$
פרסום ושיווק

"אין מקום להורדת מחיר שמן הזית"

חקלאי הזית לא הוטרדו ממחאת יוקר המחייה בכנס שערכו השבוע. הפרסומאי ראובן אדלר: "מיתוג חזק יצדיק את המחיר היקר לצרכן"

גיל קליאן 09:0903.11.11

רוחות המחאה החברתית נשבו השבוע רחוק מאוד מראש פינה, שם נערך כנס לחקלאים ומשווקים של שמן זית, כשברקע האיום בביטול מכסי המגן על הענף על ידי ועדת טרכטנברג. החקלאים דאגו להדגיש כי ביטול מכסים יביא להרס הענף, אך הצרכן הישראלי נשאר עדיין עם פער בלתי נתפס בין מחיר השמן הישראלי למחיר השמנים המקבילים בעולם.

 

לפי נתוני סטור נקסט, ב־2010 המחיר הממוצע לליטר שמן זית ברשתות השיווק בישראל היה כ־40 שקל לליטר. לעומת זאת, מבדיקת אתרים של רשתות שיווק בחו"ל עולה כי באירופה משלם הצרכן כמחצית. עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, הסביר כי "עלויות ייצור של שמן זית בישראל ואירופה דומות מאוד, אבל התמיכה של האיחוד במגדלים בהיקף של 2 יורו לקילו גורמת למחיר לצרכן להיות נמוך".

 

בישראל מגנים על החקלאים באמצעות מכס של 6.5-6 שקלים לקילו שמן, המייקר את המחיר לצרכן. נעלי הביע ספק בדבר האפשרות לאמץ בישראל את המודל האירופי: "אנחנו חוששים שיבטלו את המכס בלי לתת סובסידיה. אנחנו מבקשים מדיניות בת־קיימא שלא תשתנה לפי מצב הרוח של האוצר".

 

המשתתפים הסכימו כי אין מקום להורדת מחיר שמן הזית לצרכן. רן בן נון, נציג המגדלים בכנס, אמר כי "אין אפשרות לרדת ממחיר של 20 שקל לקילו לחקלאים, אחרת מטעים ייעקרו".

 

פתרון אחר שעלה בכנס הוא מיצוב שמן הזית הישראלי כאיכותי יותר, בתקווה כי הצרכן יסכים לשלם את הפערים. הפרסומאי ראובן אדלר אמר כי "כמו שכל אחד באירופה יודע מה זה JAFFA, אין סיבה שלא יעדיפו את השמן הישראלי. אם נצליח להגיע לאמינות של תו תקן איכותי ולמיתוג חזק נוכל לדרוש מחירים בהתאם".

 

רמי לוי, שהיה אמור לקחת חלק בכנס, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "נתח המכירות של שמן הזית בישראל מכל השמנים הוא 20%. בספרד ובאיטליה זה הפוך כי המחירים שלו שם הם 2–3 יורו לליטר. אצלנו, למרות ששמן זית הוא בריאותי יותר, הוא נמכר לעשירים בלבד. נכון שאם היו מוכרים את שמן הזית בישראל במחירים של אירופה כולם היו מרוויחים פחות, אבל העלייה במכירות היתה מפצה על כך והרווח הנקי היה עולה. אם מישהו טוען שהשמן שלו באיכות קצת יותר גבוהה זו לא סיבה להכפיל את המחיר".

 

הכנס נערך על ידי המכללה האקדמית תל חי, ענף הזית במועצת הצמחים, הרשות לפיתוח הנגב והגליל והמועצה המקומית ראש פינה.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x