$
פרסום ושיווק

שקית בגב האומה: הנזקים הבלתי צפויים של המלחמה בשקיות הניילון בסופר

הבוקר אמורות רשתות השיווק לסכם עם המדינה על מתווה שבמסגרתו יממנו הכנסת שקיות בד לסופרים, במקום שקיות הניילון המזהמות. יצרני השקיות יוצאים למאבק במהלך, וטוענים כי יוביל לפיטורים המוניים ולא באמת יפחית את הזיהום

נורית קדוש 08:4227.08.14

אף שרק בתום הפגרה תעלה לקריאה ראשונה הצעת החוק שמוביל השר עמיר פרץ להפסקת השימוש בשקיות ניילון בסופרים, כבר הבוקר יתכנסו מנהלי רשתות השיווק במשרד להגנת הסביבה כדי לחתום על תוכנית פעולה מוסכמת לחלוקת שקיות בד הניתנות לשימוש רב־פעמי. שקיות הבד יחליפו את שקיות הניילון, שבהן נעשה שימוש בקופות כיום.

לקוחה יוצאת עם שקיות מסניף של רשת ויקטורי לקוחה יוצאת עם שקיות מסניף של רשת ויקטורי צילום: עמית שעל

 

אף שעל פי המתווה המוסכם הרשתות יממנו בעצמן את חלוקת שקיות הבד וישקיעו במהלך 80 מיליון שקל (העלות השנתית של ייצור שקיות חד־פעמיות), יצרני שקיות הניילון זועמים על המהלך, וטוענים כי הוא נעשה בחופזה, ולא באמת ישרת את הציבור.

 

בפורום יצרני שקיות הניילון טוענים כי המהלך יחסוך לרשתות כסף רב, שאותו לא יצטרכו להשקיע ברכישת שקיות, אך לא ייטיב עם הציבור, היות ששקיות הבד החדשות מתבלות מהר ואינן מתכלות. "באצטלה של דאגה לסביבה דואגים לשיפור הרווחיות של רשתות המזון", טוענים היצרנים. "הרשתות יחסכו מהשנה הבאה 80 מיליון שקל שהן מוציאות בשנה לצורך רכישת שקיות גופייה (שמן של שקיות הניילון המחולקות בסופר – נ"ק), אך באותו זמן יגרמו לנזק סביבתי ארוך טווח".

 

לטענת היצרנים, שקיות הבד שבהן ייעשה שימוש דומות למגבונים חד־פעמיים בנזק הסביבתי ארוך הטווח שהן עלולות לגרום. "בחלק ממדינות אירופה הפסיקו לחלק את שקיות הבד כי כשהן מתבלות, בשל השימוש התכוף בהן, הן נזרקות לאשפה, אבל לא מתכלות".

 

"הצרכן ישלם יותר"

 

 צילום: עמית שעל

יצרני שקיות הניילון לא מכחישים את האינטרס שיש להם בהותרת המצב על כנו, אבל מעלים טיעונים ענייניים נגד הפסקת השימוש בשקיות. ראשית, הם טוענים, המתווה החדש שעליו סוכם אינו ראוי, משום שהוא מהווה מסלול עוקף לחקיקה בכנסת, שטרם עברה.

 

"יוצרים כעת מציאות חדשה שמקדימה את הליך החקיקה, וזאת בלי לעשות מחקר על הנזק הסביבתי הנעוץ בחומרים שמהם עשויות שקיות הבד הרב־פעמיות. זה נכון שיש לנו אינטרס כלכלי ברור, אבל גם אנחנו תומכים בהליך מסודר שיוביל לצמצום הזיהום".

 

עוד טוענים היצרנים כי צמצום השימוש בשקיות ניילון בסופר יגבה מחיר מהצרכן. "שקיות הסופר עוברות בבתים שימוש חוזר, ומשמשות כשקיות אשפה. בהיעדרן של אלה, הצרכנים יידרשו לקנות שקיות אשפה, ולשלם על כך".

