$
מעסיקים

רוצים בוסים? קחו 3 משכורות ולכו הביתה

חברת זאפוס, שב-2014 נפטרה ממנהליה, הציעה לעובדים שאינם מאמינים בשיטת הניהול שלה לעזוב תמורת חבילת פיצויים; כמה הסכימו?

מעין מנלה 14:2827.05.15
הרעיון של חברה ללא בוסים נשמע מפתה, ארגון 'שטוח' בו אין היררכיה ודרגים מסורתיים יכול להיות כר פורה לחדשנות ושיתוף פעולה, אך כנראה שבמציאות מבנה ארגוני כזה אינו זוהר כפי שהוא נשמע. בצעד שזכה להד תקשורתי הכריזה בשנה שעברה זאפוס, חברת המסחר האינטרנטי כי היא מתכוונת לבטל את הדרג הניהולי, לוותר על ההיררכיה התאגידית הטיפוסית ולמעשה להיפטר מהגדרות התפקיד בתוך הארגון. החודש, לקראת השלמת מהלך המעבר לארגון 'שטוח' הציעה החברה לחלק מהעובדים לעזוב בתמורה לתשלום פיצויים. 14% מהעובדים החליטו לקחת את הפיצויים ולהיפרד מהחברה. מדובר ביותר מ-200 עובדים מתוך כ-1,500.

בהצעה לעובדים כתב מנכ"ל החברה טוני הייזיאה שמי שאינו מעוניין להמשיך בדרך הניהול המיוחדת לחברה יכול לקבל את הפיצוי, בגובה משכורת של שלושה חודשים, ולעזוב. "ניהול-עצמי וארגון-עצמי אינם מתאימים לכולם, ולא כולם בהכרח ירצו להתקדם לכיוון אסטרטגיית הלקוחות הטובה ביותר והצהרות האסטרטגיה שהוצאנו לאחרונה", כתב המנכ"ל לעובדים והוסיף כי עובדים שלא מרגישים כי ניהול עצמי, ארגון עצמי או אסטרטגיית החברה הם בשבילם – מוזמנים לעזוב. כעשרה ימים לאחר שהתפטרו יותר מ-200 עובדים, החברה שוב הציעה ל-9% נוספים תשלום תמורת עזיבה מרצון. ההצעה החדשה ניתנה בעיקר לעובדים בתחום הטכנולוגיה בחברה ולפי דיווחים ב-Quartz מספר משמעותי של עובדים החליטו לקבל את ההצעה ולחפש עבודה אחרת.

 

עובדים בזאפוס, מי שרוצה בוסים - שיעזוב עובדים בזאפוס, מי שרוצה בוסים - שיעזוב צילום: בלומברג

 

הגישה הארגונית שאימצה זאפוס מכונה Holacracy. היא פותחה על ידי יזם לשעבר בתחום התוכנה ומטרתה היא להחליף את שרשרת הפיקוד הטיפוסית באגון בסדרה של 'מעגלים' חופפים ובעלי מנגנוני פיקוח עצמי. השיטה היא דמוקרטית ואמורה להעניק לעובדים השפעה רבה יותר על אופן ניהול החברה. כאשר זאפוס בחרה לאמץ את השיטה, מנהליה הבכירים טענו שהמהלך נועד כדי למנוע ממנה להפוך נוקשה, מסורבלת וביורוקרטית מדי – על מנת שתוכל להמשיך לצמוח.

 

טוני הייזיאה, מנכ"ל זאפוס. אין מנהלים אבל לו יש את המילה האחרונה טוני הייזיאה, מנכ"ל זאפוס. אין מנהלים אבל לו יש את המילה האחרונה צילום: בלומברג

 

ב-2009 רכשה אמזון את זאפוס וייתכן כי ההשראה למהלך של תשלום לעובדים כדי שיתפטרו הגיעה מהחברה האם. בשנה שעברה הציע מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס כי הציע לעובדי מחסני החברה תשלום מזומן כדי להתפטר. ההצעה החלה ב-2,000 דולר ועלתה באלף דולר לשנה עד ל-5,000 דולר. בזוס אמר על המהלך בזמנו כי "בטווח הארוך, כאשר עובד נשאר במקום שבו הוא אינו רוצה להיות זה לא בריא לעובד או לחברה".

 

אחת הביקורות על דרך הניהול בזאפוס היא שלמעשה עדיין יש היררכיה רק שהיא אחרת. המנכ"ל, למשל, עדיין נשאר המנכ"ל למרות שהטייטל שלו שונה ל'חוליה מובילה'. במקרה של מבוי סתום בו לא מצליחים להחליט בצורה דמוקרטית כיצד לפעול – המנכ"ל הוא זה שמכריע.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x