$
מחפשי עבודה

בחנו את עצמכם - האם העבודה מתאימה לאישיות שלכם?

יותר ויותר חברות משתמשות במבחני אישיות בתהליך גיוס המועמדים לעבודה למרות שהאפקטיביות שלהם שנוייה במחלוקת. היכנסו לשאלונים ובידקו אם בכלל הייתם מצליחים להתקבל לתפקידכם הנוכחי

מעין מנלה 10:0403.07.15

ניסיון ויכולות מקצועיות לא מספיקים כדי להתקבל לעבודה. היום יותר מבעבר, האישיות של העובדים צריכה להתאים לארגון ולתפקיד. אם פעם רק חברות גדולות מעטות היו משתמשות במבחני אישיות בתהליך הגיוס וגם אז רק לתפקידים מסוימים, הרי שהיום יותר ויותר חברות, גדולות כקטנות, דורשות ממועמדים לעבור מבחנים כאלה. ההנחה היא שעובדים עם אישיות מתאימה יישארו זמן רב בארגון ויהיו יותר פרודוקטיביים.

  

טעות בגיוס, כלומר עובד שמגיע ועוזב תוך זמן קצר בגלל אי התאמה עולה למעסיק בין פי 1.5 לפי 5 ממשכורתו של העובד. מן הצד השני, העלות של מבחני האישיות רק יורדת עם השנים, היות שרובם ממוחשבים וניתנים להתאמה אישית פשוטה יחסית עבור המעסיק והתפקיד הספציפי. לכן, גם חברות קטנות משתמשות בהם - וליותר תפקידים.

 

בארה"ב שיעור החברות הגדולות שהשתמשו במבחני אישיות בתהליך הגיוס עלה מ-26% ב-2001 ל-57% ב-2013, כך לפי ה"וול סטריט ג'ורנל". מעסיקים בודקים כיצד העובדים המצטיינים שלהם מבצעים את תפקידם ומשתמשים במידע הזה כדי בגיוס. עם זאת, האפקטיביות של מבחני אישיות בבדיקת התאמה לעבודה עדיין שנויה במחלוקת.

 

מחקרים בעבר מצאו שהאפקטיביות של מבחני אישיות בניבוי הצלחה בעבודה היא אפסית מחקרים בעבר מצאו שהאפקטיביות של מבחני אישיות בניבוי הצלחה בעבודה היא אפסית צילום: שאטרסטק

 

סטיבן דייוויס, כלכלן מאוניברסיטת שיקגו אשר בדק את שיעורי העזיבה של עובדים חדשים בחברות אמריקאיות מצא כי אלו ירדו ב-25% מאז שנת 2000. הוא הסיק מכך כי שיעור גבוה של הגיוסים החדשים הם מוצלחים. עם זאת, מחקר אחר, מ-2010 מצא שההתאמה בין תוצאות מבחני האישיות לבין הצלחה בעבודה היא בין 0.3% ל-0.15%, או במילים אחרות - כמעט אפסית. המשמעות של המחקר הזה היא שרק 5% מהצלחת העובד יכולה להיות מיוחסת לאישיותו כפי שבאה לידי ביטוי במבחנים. 95% הנותרים אינם קשורים כלל לאישיות.

 

גולשים במובייל? היכנסו לקישור ובדקו אם האישיות שלכם מתאימה לעבודתכם:

 

 

הדעה הרווחת בקרב חוקרים בתחום הפסיכולוגיה התעסוקתית היא שככל שהתפקיד מסובך יותר, למשל תפקידי הנהלה, כך הקורלציה בין מבחני אישיות לבין הצלחה בעבודה גבוהה יותר. מחקר אחר שבדק את התקפות של מבחני מיון מסוגים שונים מצא כי מבחני אישיות אינם מאוד אפקטיביים ביחס לכלים אחרים בניבוי התאמה לעבודה. למעשה הקורלציה בין מבחני האישיות להצלחה בעבודה הייתה גבוהה רק יותר מזו של ניסיון קודם. האפקטיביות שלהם הייתה נמוכה יותר ממבחני אינטליגנציה רגשית, בדיקות ממליצים, מבחני יושרה, מבחנים קוגניטיביים ושילוב של מספר מבחנים.

  

 
מבחני אישיות הם לא דבר חדש. המבחנים הראשונים הומצאו כבר ב-1919, והשימוש בהם בשנות ה-40 וה-50 היה בעיקר לתפקידי ניהול. מעסיקים רצו לדעת אם מועמדים למשרות הנהלה יעמדו בלחצים, אם הם עצמאיים או שקולים. מחקרים שבדקו את האפקטיביות של מבחני אישיות בניבוי הצלחה בעבודה בין השנים 1919 ועד 1959 הגיעו לתוצאות דומות למחקרים העדכניים – כלומר, מצאו שהם לא מאוד אפקטיביים. לכן, בשנות השישים חברות הפחיתו את השימוש בהם. השינוי חל בשנות האלפיים אז היה מעבר להגשת מועמדות לעבודה באופן מקוון ומחשוב תהליך המיון. כאשר הכלים הם מקוונים וכך גם המידע על מועמדים ועובדים, קל וזול יותר לבנות מבחני אישיות מותאמים.

 

 

 

קיימים היום יותר מ-2,500 כלים שונים לבחינת אישיות ואינטליגנציה רגשית בשוק המיון לעבודה, שרק בארה"ב מוערך ב-מיליארד דולר בשנה. כמספר המבחנים כך גם מספר המכונים והכלים שמציעים הכנה עבורם. גם בלי הכנה מוקדמת, אפשר פשוט לרמות במבחן. מועמדים אינטליגנטיים יידעו לצפות מהי התשובה שמחפש המעסיק. מחקר שנערך ב-2012 מצא כי בין רבע למחצית מהמועמדים מספקים תשובות לא כנות או מזוייפות במבחני אישיות. בנוסף, תוצאות מבחני אישיות משתנות עם הזמן ובתקופות ונסיבות שונות של החיים. אם התוצאות משתנות עם הזמן, איך אפשר להסתמך עליהן כדי לחזות ביצועים עתידיים בעבודה?

 

למרות הבעייתיות, חברות בתעשיית המבחנים טוענות שהתאמה טובה של מועמד למקום העבודה למעשה מסייעת לאנשים לבנות קריירות מספקות וטובות יותר. בנוסף, הקלות היחסית שבה מתבצעים שינויים והתאמות של המבחנים המקוונים מגדילה את האפקטיביות שלהם. חברה אחת שהשתמשה במבחני אישיות כאלה לגיוס עובדים למרכז שירות לקוחות טוענת שבשנת 2012 לפני שהחלו להשתמש במבחנים 41% מהעובדים החדשים היו עוזבים תוך 90 יום. לאחר שהכניסו את מבחני האישיות לתהליך הגיוס שיעור העובדים שעזבו תוך 90 יום ירד ל-35%, שנה אחר כך ל-28% ולבסוף ל-12%.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x