• תפריט
מגזין נדל"ן מאי 2017
האדר הפניות מגזין נדלן

"בשביל לשלוח ווטסאפ לא צריך קירות"

האופן ספייס, אותו חלל משרדי עצום וחסר פרטיות, הותאם לעידן הטכנולוגי, וכיום הוא אחד מסממני המגניבוּת של החברות שכולם רוצים לעבוד בהן. סיור בחללי העבודה המיוחדים בישראל

רוני דורי 09:2024.05.17

האופן ספייס (Open Space), חלל העבודה הפתוח, הגיע לישראל רק בעשורים האחרונים, ומאופיין פעמים רבות בחללים שנראים בלתי מעוצבים להפליא - אבל מתברר שמדובר בקונספט עם שורשים עמוקים: הוא הופיע לראשונה בגרמניה בשנות החמישים של המאה ה־20, ועם חלוצי המגמה נמנה פרנק לויד רייט, מגדולי האדריכלים של אותה מאה. רייט לא חשב על קיוביקלס אפרוריים וחסרי חן, אלא רצה לנצל חללים גדולים ופתוחים באופן מיטבי - אגב חיסכון משמעותי בהוצאות.

 

"בחברה שמשרדיה בנויים כחדרים נפרדים, כל תזוזה של קיר דורשת התאמות של מערכות כמו חשמל ומיזוג אוויר", מסביר האדריכל מיכי סתר, שאחראי בין היתר לתכנון משרדי פייסבוק, גוגל ואוטודסק בישראל - כולם בתצורת אופן ספייס. "לעומת זאת, כשרוצים לבצע שינוי באופן ספייס, לא יהיו לכך השלכות מעבר להזזת נקודות תקשורת. לטווח הרחוק, זה משמעותי מאוד".

 

יתרונות אלה, לצד הערך של ריכוך ההיררכיה המשרדית האנכרוניסטית, הפכו את האופן ספייס לפופולרי במיוחד. עם זאת, יש לו גם חיסרון משמעותי: אובדן הפרטיות, כפועל יוצא של הסרת הקירות והמחיצות המפרידות בין עמדות העבודה. "מדובר באלמנט 'האח הגדול'", אומרת זוהר איינהורן, מעצבת פנים (אלנבי, הירו מדיה ועוד). "בגוגל יודעים עליך הכל, בפייסבוק יודעים עליך הכל, וזה משהו שמוצא ביטוי גם בפתרונות העיצוביים".

 

לפיכך, לא פלא שלאופן ספייס יצא עם השנים מוניטין שלילי של "פס ייצור". לא מעט מחקרים קבעו כי עובדים נהנים ממנו פחות ממעסיקיהם. אלא שסתר מסביר שהכל תלוי ביישום מוצלח של השיטה: "כשעושים אופן ספייס כמו שצריך, העובדים מפוצים על אובדן הפרטיות באמצעות פונקציות ציבוריות, כמו פינות מרופדות שאפשר להיכנס אליהן לשיחה פרטית, או קפטריות מרווחות".

 

האדריכל רם גולדברג, שתכנן בין היתר את מרכז המחקר והפיתוח של eBay בישראל, מוסיף כי לעתים תחום הפעילות של החברה מכתיב ישיבה באופן ספייס. "הרעיון הוא למשוך קהל צעיר ויצירתי, וליצור סביבת עבודה שהוא ישמח לשהות בה ושתאפשר פרטיות - למשל, באמצעות מסכים נסתרים, הגנה על מסך והקפדה על מרווחים נכונים בין עמדות. הטלפון הרי לא רלבנטי יותר לעניין הפרטיות, כי אף אחד כבר לא משוחח בו, ובשביל לשלוח הודעת ווטסאפ לא צריך קירות. אם באת לעבודה, באת כדי להיפגש. אם לא, אז למה באת בכלל?".

 

לדבריו, המפגש הבלתי־אמצעי הוא קריטי בייחוד בעידן הסמארטפון. "כשהתקשורת הבין־אישית מצטמצמת והולכת, במיוחד בקרב הדור הצעיר, ארגונים צריכים לפעול כדי ליצור קהילה עם ערך מוסף", הוא אומר. "ההתקדמות הטכנולוגית, שנובעת באופן אירוני מהפעילות של הארגונים האלה, פוגעת ביכולתו של הארגון להשתמש בקהילה כדי לייצר תוכן. בלי התקשורת הבין־אישית, לארגון לא יהיה ערך מוסף; וכדי שהיא תתרחש, עליו לאפשר סביבה תומכת מפגשים ברמה המיידית: שיהיה אפשר להרים ראש ולשוחח עם קולגה, וליצור תקשורת שאינה תלוית ווטסאפ או אימיילים. כך נוצרות סיטואציות שתורמות להתפתחות קהילה, להבדיל מאוסף אינדיבידואלים".

