$
מעסיקים

האופן ספייס לא עובד. בקרוב תעבדו מבתי קפה

במקור עיצוב חלל העבודה כ"אופן ספייס" נועד להגביר את השיתוף והיעילות של העובדים אך בפועל הוא דווקא פוגע בפרודוקטיביות. עתידנית צופה שבקרוב המשרד שלכם ייראה אחרת לגמרי

שירות כלכליסט 18:0402.10.17
האופן ספייס, השיטה הנהוגה במרבית המשרדים בימינו, נועדה במקור לעורר תחושה של שותפות גורל, להגביר את עבודת הצוות ולעודד זרימה חופשית של רעיונות בין העובדים. כל זאת לאחר עשורים שבהם משרדים אופיינו בקירות ומחיצות מפרידות.

 

אך מסתבר שאופן ספייס הוא דווקא לא טוב ליעילות העבודה, שכן העבודה מופרעת כל כמה דקות על ידי שורה של הסחות דעות, כך לפחות לפי ד"ר ניקול מילארד, עתידנית בחברת BT, המתמחה במידע ובטכנולוגיות מתפתחות. לדבריה, המשרדים הגדולים והפתוחים הם לא יעילים, בייחוד לא עבור עובדים מופנמים שיעילים יותר כשלא מפריעים להם. לפיכך, היא חוזה שהאופן ספייס יהפוך בקרוב לנחלת העבר.

 

משרדי StartApp ישראל, האופן ספייס צפוי להיעלם משרדי StartApp ישראל, האופן ספייס צפוי להיעלם צילום: עמית שעל

 

 

לפי התחזית שלה, העובדים של העתיד יהפכו להיות "עובדים שנושאים את המשרד על הכתפיים שלהם", כלומר אפשר יהיה להכניס את המשרד לתיק גב, והעובדים יתאספו בצוותים קטנים בבתי קפה.

 

אף שחברות רבות מאמינות שחללי עבודה פתוחים מסייעים לשיתופי הפעולה בין העובדים, מילארד טוענת שבאותה מידה עובד אחד יכול להיות בבלגיה והשני בארה"ב . "הבעיה עם חללי עבודה פתוחים היא שהם עוצבו במידה אחת שאמורה להתאים לכולם, אך בפועל לא מתאימים לאיש", היא מוסיפה. "מפריעים לנו כל שלוש דקות, ואז עוברות עוד 8-20 דקות לפני שאנחנו מצליחים לשחזר את חוט המחשבה שלנו. אנחנו מקבלים יותר מדי מיילים, מוזמנים לפגישות וצריכים לתקשר עם החברים לעבודה. כל זה מסיח את הדעת". לדבריה, הקפיצה הזאת בין מטלות היא בעייתית. "אפשר לראות שעברנו משימות רבות כשסוגרים את המחשב בלילה ומגלים שיש כמה חלונות לא סגורים או מיילים שלא נשלחו, וזאת מכיוון שהפריעו לנו תוך כדי".

 

כל מה שצריך כדי לעבוד יהיה קפה טוב וחיבור לאיטנרנט. חלל עבודה אייכה כל מה שצריך כדי לעבוד יהיה קפה טוב וחיבור לאיטנרנט. חלל עבודה אייכה צילום: עוזי פורת

 

 

מילארד כאמור מאמינה שבעתיד כולנו נישא את העבודה על הגב. "הטכנולוגיה שלנו הולכת ומתכווצת, כך שנוכל מילולית לשים את המשרד בתיק קטן, אנחנו כבר לא זקוקים לשולחן".

 

עם זאת, מילארד לא שוללת לגמרי את חשיבות המשרדים, לפחות לא בכל הקשור לאספקט החברתי. "עלינו לאזן בין אנחנו ואני", היא מציינת. "עלינו לתת לאנשים אופציות של סגנונות עבודה, נגיד עבודה מהבית. אבל אני יכולה להשתגע קצת אם אני לבד כל היום בבית. לכן נאמץ את בית הקפה כמשרד החלופי, אני זקוקה לקפה טוב, חיבור לאינטרנט, קפה, wifi שיחבר אותי לענן . אני אוהבת חברה. המשרד החדש יכול להיות בית קפה או לובי של מלון". היא מכנה את הסידור החדש הזה - the coffice’ (שילוב של המילים קפה ומשרד).

 

לפי מילארד, כוח העבודה ההולך ומזדקן גם ישנה את האופן שבו משרדים עובדים, זאת מכיוון שאנשים מבוגרים יותר לא ירצו להמשיך ולעבוד בין 9 בבוקר ל-5 אחה"צ או לנסוע למרחקים ארוכים כדי להגיע לעבודה.

 

עם זאת, מילארד מרגיעה וטוענת כי רובוטים לא צפויים להשתלט על מרבית העבודות.

"רוב הטכנולוגיות הללו לא יחליפו אותנו, אלא יעשו את העבודות השחורות והמסוכנות שבכל מקרה איננו רוצים לעשות. קשה מאד לרובוטים לחקות אנשים. אין להם את המיומנויות החדות, האמפתיה ואת האינסטינקטים. אני חושבת שעליית האנדרואידים היא מגמה חיובית שיכולה לגרום לנו להרגיש חשובים יותר כבני אדם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x