$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

הראל ומזרחי מימנו ליינות ביתן את רכישת כמעט חינם

יינות ביתן הפכה אתמול רשמית לקמעונאית השלישית בגודלה בישראל, לפחות במספר הסניפים ובהיקף שטחי המסחר. את המימון לרכישת כמעט חינם השיג נחום ביתן מבנק מזרחי טפחות ומקבוצת הראל

גיל קליאן 07:0005.02.13

רשת הקמעונאות השלישית בגודלה, לפחות מבחינת שטחי המסחר ומספר הסניפים, יוצאת לדרך: אתמול דיווחה צים שיווק, החברה הבורסאית בשליטת האחים רני ועדי צים שמפעילה את רשת חנויות כמעט חינם, על השלמת העסקה למכירת הרשת ליינות ביתן בבעלותו של נחום ביתן.

השלמת העסקה, שזכתה לאחרונה גם לאישור רשות ההגבלים העסקיים, תיצור מפלצת קמעונאית בפריסה ארצית עם מחזור מכירות של כ־3 מיליארד שקל, 64 סניפים ושטחי מסחר של כ־70 אלף מ"ר.

 

כיצד ביתן מתכוון לממן את העסקה? חלק ממימון העסקה מתבצע באמצעות דיבידנד של 83.1 מיליון שקל, שכמעט חינם תחלק לכל בעלי מניותיה נכון לרישום בעלי המניות ב־3 בפברואר. הדיבידנד ישולם באמצעות אשראי בנקאי שתיקח על עצמה כמעט חינם.

 

במקביל, יינות ביתן שילמה אתמול 156.9 מיליון שקל לצים שיווק. לכלכליסט נודע כי את המימון לעיסקה קיבל ביתן מבנק מזרחי טפחות וקבוצת הראל.

 

נחום ביתן. החברה תהיה פרטית נחום ביתן. החברה תהיה פרטית צילום: שוקה כהן

 

חלק מהכספים ששולמו אתמול לצים שיווק ישמשו לביצוע תשלום מלא לבעלי המניות מהציבור. הסיבה לכך היא לאפשר לבעל השליטה ביינות ביתן, נחום ביתן חובב הסודיות, למחוק את החברה הנרכשת מהמסחר בבורסה כך שלא יצטרך עוד לדווח על פעולותיו בחברה.

 

כפי שפורסם בעבר ב"כלכליסט", יינות ביתן פנו לכמה ספקים בבקשה לדחיית תשלומים ב־30 יום במהלך 2013 - מהלך שאם היה זוכה להסכמת הספקים של הרשת היה מפנה לביתן אשראי נוסף בהיקף של כ־170 מיליון שקל. עם זאת, ככל הנראה מהלך זה נתקל בהתנגדות של הספקים, ולא ייצא לפועל בקנה מידה רחב.

 

התשלום הבא יפגוש את ביתן רק בקיץ הקרוב. ב־30 ביוני צריך ביתן להעביר תשלום נוסף של 110 מיליון שקל שאמור למעשה לזרום ישירות לבעלי השליטה בכמעט חינם, האחים רני ועדי צים. בסך הכל, פעילות כמעט חינם תימכר לפי שווי של 350 מיליון שקל. היתרון עבור ביתן ברכישה, פרט להכפלה מיידית של מצבת הסניפים וכוח הקנייה שלו מול הספקים, היא גם ביסוס נוכחות בצפון הארץ.

 

 

עובדי השטח מכמעט חינם רוצים רכב צמוד

 

החגיגות של ביתן להשלמת הרכישה כבר יצאו לדרך. ל"כלכליסט" נודע כי אחרי שכל מנהלי הסניפים הנרכשים זומנו לפגישות אישיות עם ביתן עצמו במטה החברה באשקלון, הם יכונסו שוב באחד מבתי המלון באשקלון ביום שלישי הבא - למסיבה שתציין את השלמת המיזוג בין החברות.

 

הציפיות של אנשי השטח של כמעט חינם, שעד כה לא קיבלו רכב על חשבון מקום העבודה, היא לזכות ברכב צמוד כמו עמיתיהם ביינות ביתן, שנהנו עד כה מהטבה זו.

 

עדי ורני צים עדי ורני צים צילום: תומי הרפז

 

עם זאת, לא כל העובדים שמחים בהשלמת העסקה. כמה מהם נעלבו כאשר הבעלים החדש דרש מהם להגיע לאשקלון, שעבור חלקם נמצאת במרחק של כמה שעות נסיעה, לפגישה שארכה 7–5 דקות וכללה בעיקר בירור פרטים טכניים כמו שם, מצב משפחתי ומקום מגורים.

 

הסכם הרכישה עצמו נחתם באוקטובר 2012, לאחר שבמשך חודשים הכחישו אנשיו של ביתן כי מתקיימים מגעים כלשהם, אף שבשוק לא הפסיקו לדבר על העסקה המתקרבת. גם לאחר שהמגעים פורסמו ולא נותר לביתן מה להכחיש, הוא המשיך להתרחק מכל מגע עם התקשורת. כך למשל, בפתיחת סניף קוסט 365 של רמי שביט בכפר סבא, מול סניף של יינות ביתן, לא הגיע ביתן למקום, רק משום שידע כי מדובר באירוע שימשוך תשומת לב תקשורתית.

 

מי שבטוח לא מחייכים בהשלמת הרכישה הם ספקי הרשתות - חברות המזון הגדולות בישראל. השלמת הרכישה תאפשר לביתן לשפר משמעותית את תנאי הסחר שלו. למעשה, ביתן יוכל לראות היכן קיבלה כמעט חינם תנאי סחר טובים לעומת יינות ביתן, והיכן הרשת שלו קיבלה תנאי סחר טובים יותר - וליישר קו עם שאר הסניפים לפי התנאים הטובים יותר. מאחר שכמעט חינם נחשבה בשוק לרשת שמקבלת תנאי סחר טובים, ההערכות בענף הן כי כמה ספקים ייאלצו לשפר משמעותית, וייתכן שאף רטרואקטיבית, את תנאי הסחר עבור סניפי יינות ביתן.

 

הרכישה זכתה לאישור הממונה על ההגבלים לפני כמה שבועות, וברשות ההגבלים הגבילו את המיזוג רק בכל הנוגע לסניף באלפי מנשה, משום שיינות ביתן כבר מפעילה סניף ביישוב.

 

3 סניפים מתוכננים להפתח השנה

 

המיזוג וקליטת הסניפים השונים בגודלם ובמגוון שהם מסוגלים להציע ללקוח - משימה לוגיסטית אדירה עבור כל רשת - לא הרתיעו את יינות ביתן מהמשך ההתרחבות העצמאית שלה. לאחרונה פתחה יינות ביתן סניף ראשון למגזר החרדי כסניף שכונתי של 400 מ"ר בירושלים, והיא מתכננת לפתוח שלושה סניפים נוספים עד סוף השנה.

 

ברשת מאמינים כי יש לה יכולות מטה להטמיע בתוך זמן קצר ניהול של כמות גדולה כל כך של סניפים, ועדיין לשמור על עלויות נמוכות - שהיו תמיד סודן של הרשתות הקטנות בהתמודדות התחרותית מול שופרסל ומגה בשוק המזון.

 

את כמעט חינם ייצגו בעסקה עוה"ד יעקב שטיינמץ, עליזה גביזון ואייל אלדן ממשרד שטיינמץ הרינג גורמן ושות'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x