$
בורסת ת"א

לקראת עימות? רשות המסים דורשת מהבנקים וחברות הביטוח 120 מיליון שקל

ועדה של רשות המסים קובעת שהמוכרים והקונים בעסקאות למכירת קרנות הנאמנות וקופות הגמל במסגרת יישום המלצות ועדת בכר לא שילמו את מלוא המס המתחייב בחוק; עו"ד שייצג כמה מהחברות בעסקאות אלה: "הדיונים בעניין צפויים להגיע לביהמ"ש"

הדר קנה 20:0302.08.09

התאגידים הבנקאיים שמכרו את עיקר מניות חברות הניהול של קרנות הנאמנות וקופת הגמל יצטרכו לשלם עוד כ־100 מיליון שקל למס הכנסה, בגין היבטי המס בעסקאות המכירה, ואילו החברות הקונות יצטרכו לשלם עוד כ־20 מיליון שקל לרשות המסים. כך עולה מהמלצות הוועדה של רשות המסים לבחינת השלכות המס על יישום ועדת בכר.

 

בעקבות המלצות ועדת בכר, במהלך השנים 2005–2007 מכרו התאגידים הבנקאיים את עיקר אחזקותיהם בגופים הפיננסיים, בעיקר לחברות ביטוח ולבתי השקעות, והיקף התמורות בעסקאות המכר היה כ־13 מיליארד שקל. רוב העסקאות בוצעו כאשר חברת הניהול של הגוף הפיננסי מכרה את פעילות הניהול כ"עסק חי" לחברה הרוכשת. חלק אחר של העסקאות בוצע בדרך של מכירת מניות חברות הניהול.

 

 

 

בעת עריכת העסקאות סיווגו החברות הקונות והמוכרות את העסקאות הללו כמכירת מוניטין, המקנה הטבות מס לקונה ולמוכר (בעסקת מוניטין המוכר משלם 25% מס במקום מס חברות, שהיה ב־2006 בשיעור של 31%, והקונה זכאי להפחתה של 10% מהמוניטין בכל שנה). הוועדה היתה צריכה להחליט אם להשאיר את סיווגן של העסקאות כעסקאות מוניטין או להכריז עליהן כעל רווח הון — אז יצטרכו לשלם מס חברות מלא — או שיהיו עירוב בין השניים.

 

"זה מנוגד לפסיקת בית המשפט"

 

הוועדה שבראשה עמד הסמנכ"ל לעניינים מקצועיים ברשות המסים, גידי בר זכאי המליצה שבמקרים שבהם נמכרו מניות חברות הניהול של קרנות הנאמנות וקופות הגמל, יראו את העסקה כעסקת רווח הון. במקרים שבהם בוצעה העסקה בדרך של רכישת הפעילות של חברות הניהול, המליצה הוועדה על פיצול של עודף העלות (רווח) בגין העסקה — שחלקו ייוחס לנכסים בלתי מוחשיים (קשרי לקוחות) והשאר ייוחס למוניטין ולזכות חוזית לניהול תיקים.

 

הוועדה קבעה שיש הפרש של כ־4% בין חובן של החברות לרשויות המס, לבין המס ששולם בפועל על העסקאות. מנהל רשות המסים יהודה נסרדישי אימץ את המלצות הוועדה והפיץ את הדו"ח למשרדי השומה.

 

עו"ד ירון אלי ממחלקת המסים במשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות', המשרד שייצג כמה מהחברות בעסקאות הללו, מסר בתגובה: "הוועדה המליצה שבמקרים של מכירת מניות לא יוכר מרכיב המוניטין. זה מנוגד לפסיקה של בית המשפט העליון שקבע כי ניתן להכיר במוניטין של בעל מניות בחברה. ולכן בהקשר זה צפויים עוד דיונים שעשויים להגיע עד לכותלי בית המשפט. כמו כן בנוגע לעסקאות רכישת הפעילות, רשות המסים קבעה מנגנון אשר אינו מכיר בכל ההפרש בין התמורה הכללית לתמורה המיוחסת לנכסים ספציפיים כמוניטין. אני צופה שיהיו עוד דיונים מול הרשות שמטרתם להגדיל את החלק של המוניטין ולהקטין את חבות המס".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x