$
מחפשי עבודה

כמה שווה התואר שלכם?

לפני שמשקיעים שלוש או ארבע שנים מהחיים ועשרות אלפי שקלים בתואר ראשון, כדאי לדעת אם בסופו של דבר ההשקעה תשתלם. מהם התחומים המתגמלים ביותר עבור אקדמאים בשנים הראשונות?

מעין מנלה 07:4609.08.14
לפני שמשקיעים שלוש או ארבע שנים מהחיים, ועשרות עד מאות אלפי שקלים בתואר ראשון כדאי לדעת אם בסופו ההשקעה תשתלם. כמובן, שכאשר בוחרים מקצוע או תחום לימודים, השאלה "כמה כסף ארוויח בסוף התואר?" אינה השאלה היחידה שצריך לשאול, אבל הסתכלות מפוכחת על שוק העבודה בהחלט לא תזיק. כחלק ממערך השיקולים בבחירת תחום לימודים כדאי גם להכניס את הביקוש למקצועות מסויימים בשוק, אופציות הקידום והיכולת למצוא עבודה בתחום ללא ניסיון.

 

נתונים של יחידת המחקר של קבוצת נישה המתמחה בהשמה להייטק, ביומד ופיננסים מראים לדוגמא, שתחומי הכלכלה והחשבונאות הם תחומים בהם היצע הבוגרים עולה על הביקוש, ולעומת זאת בתחום הנדסת החשמל והתוכנה המצב הוא הפוך. גם השכר שירוויחו בוגרי כלכלה יהיה, בהתאם, נמוך משמעותית מזה של מהנדסי התוכנה.

 

פול צוקר, מנכ"לית נישה פול צוקר, מנכ"לית נישה צילום: שי שרון

עד כמה השאלה "כמה ארוויח אחרי התואר" היא משמעותית בבחירת תחום לימודים והאם הביקוש לתחום בכלל משחק תפקיד בהחלטה עבור הסטודנטים שלומדים היום? "נושא השכר הוא נושא שחד משמעית מעסיק את הסטודנטים", אומרת קארין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה בבינתחומי הרצליה. "עם זאת מדובר בדור שלא מסתכל רק על השכר, קיימים אצלם שיקולים נוספים שאולי היו קיימים פחות בדורות הקודמים. הם מוטרדים מיכולת ההשתכרות אבל גם מהיציבות התעסוקתית, ומחפשים סביבת עבודה שתאפשר להם לצמוח, להתפתח ולהרגיש משמעותיים", היא אומרת.

 

לדבריה, כאשר אדם מקבל החלטה לגבי מה ללמוד יש מספר פרמטרים הקשורים בבחירת התפקיד ומהם נגזר תחום הלימודים. הפרמטרים כוללים מימוש עצמי, שכר, אפשרות להתקדם וגלובליות אך השאלה היא איזה משקל נותן כל אדם לכל אחד מהפרמטרים האלו. אם נושא השכר מאוד חשוב לאדם מסויים מכיוון שהוא מעוניין לחיות ברמת חיים מסויימת אז תהיה לכך משמעות רבה עבורו בבחירת המקצוע.

 

כמה מרוויחים בשנים הראשונות לאחר סיום הלימודים?

אם הייתם יודעים שבסוף התואר השכר שלכם יהיה 5,000 שקל בחודש, ולא צפוי לעלות הרבה אחרי שנתיים, האם הייתם בוחרים להשקיע בתואר הזה את השנים והכסף? כשבוחנים את הנתונים מגלים, באופן לא מפתיע, שבוגרי תואר ראשון ללא ניסיון בתחומי ההנדסה אשר משתלבים בתעשייה הטכנולוגית הם אלו עם השכר הגבוה ביותר. כך, בוגר הנדסת חשמל ואלקטורניקה בתפקיד מפתח שבבים ירוויח 18 עד 19 אלף שקל כבר בהתחלה לאחר שיסיים ללמוד. לעומת זאת, כלכלן מתחיל עם תואר ראשון יתחיל בשכר של 5,000 עד 8,000 שקל בחודש, וזה צפוי לעלות עד 10 אלף שקל לאחר שנתיים ניסיון. גם בוגרי מנהל עסקים או שיווק שיעסקו במרקום או בניהול שיווק ישתכרו כ-6,000 עד 8,000 שקל בחודש אחרי התואר,כך לפי נתונים של יחידת המחקר של קבוצת נישה.

