$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

הדיון בממשלה על פיצול ערוץ 2 יהיה רק הספתח

ועדת השרים לחקיקה תדון בשבוע הבא בהצעת שר התקשורת לפיצול ערוץ 2. בעוד שברפורמה לפירוק רשות השידור זכה ארדן לרוח גבית מוועדה מקצועית, הפעם הוא מגיע בלי סיוע, ועם המון שאלות פתוחות שעשויות להפוך לגמרי את ההצעה

אופיר דור 09:0920.10.14

ביום ראשון הבא צפוי שר התקשורת גלעד ארדן להעלות לאישור הממשלה וועדת שרים לחקיקה את הצעת החוק לפיצול ערוץ 2. לפי הצעת חוק זו, יחויבו שתי זכייניות ערוץ 2, קשת ורשת, לעבור לשדר בערוצים עצמאיים לאורך 7 ימים בשבוע כבר באפריל 2015, ולא יוכלו להמשיך ולהחזיק באפיק 22 עד סוף 2017, כפי שנקבע בחוק הנוכחי. לאחר אישור הממשלה, תעלה הצעת החוק לקריאה ראשונה במליאת הכנסת ואחר כך תעבור לדיון בוועדת הכלכלה במהלך מושב החורף של הכנסת שנפתח בסוף החודש. הצעת החוק מחייבת את שתי הזכייניות להפעיל החל מאפריל שתי חברות חדשות עצמאיות, כאשר החוק הנוכחי מתיר להן להחזיק בחברת החדשות של ערוץ 2 עד ל־2019. לאחר אישור החוק, יצטרכו קשת ורשת לבצע התמחרות על חדשות 2, כאשר הזכיינית שתציע את המחיר הגבוה ביותר תזכה בה והמתחרה תצטרך להקים חברת חדשות משלה או לקנות את חברת החדשות של ערוץ 10, אם הוא ייסגר. הצעת החוק זוכה לתמיכה מצד כל הגורמים הממשלתיים ובראשם בכירי הרשות השנייה והממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. מאחוריה עומד הרעיון כי ערוץ 2 הינו מונופול בעל נתח שוק לא סביר, ויש לפצל אותו כדי לאפשר תחרות שוויונית בתחום השידור המסחרי.

 

בעיה 1

עתידו הפוליטי של ארדן עדיין לוט בערפל

 

ארדן, שמוביל את ההצעה, נמצא בצומת מבחינת הקריירה הפוליטית שלו לאחר שקיבל מראש הממשלה בנימין נתניהו הצעה להחליף את גדעון סער במשרד הפנים. אולם ההערכות הן כי גם אם ייענה להצעה לקבל את משרד הפנים הוא ימשיך לקדם את הצעת החוק לפיצול ערוץ 2. במקרה של כניסת שר חדש למשרד התקשורת, לא ברור כיצד הוא יקדם הצעת חוק כה מורכבת ונפיצה כבר בחודשים הראשונים של הקדנציה שלו.

 

מימין יוסי ורשבסקי, אבי צבי ואבי ניר מימין יוסי ורשבסקי, אבי צבי ואבי ניר צילום: נועם מושקוביץ'

 

ארדן הוכיח במקרה רשות השידור את יכולתו להביא לאישור של חוקים מורכבים בזמן קצר, אך אי אפשר להתעלם מכך שהפעם האתגר עבור שר התקשורת גדול הרבה יותר. בנוסף נראה כי בעוד במקרה של רשות השידור, הגיע ארדן לכנסת עם רפורמה מגובשת היטב שנוסחה על ידי ועדה מקצועית בראשות איש הטלוויזיה רם לנדס, במקרה של פיצול ערוץ 2 נותרו עוד שאלות רבות פתוחות.

 

בעיה 2

ההנחה שערוץ 10 לא ישרוד עשויה להשתנות

 

השאלה המרכזית המרחפת מעל כל התהליך של פיצול ערוץ 2 נוגעת לעתידו של ערוץ 10. כאשר יצאה היוזמה לפיצול ערוץ 2 לדרך, ההערכה היתה כי סיכוייו של ערוץ 10 להמשיך ולשרוד מעבר ל־2014 קטנים מאוד, ולכן יש הכרח ליצור שני ערוצים עצמאיים וחזקים עם חברות חדשות משלהם. אולם ככל שעוברים החודשים נראה כי הערוץ עומד לחולל שוב נס ולהמשיך לשרוד נגד כל הסיכויים.

