$
דני רובינשטיין

משתלם לתמוך ביצוא הפלסטיני לישראל

הקלות על יצוא מוצרי מזון פלסטיניים לישראל יוכלו להקל גם על הצרכנים הישראלים

דני רובינשטיין 09:0911.06.12
פתיחת השוק הישראלי למוצרי מזון פלסטיניים וירדניים לא תפתור עכשיו את בעיית יוקר המזון בישראל שעליו הצביע דו"ח ועדת קדמי. אבל בטווח הרחוק יותר, כניסת מזון פלסטיני לישראל כן יכולה להשפיע על רמת המחירים של מוצרים מסוימים. תמונה מעניינת של שוק זה, ביחס לישראל, הציג לפני כשבועיים הכלכלן יצחק גל במפגש של עשרות יצרני מזון ישראלים ופלסטינים שהתארחו בלשכת המסחר בתל אביב.

 

תעשיית המזון הפלסטינית מתרחבת

 

מהנתונים שהציג גל עולה כי תעשיית המזון הפלסטינית מספקת כ־%70 מצריכת המזון בגדה המערבית. 30% הנותרים הם מוצרי יבוא, רובם מיצרנים ומשווקים ישראלים. נתון זה מלמד על התרחבות תעשיית המזון הפלסטינית, שעד לפני כעשור סיפקה פחות מ־50% ממוצרי המזון לשוק המקומי.

 

עם זאת, יבוא המזון לישראל מהפלסטינים נמוך יחסית, כ־5% בלבד מכלל יבוא המזון לישראל, לא כולל יבוא של מוצרי יסוד. אם ישראל קונה מזון מחו"ל בהיקף של כ־5 מיליארד דולר בשנה, הרי שמהפלסטינים קונה ישראל מזון בסך של כ־100 מיליון דולר בלבד.

 

מדוע כל כך מעט? קיימים חסמים רבים בפני שיווק מזון פלסטיני בישראל: יש בגדה קשיים בקירור ואחסנה נאותים, ואין הסדרי כשרות יעילים. החברות המבקשות לייצא לישראל מתמודדות גם עם חסמים מינהליים כמו תקנות הגנה על תעשייה ישראלית והגבלות של בקרת בריאות ואיכות. כך למשל, יש איסור ישראלי גורף על יבוא מהפלסטינים של מוצרי מזון מן החי. האיסור מנומק בכך שאין אפשרות לפיקוח ישראלי על איכות המוצרים הללו ובמאמץ להגן על התעשייה הישראלית. בנוסף, קיימות כמובן בעיות ביטחון ועיכובים במעברי הגבול.

 

מפעל גלידה בשכם. 5% מיבוא המזון לישראל הם של מוצרים פלסטיניים מפעל גלידה בשכם. 5% מיבוא המזון לישראל הם של מוצרים פלסטיניים צילום: אי פי איי

 

פוטנציאל לגדילה משמעותית ביצוא לישראל

 

למרות הקשיים והחסמים הללו, חברות פלסטיניות רבות מעוניינות לייצא לישראל. עם החברות שהשתתפו בכנס של לשכת המסחר, ושמעוניינות לשווק בישראל, נמנים עשרות מפעלים קטנים המייצרים ואורזים שמנים צמחיים, אגוזים ופיצוחים, דבש, חטיפים, חיטה, תבלינים, שימורי ירקות, טחינה וחלבה, גלידה וקפה. נוסף למפעלים הקטנים, גם חברות גדולות ומתפתחות, הפועלות בטכנולוגיות חדישות ובסטנדרטים בינלאומיים, מבקשות קשר עם השוק הישראלי.

 

קיים פוטנציאל להגדיל משמעותית את יצוא מוצרי המזון הפלסטיניים לישראל. הרי הגדה קרובה, עלויות השכר אצל הפלסטינים נמוכות יותר מבישראל, ואין אצלם פערי תיווך ועלויות ניהול גבוהות. אם יוסרו חלק מהחסמים, היצוא לישראל יוכל לגדול במידה שתיצור תחרות בענפים מסוימים ותביא לירידה של מחירים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x