 

ואם ביקור בכמה משרדי אופן ספייס מהדור הישן מעלה חשד שמדובר בגישה יעילה אך חסרת מעוף, סתר ממהר להבהיר שההפך הוא הנכון. "מידת החופש היא אינסופית", הוא מדגיש. "עמדות העבודה, הצורה שלהן, ההנחה שלהן, הצבעים שלהן, הרצפה, השטיח, החומרים, בטון או לא, פרקט או לא, תקרה גלויה או לא - אין לזה סוף. בחברה של חדרים, מבחינתי, הפרויקט זה המסדרון. אבל מסדרון זה רק מסדרון: משעמם, קשה לייצר איתו משהו, ואתה הולך כמו עכבר במבוך. באופן ספייס יש אולם ענקי של הרבה אנשים שמדברים זה עם זה, ויש מצבים שבהם נשקפים מבעד לחלונות שלושה כיווני אוויר. זו עוצמה".

 

"מגזין כלכליסט" מציג חמישה חללי עבודה שמשקפים את האופן ספייס על שלל גווניו במיטבו, ועל הדרך מפרים גם את העובדים השוהים בהם.

 

חוגגים בסנוקר

משרדי CA Technologies ישראל

 

מיקום: הרצליה • שטח: 2,000 מ"ר • תכנון: סתר אדריכלים • שנת הקמה: 2016

 

ב־CA Technologies עובדים בשיטת הבֶּנְצִ'ינְג (Benching, "סִפְסוּל"): יושבים שניים מול שניים, בשולחנות ללא מחיצות בין עמדות העבודה. נוסף על כך, יש הפרדה בין האופן ספייס לחללים הציבוריים, שחלק מהם במרחק נגיעה. "יצרנו פרטיות עם מחיצה שבנויה מצינורות אינסטלציה ומכילה כוורת עץ עם עציצים, שמבודדת בין המסדרון לעמדות האופן ספייס", אומר האדריכל מיכי סתר. ומה מעבר למחיצה? הכל מהכל, החל בתאי ישיבה (Booth) מרופדים א־לה דיינר אמריקאי, וקפטריה כפרית עם קיר בריקים ושולחן סנוקר, וכלה במובלעות מנוחה ולאונג' מזמין עם כריות נוי.

 

משרדי CA Technologies ישראל משרדי CA Technologies ישראל צילום: איתי סיקולסקי

 

סלון באמצע, ספרייה בצד

משרדי StartApp ישראל

מיקום: נתניה • שטח: 1,600 מ"ר • תכנון: קרן אופק וקרן אריאלי

• שנת הקמה: 2013

 

משרדי חברת StartApp מתמודדים בכבוד עם אחד האתגרים המשמעותיים של האופן ספייס: הצורך בשקט כדי להתרכז. המעצבות קרן אופק וקרן אריאלי, שתיהן עובדות החברה, תכננו שלל חדרי קונספט המקיפים את חלל העבודה המשותף וכוללים, בין היתר, ספרייה (חדר שקט) לאלה מקרב העובדים הזקוקים לסביבת עבודה שקטה יותר. פיצ'רים נוספים הם חדרים, חדר אוכל מרווח ומפנק, חדר אלטרנטיבי שבו רהיטים המאפשרים ישיבה נמוכה ולא רשמית, ופינות אלטרנטיביות כמו סלון, המוצבות במרכז האופן ספייס למען מי שאוהב לעבוד עם לפטופ על הברכיים, כמו בבית.

 

משרדי StartApp ישראל משרדי StartApp ישראל צילום: עמית שעל

 

מקום לקריאייטיב

בית הקונספטים אלנבי

מיקום: תל אביב • שטח: 360 מ"ר

• תכנון: זהר איינהורן • שנת הקמה: 2014

 

בית הקונספטים אלנבי, ממשרדי הפרסום הבולטים בזירה המקומית, הפנים אף הוא את שיטת הבֶּנְצִ'ינְג. לדבריה של זהר איינהורן, מעצבת הפנים, שמרבה לשתף פעולה עם המשרד, "החלל דיבר בעד עצמו, והייתי צריכה רק לארגן את העובדים בקבוצות הנכונות ולאפשר להם להטביע את חותמם על המקום".

