$
מבחני רכב

הסוזוקי שרוצה לעקוף את השוק משני הנתיבים

היצרנית היפנית הוותיקה מצטרפת לגל הג'יפונים ומשיקה את הקרוסאובר – מכונית שאינה חפה מחסרונות אך מהנה לנהיגה. המראה הסולידי והתמחור הנוח צפויים להפוך את הקרוסאובר ללהיט מכירות לא רק בקרב חובבי רכבי הכביש־שטח

תומר הדר 09:0425.11.13
כמה עולה מכונית משפחתית? התשובה בישראל היא 128 אלף שקל. תורידו אלפייה, תוסיפו אלפייה, זהו פחות או יותר המחיר. קחו מכונית קוריאנית שמשולמת בדולר, מכונית יפנית שמשולמת בין, מכונית אירופית, מכונית קוריאנית שמיוצרת באירופה על ידי רובוטים יפניים המתופעלים בידי פועלים טורקים — השורה התחתונה כמעט תמיד זהה.

 

למכוניות המשפחתיות צצה לפני כמה שנים תחרות ראויה שלקחה להן הרבה לקוחות: הקרוסאוברים הקטנים. מהו קרוסאובר קטן? זהו רכב דמוי כביש־שטח, שלא ממש רוצה ולא ממש יכול להיות רכב כביש־שטח. הוא מבוסס על פלטפורמה של מכונית סופר־מיני ומצויד בגלגלי ענק ופוזה של לועס סלעים, אבל זהו בעצם.

 

עם ישראל אוהב קרוסאוברים קטנים. תשאלו את כל מי שקנה ניסאן ג'וק, הם שמחים להצטופף ברכב יחסית קטן, לעתים גם לא מאובזר בנדיבות, אך מסתכלים ברמזור מלמעלה על כולם — כמובן חוץ ממי שמצויד ברכב שטח אמיתי — ומפיצים ניחוחות של דרדרים. כמה עולה קרוסאובר? המחיר, שלא במפתיע, אינו רחוק מהמחיר של מכונית משפחתית. עסקה משתלמת? תלוי את מי שואלים.

 

כעת מגיע לשוק הקרוסאוברים הישראלי שחקן חדש, אך מדובר בשחקן מזן שונה לחלוטין: בעולם קוראים לו SX4 S CROSS, אך יבואנית סוזוקי בישראל מכשירי תנועה החליטה לקרוא לו "קרוסאובר", כדי להמחיש היטב לאיזה פלח שוק היא מכוונת. אלא שהקרוסאובר של סוזוקי הוא ברייה שונה מהג'וקים, הטראקסים, הקפצ'ורים ושאר הג'יפונים בעלי השמות היצירתיים: לא מדובר כאן ברכב שהוא אביזר אופנה, אלא ברכב שבאמת נועד, לפחות באירופה, לנסוע בשטח קשה, בדומה לסובארו VX.

בעולם רוב גרסאות הקרוסאובר משווקות כשהן מצוידות במערכת הנעה כפולה, אך בישראל מדובר רק באופציה שמוצעת בגרסאות הבכירות ביותר. רוב המכירות בישראל יהיו של גרסת הביניים, שמצוידת במנוע בנפח 1.6 ליטרים, תיבת הילוכים אוטומטית רציפה והנעה קדמית בלבד.

 

סוזוקי קרוס אובר. מיועד ללקוחות שסולדים מהמראה המוחצן של הג'יפונים סוזוקי קרוס אובר. מיועד ללקוחות שסולדים מהמראה המוחצן של הג'יפונים

 

פונקציונלי בחוץ, פונקציונלי בפנים

 

עבור סוזוקי, הקונספט של רכב משפחתי מוגבה בעל יכולת שטח אינו חדש: גם SX4 הקודמת, שהופיעה עוד לפני עידן הג'יפונים הנוכחי, שווקה באירופה כשהיא מצוידת בצמיגי שטח ובמערכת 4X4. כך, בעוד בעבר סוזוקי נחשבה לאחת השחקניות הבודדות בשוק הג'יפונים העירוניים, כיום היא הופכת לעוד שחקנית בפלח שוק רווי, שבעצם בעבר נשלט באופן כמעט בלעדי על ידיה ועל ידי סובארו.

 

לסוזוקי קרוסאובר יש יתרון מהותי על רוב מתחריו: הוא לא רוצה למשוך תשומת לב. לכן הקרוסאובר אינו מתהדר בעיצוב שערורייתי, אלא בעיצוב שגרתי למדי: הפנסים הקדמיים ענקיים ומשווים לקרוסאובר מראה מעט קריקטורי; החלונות, כיאה לג'יפונים מודרניים, קטנים למדי; ומכסה המנוע הוארך באופן מוגזם בהשוואה לדור היוצא. התוצאה אינה נאה במיוחד, בטח שלא כמו רוב הג'יפונים המתחרים, אך העיצוב נועד לשדר בעיקר פונקציונליות.