 

כמה מרוויחים בוגרי תואר ראשון בכימיה או ביולוגיה? כמה מרוויחים בוגרי תואר ראשון בכימיה או ביולוגיה? צילום: אימג'בנק/thinkstock

 

בתחום הייעוץ האירגוני לדוגמא, השכר עבור כאלו עם ניסיון של שנתיים מגיע ל-9,000 שקל בחודש, אך קשה מאוד למצוא עבודה בלי ניסיון כלל. בתחום השיווק השכר ההתחלתי הוא בסביבות 6,000 עד 8,000 שקל בכל התפקידים. במדעים המדוייקים, השכר ההתחלתי של בוגרי כימיה או ביולוגיה נע בין 6,000 ל-9,000 שקל בהתאם לתפקיד. בתארים המתקדמים יותר, בוגרי פיסיקה או מתמטיקה תואר שני יכולים כבר להגיע למשכורות התחלתיות של 19-20 אלף שקל בחודש. בוגרי רפואה אשר ממשיכים להתמחות בבתי החולים ירוויחו בין 18 ל-21.5 אלף שקל בחודש במקצועות שאינם מוגדרים מקצועות נדרשים. בחברות הביומד שכר של רופא העובד כ-Medical Advisor נע בין 15-20 אלף שקל בחודש.

 

לצפייה בטבלת השכר ההתחלתי בכל התחומים לחצו כאן   

 

מהם התחומים "החמים" עכשיו?

 

העובדה שהמשכורות ההתחלתיות גבוהות, אינה בהכרח מצביעה על כך שיש ביקוש בשוק לתחום, אם כי זו אינדיקציה מסויימת. הבעיה העיקרית בהסתמכות על ביקוש בבחירת תחום לימודים היא שביקוש זה דבר משתנה. "אנחנו חיים בתקופה מאוד דינאמית. לא יודעים מהיום למחר מה יהיה מבוקש. אפשר להתחיל בגיל 21 ללמוד משהו ואחרי שלוש שנות לימודים פתאום התחום הזה מת", אומרת קאופמן.

 

יש תחומים שבהם הביקוש לעובדים בהם נשאר גבוה לאורך שנים. לא סביר שתעשיית ההייטק תעלם בשנים הקרובות. בכל יום נפתחים בממוצע 1.5 חברות סטארטאפ טכנולוגיות ועובדה זו רק מחזקת את הצורך והביקוש לאנשי תוכנה מוכשרים. בהתאם, לפי נתונים של קבוצת נישה הביקוש הגבוה ביותר השנה היה לבוגרי מדעי המחשב והנדסת התוכנה. חברות הייטק משקיעות משאבים רבים כדי ליצור את הקשר הראשוני עם מועמדים מתחומי מדעי המחשב והנדסת התוכנה הן על ידי נוכחות בירידי תעסוקה והן על ידי יצירת מסלולי עבודה מותאמים לסטודנטים. זאת מתוך הבנה שבוגרים אלו יהוו את בסיס צוותי הפיתוח בתחום בו הביקוש לאנשי תוכנה איכותיים היה וצפוי להישאר גבוה מאוד.

 

כמה שווה התואר שלכם? כמה שווה התואר שלכם? צילום: יותם פרום

 

אם נשארים בהייטק אבל מתרחקים מהתכנות, מוצאים שיש ביקוש גם לבוגרי הנדסת חשמל. אמנם תחום החומרה וציוד התקשורת נמצא בירידה בשנים האחרונות אך לפי נישה עדיין יש ביקוש גבוה למועמדים בתחום המחקר והאלגוריתמים. בוגר הנדסת חשמל למעשה פותח לעצמו מגוון רחב של אופציות תעסוקה במגוון חברות בתחומי האינטרנט, תוכנה, שבבים או חברות ביוטק.

 

מקצועות נוספים שיש להם ביקוש גבוה נכון להיום הם מהנדסים אזרחיים, רופאים לתעשיית הפארמה והביוטכנולוגיה ומהנדסי תעשיה וניהול.

