברננקי כי הצמיחה של כלכלת ארה"ב בשנה הקרובה תסתכם ב־3.1%–3.3%, והאינפלציה תנוע בטווח של 2.1%–2.8%, גבוה מתחזיותיו הקודמות של הפד.

 

איך התחזיות הללו ישפיעו על הדולר?

"בטווח הארוך הדולר ימשיך להיחלש, אף שבטווח הקצר הוא דווקא יכול לרשום עליות. אני חושב שכל הסיבות שמניתי קודם תומכות במסקנה שהדולר הוא לא השקעה מוצלחת לטווח הארוך".

 

לצד ההודעה על אופק הדירוג של ארה"ב, הודיעה S&P לאחרונה כי היא מורידה גם את אופק דירוג החוב הריבוני של יפן לשלילי. "יפן סובלת מהיקף חובות עצום, ולכן אני מעריך שגם הדירוג שלה יירד בעתיד", מעריך רוג'רס.

 

איך האירועים הללו צפויים להשפיע על שוקי המניות?

"אני אישית לא מושקע יותר מדי במניות, ולכן אני ממליץ למשקיעים למקד את ליבת תיק ההשקעות דווקא בסחורות. אם הכלכלה העולמית תמשיך להתאושש, הרי שהשקעה בסחורות חקלאיות היא הדבר הנכון, כי הגידול באוכלוסייה יביא עמו חוסרים אמיתיים. לצד זאת, אם מצב הכלכלה העולמית ידרדר, גם אז השקעה בסחורות היא הדבר הנכון, כי במצב כזה הממשלות ייאלצו להדפיס עוד כסף, מה שיהפוך את הסחורות לאטרקטיביות אף יותר".

 

מה בכל זאת תאמר למשקיע שסבור שכלכלת העולם תתאושש, ומעוניין להשקיע במניות?

"אם תאלצי אותי היום לרכוש מניות, אלך רק על חברות הפועלות בתחומים הבאים: חקלאות, תיירות בסין, טיפול במים וייצור חומרי גלם. ללא ספק, העתיד נמצא בתחום החקלאות והמזון".

 

מה דעתך לגבי הזהב והנפט?

"אני מושקע בזהב. בתקופה האחרונה הוא שבר שיאים, ובמחירים גבוהים אני לא קונה. מנגד, גם אין לי שום סיבה למכור. אם מחיר הזהב יירד, אין לי ספק שאקנה עוד, ומחשבה זו מנחה אותי גם בנוגע להשקעה במתכות יקרות. בנוגע לנפט, אני מאמין שמחירו ימשיך לטפס ואני לא שולל מצב שהוא יעבור את רף ה־200 דולר לחבית".

  

השורה התחתונה של ג'ים רוג'רס: "אני אישית לא מושקע יותר מדי במניות, ולכן אני ממליץ להתמקד דווקא בסחורות. אם לוחצים אותי לקיר, אני ממליץ על מניות של חברות בתחום החקלאות, תיירות בסין וטיפול במים. בתחום הסחורות, אני מאמין במתכות היקרות וצופה עוד עליות בזהב ובנפט"
בטל שלח
    לכל התגובות
    x