$
פרסום ושיווק

מנפנפים את הנקניקיות: חברות הבשר נצרבו גם ביום העצמאות

זה כבר סימן למשבר אמיתי: קטגוריות הבשר רושמות ירידות חדות במכירות גם בשבוע של יום העצמאות. ארבעת ראשי החברות הגדולות מנסים לגבש תוכנית לשיפור תדמיתן עם משרד הבריאות

אורנה יפת 06:5922.05.16

קטגוריות הבשר המעובד ממשיכות לרשום ירידות במכירות גם ביום חגן, יום העצמאות. ל"כלכליסט" נודע כי לאחר שכשל הניסיון להתאגד ולמצוא פתרון למשבר בענף הבשר בעזרת התאחדות התעשיינים, פנו חברות הבשר למשרד הבריאות בתקווה להוציא את התעשייה מהמצב שאליו נקלעה.

 

 

בשבועות האחרונים נפגשו יצרני הבשר עם נציגי משרד הבריאות בניסיון למצוא מהי הדרך הנכונה מבחינתם להציל את ענף הבשר מהמשבר שפקד אותו מאז הכרזת ארגון הבריאות העולמי על הקשר בין אכילת בשר מעובד למחלת הסרטן. כמה פגישות התקיימו לאחרונה בין נציגי החברות לבין פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת המחלקה לתזונה במשרד, ובהן סוכם על כמה פעולות לשיפור מצבה של התעשייה, כמו שיפור איכות המוצרים וקיום סקרים תדירים.

 

ירידות דו־ספרתיות ביום העצמאות

בסוף אוקטובר 2015 הוציא ארגון הבריאות העולמי הודעה ולפיה בשר מעובד הוא אחד מגורמי הסיכון הגבוהים ביותר למחלת הסרטן. יממה לאחר האזהרה הדרמטית של הארגון הוציא משרד הבריאות הישראלי המלצה להגביל את צריכת כמות הבשר המעובד לפעם אחת בחודש, ובעיקר בקרב ילדים.

 

 

מימין: יו"ר זוגלובק, אלי זוגלובק, ושר הבריאות. יעקב ליצמן. מנסים ליצור חזית אחידה מימין: יו"ר זוגלובק, אלי זוגלובק, ושר הבריאות. יעקב ליצמן. מנסים ליצור חזית אחידה צילומים: אלעד גרשגורן, עמית שעל

 

מאז נמצאת צריכת הבשר המעובד בארץ בירידה דרסטית. הנתונים מלמדים על צניחה של 30% בממוצע במכירות מוצרי הבשר בחודש, ובקטגוריות מסוימות הגיעה הצניחה במכירות אף עד 50%. המצב הגרוע בשוק הבשר הוביל לניסיונות של היצרניות להתייעל בדרכים שונות, כמו צמצום שעות עבודה נוספות במפעלי הייצור ופיטורי עובדים.

אך כעת נראה כי ברור שלא מדובר במשבר חולף, שכן הירידה במכירות הבשר באה לידי ביטוי אפילו במכירות חג העצמאות, הנחשב לחג המנגלים והבשר. בכל שנה נרשמות בשבוע החג עליות במכירות הבשר וכתוצאה מכך גם במכירות הסלטים המוכנים.

 

אף שכמה ממנכ"לי החברות הצהירו בכלי התקשורת על עלייה במכירות הבשר והנקניקיות לקראת יום העצמאות, נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט" חושפים את האמת העגומה - קטגוריות הנקניקיות המצוננות, מוצרי הבשר על האש והסלטים הארוזים רשמו ירידות דו־ספרתיות במכר הכמותי בשבוע של יום העצמאות הנוכחי (7–13 במאי 2016, כשיום העצמאות היה ב־12 בחודש) בהשוואה למכירות בשבוע החג ב־2015. מכירות מוצרי הבשר על האש ירדו ב־20% במונחים כמותיים וב־7.8% בהכנסות כספיות.

 

קטגוריית הנקניקיות רשמה ירידה של 16% במכר הכמותי ושל 19% בהכנסות. גם מכירות הסלטים ירדו ב־16% במונחים כמותיים וב־14.5% במונחים כספיים. הכנסות שוק המזון כולו רשמו ירידה בשבוע הזה, אבל מינורית בהשוואה למוצרי הבשר שעמדה על 2.6%, והסתכמו ב־573.4 מיליון שקל. כלל מוצרי הצריכה רשמו ירידה קלה של 0.9%.

המצב הקשה גרם לחברות הבשר להבין שאף שהן מתחרות זו בזו, הן חייבות להגיע לדינמיקה קבועה וישירה מול משרד הבריאות, והן מנסות לבנות איתו סוג של שיתוף פעולה כדי להחזיר את הצרכנים ולהקטין את חילוקי הדעות.

 

הניסיון הקודם של התאחדות התעשיינים למצוא פתרון למשבר היה באמצעות גיוס יועץ תקשורת ומשרד פרסום שינהלו אותו. התכנון הראשוני היה לקיים פעילויות הסברה ולובינג שילוו גם בתשדירי פרסום, אך הניסיונות הללו עלו בתוהו.

 

משרד הבריאות ייעץ על ייצור בשר איכותי

בפגישות שקיימה התאחדות התעשיינים עם ראשי ארבע חברות הבשר - זוגלובק, טירת צבי, עוף טוב ויחיעם - לא הגיעו מנכ"לי החברות ומנהלי השיווק שלהן לתמימות דעים בנוגע לדרכי ההתמודדות הנכונות לנהל את המשבר. החברות אף לא הצליחו להגיע להחלטה אם נכון לטפל במשבר הזה באמצעות משרד יחסי ציבור, משרד פרסום או לשלב בין השניים. אף שאגף המזון בהתאחדות התעשיינים העביר בריפים למשרדי ייעוץ תקשורתי ולמשרדי פרסום, שהתבקשו להכין מצגות לניהול אסטרטגי של המשבר בבשר, היוזמה המשותפת הופסקה.

 

 

 

כמוצא אחרון פנו יצרניות הבשר למשרד הבריאות במטרה לנסות לשנות את הדעה הציבורית על הענף החבוט. כעת פועלות היצרניות מול משרד הבריאות בשתי חזיתות: החזית הראשונה היא ברמת איכות המוצרים - ראשי החברות מבקשים להתייעץ עם המשרד בנוגע לייצור מוצרים עם ערכים יותר בריאותיים, כגון מוצרי בשר העשויים מרכיבים טבעיים, הפחתת ניטרטים ונתרן, מוצרי בשר ללא אנטיביוטיקה וכדומה. החזית השנייה היא ברמה התדמיתית ובניסיון לשפר את מעמדה של התעשייה, הן בעיני משרד הבריאות והן בעיני הציבור.

 

 

המפגשים שהתקיימו כללו את מנכ"לי החברות ואנשי טכנולוגיה של היצרניות. במסגרת הניסיונות לקיים דו־שיח עם המשרד, קיימו אנשי משרד הבריאות ביקורים במפעלים של יצרניות הבשר ובנוסף הוחלט לקיים מחקרים על צריכת בשר. היצרניות גם מנסות ללמוד מה המגבלות מצד המשרד ואיך ניתן לייצר מוצרים יותר בריאים ללא חומרים משמרים, מבלי ליצור בעיה אחרת כמו קלקול מהיר של המוצרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x