 

המקצועות המבוקשים ב-2014:

מקור: יחידת המחקר - קבוצת נישה. השכר באלפי שקלים מקור: יחידת המחקר - קבוצת נישה. השכר באלפי שקלים

 

תחומים מוצפים בולטים, שבהם יש יותר מדי בוגרים ומעט מדי משרות הם כלכלה וחשבונאות. מדי שנה יוצאים לשוק אלפי בוגרי כלכלה או חשבונאות אך היצע המשרות בפועל לא תואם את כמות הביקושים. למעשה, הנתונים מראים שכמות המשרות הפתוחות מהווה רק 20% מכלל הבוגרים בתחום. כלומר, רק חמישית מבוגרי הכלכלה יצליחו למצוא עבודה בתחום. נתונים דומים ניתן לראות בענף ראיית החשבון, כאשר שם עמד היצע המשרות הפתוחות על 25% ביחס לכלל בוגרי החשבונאות. בתחומים אלו בשנים האחרונות, עקב המצב הכלכלי בעולם, חלו תהליכים של הוצאת שירותים אלו לחברות חיצוניות ומיזוגים ורכישות שהפחיתו את מספר העובדים. כמו כן, כתוצאה מהמשבר הכלכלי החברות מעדיפות לגייס אנשים זוטרים יותר במשכורות נמוכות יותר כדי לחסוך בעלויות.

 

מה עושים עם תואר בפילוסופיה?

 

לימודים אקדמיים הם אינם בהכרח לימודי מקצוע, אפשר ללמוד היסטוריה, פילוסופיה או שפות ובמידה ובוחרים שלא להמשיך ללימודי תארים מתקדמים או עיסוק במחקר נשאלת השאלה, מה עושים תואר כזה? "המגמה שקיימת היום, וככל הנראה בראייה קדימה תהיה אף קיצונית יותר, היא השילוב הדו חוגי, אנשים שלומדים פילוסופיה ומתמטיקה, כלכלה עם מוסיקולוגיה. יש הרבה מעסיקים שרוצים אנשים כאלו, חברות כמו גוגל או מקינזי ידועות כמי שמחפשות את האנשים הרב גוניים האלו", אומרת קאופמן.

 

יש מה לעשות עם תואר במדעי הרוח? יש מה לעשות עם תואר במדעי הרוח? צילום: עמית שעל

 

לימודי שפה, בין אם בשילוב מקצוע אחר או לא, יכולים לתת לבוגרים יתרון בשוק העבודה. במרבית התחומים השוק כבר מזמן הפך לגלובאלי ויותר חברות פועלות בשווקים זרים. על כן, אנגלית טובה היא מצרך הכרחי לשיפור סיכויי הקבלה לעבודה, ושפות נוספות מהוות ייתרון.

קארין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה בבינתחומי הרצליה קארין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה בבינתחומי הרצליה

 

גם מוסד הלימודים חשוב מאוד לסיכויי ההעסקה לאחר התואר. ישנן מכללות שנחשבות טובות והמועמדים שיוצאים מקרבן נתפסים בשוק העבודה כאיכותיים לא פחות מאלו שלמדו באוניברסיטאות. עם זאת, עדיין, באופן כללי, חברות בתעשייה מעדיפות בוגרי אוניברסיטאות מתוך תפיסה שהמועמדים האיכותיים ביותר נמצאים באוניברסיטאות. בתחומים כמו פיננסים ומנהל עסקים תואר מתקדם מאוניברסיטה יוקרתית בחו"ל יכול לתת ייתרון נוסף.

 

"לפני שממהרים לבחור את מקצוע הלימוד תמיד כדאי להתייעץ עם אנשים שכבר עוסקים בתחום ויוכלו לספק אינפורמציה חשובה ורלוונטית באשר לתפקידים השונים, רמות השכר ומסלולי הקידום – אלו יכולים להיות ההורים, החברים, המכרים או השכנים. חשוב לערוך מחקר לגבי תחום העיסוק: מהם התפקידים אליהם ניתן להתברג עם תום הלימודים, מהם מסלולי הקידום, רמות השכר, ההיצע והביקוש. כמו כן, כבר במהלך התואר כדאי לנסות להשתלב בעבודות סטודנטיאליות שהן בתחום הלימודים, אפילו אם זה מצריך התגמשות מסויימת בשכר ובתנאים", אומרת פול צוקר, מנכ"לית קבוצת נישה. "אני רואה המון בוגרים שלאחר סיום לימודיהם פשוט עושים בחירות לא נכונות שכמובן משפיעות על התפתחות הקריירה המקצועית שלהם. לכן, חשבו לנהל את הקריירה ולא "להתגלגל". צריך לבחור בכובד ראש את החברות והתפקידים בשנים הראשונות. תמיד טוב שיופיעו בקורות החיים שמות של חברות מבוססות ומוכרות, אפילו אם התפקיד שמבצעים שם הוא זוטר יחסית", היא אומרת.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x