הפרטיות מתאפשרת באמצעות מחיצות הזזה, שצדן האחד הוא לוח מחיק וצדן האחר הוא לוח שעם: "פונקציונלית, המחיצות משמשות גם כדי לכתוב את המשימות של הצוותים השונים, וגם כדי לתלות פריטים אישיים של העובדים לצד עבודות של המשרד. בפועל, מי שרוצה פרטיות מציב את המחיצות בינו לבין מי שיושב מאחוריו, וכך סביבת העבודה שלו אינה חשופה", אומרת איינהורן. הדבר מעיד על אופיו הייחודי של המשרד, שבניגוד למשרדי פרסום רבים, שבהם ניצב קיר ראוותני עם תמונות מקמפיינים של הלקוחות, הוא מעוצב כגלריה חיה של שלל הפרויקטים וההפקות שעליהם הוא חתום, לצד יצירות אמנות של העובדים. "אלנבי הוא משרד צעיר עם הרבה קריאייטיב, ובקרב צוות העובדים יש גם אמנים מוכשרים", אומרת איינהורן. "ניסיתי ליצור 'דף חלק' עם הרבה פינות לביטוי עצמי כמו המחיצות וציור קיר ענקי, וזה עבד נהדר".

 

בית הקונספטים אלנבי בית הקונספטים אלנבי צילום: עמית שעל

 

עם המנכ"ל באופן ספייס

מרכז המחקר והפיתוח של eBay

 

מיקום: נתניה • שטח: כ־7,000 מ"ר • תכנון: רם גולדברג אדריכלים • שנת הקמה: 2013

מרכז המחקר והפיתוח של ebay בישראל עשה לא מעט רעש עם פתיחת משכנו החדש לפני כשלוש שנים וחצי בנתניה, ולא בכדי; משרדי ענקית המסחר המקוון, הנשקפים מכביש החוף, מתבלטים בעיצוב פנים ססגוני ששומר אמונים לדיירת הקודמת של המבנה, חנות העיצוב האוסטרית קיקה, עליה השלום. כך למשל, הרוטונדה והמדרגות המתעגלות בדופנות הבניין נותרו כשהיו. האדריכל רם גולדברג, שהופקד על תכנון הפרויקט, זיהה מיד את הקשר בין אלמנטים אורבניים אלה ללקוח, השוק הווירטואלי הגדול בעולם, והשכיל לשמר אותם. חרף משך העבודה הקצר יחסית על הפרויקט (פחות מחצי שנה לתכנון והקמה), גולדברג לא פשט על מכירת החיסול של קיקה, והלביש את החלל, שמתנאה בין היתר בחדר מוזיקה, חדר יוגה ושלל פינות ישיבה מעוצבות, ברהיטים של ויטרה, הרמן מילר וריג'נט. והאופן ספייס? כדי להדגיש שהלכו איתו עד הסוף, נמצאת בו גם עמדת העבודה של המנכ"ל, יובל מטלון.

 

משרדי ebay משרדי ebay צילום: רמי זרנגר

 

 

הכיסא החם יוצר היכרויות

משרדי פרוקטר אנד גמבל

 

מיקום: תל אביב • שטח: כ־800 מ"ר • תכנון: העובדים עידו הרץ, שנהב פליקסברודט ופרדי לוין • שנת עיצוב: 2014

 

בפרוקטר אנד גמבל ישראל החליטו להפקיד את מלאכת תכנון שיפוץ המשרדים בידי שלושה מעובדי החברה, בלי לערב אדריכלים ומעצבי פנים. העובדים חילקו את החלל לשלושה מתחמים מרכזיים: הראשון והגדול שבהם, Flex & Fun Collaboration, הוא אופן ספייס המשמש לפגישות עבודה, למינגלינג ולסיעורי מוחות, שמתאפשרים לא אחת בזכות שיטת "הכיסא החם": אין מקומות ישיבה קבועים, מה שמחייב היכרויות חדשות על בסיס קבוע. החלל השני הוא מרחב עבודה גמיש, שהעובדים מוזמנים להתאים לצורכיהם, כל אחד על פי העדפותיו. החלל השלישי הוא מרחב שקט, נטול טלפונים מכל סוג, שבו ניצבות עמדות עבודה נפרדות. כל החללים מעוצבים בקו ביתי וחמים בעקבות מעורבות של רבים מעובדי החברה שנסחפו לתהליך העיצוב.

 

משרדי פרוקטר אנד גמבל משרדי פרוקטר אנד גמבל צילום: גלעד רדט

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x