 

גם בפנים, הקרוסאובר לא נועד להסעיר, אלא להיות פונקציונלי. הפלסטיקים השחורים נראים ומרגישים איכותיים ומורכבים היטב, תנוחת הישיבה טובה אך המושב אינו נוח בנסיעות ארוכות הודות למחסור בתמיכה לגב העליון, ורשימת האבזור אינה מביישת את מיטב הדגמים המשפחתיים עמוסי הגאדג'טים: בקרת שיוט, שבע כריות אוויר, שליטה ברדיו מגלגל ההגה וגם ידיות להעברת הילוכים מגלגל ההגה — כולם נכללים ברשימת האבזור. הקרוסאובר אמנם אינו מרווח כמו רוב המכוניות המשפחתיות, אך מדובר ברכב שמציע עודף גובה ביחס לרכב משפחתי רגיל. תא המטען נדיב למדי ביחס למתחרים בקטגוריה, ויכול להכיל בקלות שתי מזוודות.

 

מבט מבפנים מבט מבפנים

 

ראשית החסרונות: הקרוסאובר הוא מכונית נוקשה למדי, הגלגלים הגדולים מעבירים לתא הנוסעים חלק ניכר משיבושי הכביש. איכות הגימור הגבוהה אמנם מונעת מהטלטולים להיות מתורגמים לרעש לא נעים בתא הנוסעים, אך אין ספק שכשהקרוסאובר מגיע לבור בכביש, הנהג נדרש למשנה זהירות. מעבר לכך, תיבת ההילוכים האוטומטית מזניקה את המנוע בקלות לסל"ד גבוה, שבו רעש המנוע נשמע היטב בתא הנוסעים.

 

החדשות הטובות הן שההתנהגות הנוקשה ותיבת ההילוכים הנמרצת נועדו לאפשר לקרוסאובר לשהות כמה שיותר בתחום שבו הוא מצטיין: נהיגה מהירה. כאשר הקרוסאובר תוקף סיבובים, שבילים נטושים וכבישים מהירים במהירות גבוהה, מדובר במכונית רהוטה מאוד בעלת יכולות מפתיעות.

 

יבואנית סוזוקי יוצרת בעיה לחברות הליסינג

 

נחזור לשאלה המקורית: אז כמה עולה מכונית משפחתית? כאן טמונה הפתעה: סוזוקי קרוסאובר הוא מכונית משפחתית, והוא עולה 120 אלף שקל. כמה עולה רכב קרוסאובר? גם כ־128 אלף שקל. שלא במפתיע, סוזוקי קרוסאובר הוא כמובן גם קרוסאובר, והוא זול מרוב המתחרים. כיצד היבואנית מצליחה לעשות זאת? הסוד טמון בשוק ציי הרכב: מכשירי תנועה כמעט לא מייעדת את הקרוסאובר לשוק הליסינג, ולכן אינה מהווה שחקנית במגרש של יבואני הרכב האחרים, שמתמחרים את דגמי מכוניותיהם החדשות בהתאם לדרישות חברות הליסינג.

 

מצב כזה עשוי לגרום ללא מעט כאבי ראש לחברות הליסינג: כיום הן מוכרות מכוניות משפחתיות "יד ראשונה אפס קילומטר" שמחירן הרשמי הוא 128 אלף שקל במחיר של כ־120 אלף שקל. אלא שסוזוקי מציעה כעת רכב חדש לחלוטין מהניילון, שהוא גם מכונית משפחתית, גם ג'יפון וגם זול.

 

יבואנית סוזוקי שברה בעבר את השוק עם האלטו, מכונית ראשונה ששווקה בישראל במחיר של 60 אלף שקל והביאה למהפכה צרכנית של ממש. הקרוסאובר אמנם לא זול כמו האלטו, אך מדובר ברכב ייחודי שהוא גם מכונית משפחתית זולה וגם ג'יפון, שמיועד ללקוחות שחולמים לשבת גבוה ברמזור אך סולדים מעיצובם המוחצן של רוב הג'יפונים. לאור היתרונות המובהקים הללו, ניתן לקבוע שרוב הלקוחות יתעלמו מהנסיעה הקופצנית והמנוע הרועש ויהפכו את הקרוסאובר במהרה ללהיט מכירות.

 

אהבנו

זול, מהנה לנהיגה, לא מוחצן

פחות אהבנו

רועש, נוקשה

מתחרות

ניסאן ג'וק, שברולט טראקס

לסיכום

קרוס אובר משתלם למי שלא רוצה למשוך מבטים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x