על פי הנוסח הנוכחי של הצעת החוק שמקדם פרץ, תיאסר חלוקה חופשית של שקיות ניילון בסופר, וכל מי שיבקש לרכוש שקית יצטרך לשלם 40 אגורות. הסכום שייגבה ישמש למימון הפיצוי ליצרני שקיות הניילון, שיינזקו מהמהלך, ולייזום קמפיין פרסומי בנושא.

 

עם זאת, על פי ההצעה, שקיות שבאות במגע ישיר עם מזון שבתפזורת, כגון ירקות וגרעינים, יוחרגו מהחוק, כפי שקורה במדינות אירופה, ויותר לעשות בהן שימוש חופשי ליד דוכני הפירות והירקות בסופרים. זאת מטעמי היגיינה ובשל הקושי שיהיה לארוז מוצרים בתפזורת בשקיות בד גדולות.

 

יצרני שקיות הניילון טוענים כי המהלך להפסקת השימוש באלה עלול לגרום לפיטורי מאות עובדים המועסקים בתעשייה זו. הקושי נובע מכך שהמכונות במפעלים בארץ מותאמות לשקיות ניילון בלבד, ולא ניתן להסב אותן לייצור שקיות מסוג אחר. זאת ועוד, הקמעונאים צפויים לייבא את שקיות הבד מהמזרח. "מדובר במפעלים מתמחים שהמכונות שבהם יודעות לייצר רק שקיות גופייה. סגירת הפעילות תוביל לפיטורי למעלה מאלף עובדים שמועסקים במפעלים, כיוון שלא ניתן להסב את המכונות לייצור של שקיות אחרות".

 

"אי אפשר להמתין"

 

במשרד להגנת הסביבה דוחים את טענות היצרנים. ביחס לטענה שהמשרד לא ממתין לסיום הליך החקיקה ומבקש לקבוע עובדות בשטח לטובת בעלי הרשתות, טוענים במשרד כי אינם יכולים להמתין, לאור הנזק הסביבתי החמור שגורמות שקיות הניילון: ״אנחנו מקדמים במרץ את הליך החקיקה, ובמקביל נערכים ליום שבו ייפסק השימוש הבזבזני במוצר הגורם לזיהום קשה". על רקע זה, טוענים במשרד, התקיימו פגישות בין הדרג המקצועי במשרד ליצרני השקיות, "וכן התקיימה ישיבה במעמד השר והנהלת המשרד עם היצרנים״.

 

עוד טוענים במשרד כי שקיות הניילון לא באמת מחולקות בחינם בסופר, היות שעלותן מגולמת במחירי המוצרים ומתגלגלת לצרכן. ״אנחנו מאמינים שמיגור שקיות הניילון ימנע את גלגול העלויות לצרכן כחלק מהתפיסה שלנו שצדק חברתי וצדק סביבתי קשורים זה בזה".

 

אנשי המשרד דוחים את הטענה שלפיה השקיות הרב־פעמיות לא יתכלו, וטוענים כי ניתן יהיה לעשות שימוש חוזר באלה כחומר גלם למוצרים אחרים: ״במשך שנה בוצעה סדרה של מחקרים במטרה למצוא את החומר שממנו עשוי הסל הרב־פעמי שיחולק לציבור. סל זה עשוי מחומר מתמחזר ובמקום לשמש כפסולת הוא ישמש בתום השימוש כחומר גלם למוצר חדש״.

 

לטענה על הפגיעה הכלכלית ביצרנים שצפויה לגרום הפסקת השימוש בשקיות ניילון טוען המשרד כי "מתוך התפיסה החברתית־סביבתית שלו הורה השר פרץ לגורמי המקצוע להקים מנגנון סיוע לאותם בעלי עסקים לייצור שקיות גופייה. הכסף למנגנון זה יגיע מחלק מכספי ההיטל על השקיות והוא יפעל בשיתוף פעולה עם הרשות לעסקים קטנים״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x