$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

שופרסל מדלגת מעל המתווכים בפירות ובירקות

רשת השיווק, שספגה ביקורת על הרווחיות הגולמית המופרזת שרשמה בפירות ובירקות, מקימה מיזם שיאפשר לה לרכוש תוצרת ישירות מחקלאים ולמכור אותה בהוזלה של עד 20%

נורית קדוש 06:5520.11.14

על רקע הזעם הציבורי על המחירים הגבוהים שגובות רשתות השיווק על פירות וירקות מנסה שופרסל לפעול באופן עצמאי להוזלת התוצרת הטרייה שהיא מוכרת. ל"כלכליסט" נודע כי בניסיון לתמוך באסטרטגיית הורדת המחירים שהתוותה הרשת קידמה שופרסל לאחרונה מהלך להורדת מחירי הפירות והירקות באמצעות מיזם משותף עם חקלאי עוטף עזה.

 

ירקות בסניף שופרסל ירקות בסניף שופרסל צילום: נמרוד גליקמן

 

במסגרת המיזם תשתף הרשת פעולה עם כמה קיבוצים, ובהם חולית, רעים, רביבים, משמר הנגב ובית קמה, שספגו פגיעה קשה בתקופת צוק איתן. הרשת תרכוש סחורה היישר מהמגדלים בקיבוצים אלה, כדי שתוכל לדלג מעל המתווכים שגובים פרמיה על פירות וירקות ולהפחית את מחיריהם. כחלק משיתוף הפעולה הוקם מיזם המשותף לחברת קטיף, זרוע רכש הפירות והירקות של שופרסל, שמנהל שאול עמיר, ולקיבוצים, זאת באמצעות אבשלום, חברת האריזה והשיווק של המפעלים האזוריים.

 

על פי ההסכם בין הצדדים, שופרסל התחייבה לקנות מהמגדלים כמות קבועה של תוצרת, ואילו המגדלים התחייבו למכור לרשת את הגידולים במחיר קבוע בתמורה. לצד הביטחון הכלכלי שהמגדלים יזכו לו תיהנה שופרסל ממחיר קבוע של אותם ירקות, כך שתוכל למנוע תנודות במחירים לצרכן. "אנחנו מעריכים כי בזכות ההסכמים המחיר לצרכן יהיה קבוע ולכל היותר יירד, אך לא יעלה", הסביר עמיר.

 

לדברי אחד מיוזמי המהלך, יגאל הוך מקיבוץ רעים, הכוונה בשיתוף הפעולה היא לחסוך את פערי התיווך הרגילים בתחום. "המהלך מזרים למגדלים רכש מובטח בהיקף של אלפי טונות בחודש ומוריד ב־20%–15% את המחיר לצרכן".

 

המהלך של שופרסל צפוי לאפשר לרשת להתכונן גם לפיקוח הצפוי על רווחיות רשתות השיווק ממכירת פירות וירקות. בתחילת השבוע עברה בוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק בנושא שיזם ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי). על פי ההצעה, שרי האוצר והחקלאות יקבעו שיעורי רווחיות גולמית מרביים שרשתות השיווק יוכלו לגבות על כל סוג של תוצרת חקלאית.

 

הצעת החוק נותנת מענה לחקלאים הטוענים כי הרשתות רוכשות מהם את התוצרת החקלאית במחירים הנמוכים באופן משמעותי מאלה הנגבים מהצרכן. טענה זו קיבלה ביטוי בפרסום ב"כלכליסט", שלפיו הרווחיות הגולמית של שופרסל ממכירת פירות וירקות גבוהה והסתכמה ב־2013 ב־31%. לשם השוואה, הרווחיות הגולמית שאפיינה את מחלקות הבשר והמשקאות ברשת היתה 18%, ומחלקות אחרות פעלו על בסיס רווחיות גולמית של 22%–25%.

 

הצעת החוק הנידונה מתייחסת למגוון של פירות וירקות, ובהם עגבנייה, מלפפון, פלפל, בצל, כרוב, חציל, מלון, אבטיח, קישוא, תפוח אדמה, אפרסק, נקטרינה, בננה, תפוח עץ, אגס, אבוקדו וענבים. ההצעה קובעת עוד כי רשתות השיווק והירקנים יפרסמו באופן בולט את המחיר שבו המגדל מכר להם את התוצרת החקלאית, את הרווח שהם גובים ואת המחיר הכולל שלה.

 

לפני חצי שנה נחשף ב"כלכליסט" כי במשרד האוצר שוקלים להרחיב את בחינת המרווח הקמעונאי הנהוגה כיום בחלק מהמוצרים המפוקחים ולהחיל אותה גם על תחום הפירות והירקות.

 

משופרסל אישרו את הפרטים והדגישו כי במסגרת המהלך הושם דגש על תוצרת איכותית, תנאים מסחריים נכונים ותמיכה בחקלאי עוטף עזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x