 

המגמה במשרד התקשורת בימים אלו היא להפחית את הדרישות הרגולטוריות המוטלות על הערוצים המסחריים. המטרה המוצהרת של מגמה זו שמוביל ארדן היא להקל על כניסת שחקנים חדשים לשוק, אולם כוונה זו פועלת גם לטובת ערוץ 10. בחודשים האחרונים מעסיקה הרשות השנייה חברת ייעוץ בינלאומית שמבצעת השוואה של הרגולציה המוטלת על ערוצים מסחריים בעולם.

 

המלצות חברת הייעוץ צפויות להיות כי יש להפחית את דרישת המינימום להשקעה בתוכן המוטלות על כל אחד מהערוצים שמגיעה כיום ל־280 מיליון שקל, כמו גם להפחית את הערבויות הכספיות הנדרשות לקבלת רישיון שמגיעות עד למעל ל־150 מיליון שקל. אלו בדיוק הדרישות שמעלה בחודשים האחרונים ערוץ 10. במבנה האחזקות הנוכחי, כאשר אין אף בעל מניות המוכן להזרים כסף לערוץ, לא יכול לעמוד הערוץ בדרישות להגדיל את ערבויותיו ולעמוד בדרישות ההשקעה בתוכן, ולכן הוא אינו זכאי לקבלת רישיון ל־15 שנה נוספות.

 

גלעד ארדן שר התקשורת גלעד ארדן שר התקשורת צילום: נמרוד גליקמן

 

הישרדותו של ערוץ 10 צפויה להגדיל עוד יותר את התנגדותן של קשת ורשת למהלך הפיצול הנכפה עליהן. רשת כבר היום מתנגדת נחרצות למהלך שידרוש מבעלי המניות שלה הזרמה של מאות מיליוני שקלים כדי לממן את המעבר לערוץ של 7 ימים בשבוע, בעוד קשת הודיעה כי היא תומכת בפיצול ערוץ 2 אך רק בסוף 2015.

 

בכל מקרה, נראה כי בנושא אחד ארדן לא מתכוון להקל על ערוץ 10. גם אם ישונו הדרישות מהערוצים המסחריים, ארדן יתעקש, ככל הנראה, כי הערוץ לא יוכלו לקבל רישיון להמשיך לשדר במשך 15 שנה בלי שהוא מבטיח את תשלום החובות שלו למדינה.

 

עד סוף השנה יצבור הערוץ חוב של 30 מיליון שקל בדמי זיכיון לרשות השנייה בנוסף לחוב קודם בגין תמלוגים למדינה שממנו נותרו לערוץ עוד 30 מיליון שקל לשלם. ללא הכנסת משקיע חדש לא ברור כיצד יוכל הערוץ להחזירם.

 

בנוסף הערוץ אמנם מדווח על כך שלאחר צעדי ההתייעלות האגרסיביים שבוצעו בחודשים האחרונים, הוא הגיע לאיזון תפעולי. אך איזון זה הושג גם באמצעות עצירת הפקות ואי עמידה במחויבויות ההשקעה בתוכן ב־2014. כך למשל הערוץ הוציא רק אחוז קטן מהיעד של 20 מיליון שקל שקבוע בחוק להפקות דרמה.

 

בעיה 3

לוח הזמנים של הפיצול באפריל אינו ריאלי

 

שתי הזכייניות יכולות לטעון בצדק כי המהלך כולו יוצא לדרך עוד לפני שברור בכלל מהן הדרישות הרגולטוריות שיחולו עליהן לאחר הפיצול. כמו כן, ההערכה בקרב רוב הגופים בשוק הטלוויזיה היא כי לוח הזמנים שמגדיר החוק הוא בלתי אפשרי והזכייניות, גם אם ירצו בכך, לא יוכלו לעבור לשדר במשך 7 ימים בהתרעה של ארבעה חודשים מאישור החוק כולל הקמת חברת חדשות עצמאית על ידי אחת מהן.

 

כלפי רשת נמתחה ביקורת, שלפיה בחודשים האחרונים נותנת הזכיינית במה לאישים שעשויים לכאורה להשפיע על קבלת ההחלטות בנוגע לפיצול ערוץ 2. כך למשל כיכבה ח"כ גילה גמליאל, חברת ועדת הכלכלה ומי שהוזכרה כמועמדת להחליף את ארדן במשרד התקשורת, בתוכנית התיעודית "אימהות". גם אשת ראש הממשלה שרה נתניהו צפויה להופיע כפסיכולוגית ילדים בסרט שישודר בזכיינית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x