$
חדשות התקשורת

ח"כ עליזה לביא הגישה הצעת חוק לפירוק בזק

גלעד ארדן, שהתמנה לשר, הודיע שלא יגיש את ההצעה. במקומו הודיע ח"כ איתן כבל שיעשה זאת, אך ח"כ לביא מיש עתיד הקדימה אותו והגישה כבר היום הצעה לפיצול החברה

אופיר דור 13:1426.05.15

חברי הכנסת מהאופוזיציה מתחרים על הצעת החוק לפירוק חברת בזק לאחר שגלעד ארדן, שהתמנה אתמול לשר לביטחון פנים, הודיע כי לא יגיש אותה לבסוף. ארדן אינו יכול להגיש הצעת חוק פרטית נגד עמדת הממשלה לאחר שהצטרף אליה, אך אמר כי הוא יתמוך בהצעת חוק אם תוגש על ידי האופוזיציה.

  

 

 
השר גלעד ארדן אתמול בדרך להשבעתו בכנסת השר גלעד ארדן אתמול בדרך להשבעתו בכנסת צילום: עמית שאבי

 

ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הודיע הבוקר כי הוא מרים את הכפפה ומתכוון להגיש לכנסת הצעת חוק לפירוק בזק בתוך חודש. אולם ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) הקדימה אותו והניחה על שולחן מזכירות הכנסת את ההצעה כבר היום.

 

לביא מציעה תיקון קצר אחד בלבד לסעיף אחד בחוק התקשורת לפיו "ראה הממונה על ההגבלים העסקיים כי בזק פועלת למניעת תחרות בתחום הבזק, בין היתר באמצעות הפרת תנאי רישיונה, יהיה בסמכותו לפעול להגברת התחרות בתחום התשתית רחבת הפס".

 

בדברי ההסבר להצעה של לביא נכתב כי "הצעת החוק נועדה לתת בידי הממונה על ההגבלים העסקיים כלי משמעותי להבטחת התחרות בשוק התקשורת שיאפשר לו למנוע את שליטתה המונופולית של בזק בתחום התשתית, ככל שהיא אינה מאפשרת את הגברת התחרות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי".

 

לביא התייחסה להחלטתו של ארדן לסגת מהגשת ההצעה ולפיטוריו של מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר שהוביל את הרפורמה בתקשורת הקווית על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמרה כי "לא ייתכן שמהלך כל כך חשוב להורדת יוקר המחיה ייעצר בשל אינטרסים פוליטיים. הצעת החוק תשים קץ לקשיים שמערימה חברת בזק על יצירת התחרות בשוק התקשורת, בניגוד להחלטה על יישום רפורמת פס הרחב. בזק מונעת מהלך הכרחי שנועד לטפל ביוקר המחיה. חובה עלינו להמשיך ולהיאבק למען יישום רפורמת שנועדו להיטיב עם האזרחים, גם למורת רוחם של גופים עסקיים גדולים וחזקים או גורמים פוליטיים אינטרסנטים".

 

החל ב-17 בפברואר בזק מאפשרת למתחרים להשתמש ברשת האינטרנט שלה כחלק מהרפורמה בשוק הקווי. כך יכולים ספקי האינטרנט למכור חבילות משולבות של תשתית וספק אינטרנט במחיר אחד. אולם בניגוד לדרישות משרד התקשורת בזק טוענת כי אינה יכולה לפתוח את רשת הטלפוניה הקווית שלה לשימוש מתחרים מבחינה טכנולוגית.

 

עם זאת, כבר היום חוק ההגבלים העסקיים מאפשר לממונה לפנות לבית הדין להגבלים ולבקש ממנו להורות למונופול לבצע מכירת נכס או פיצול פעילות. הוא רשאי לעשות זאת אם הוא סבור שהציבור נפגע באופן משמעותי מפעילות המונופול, ושזוהי הדרך היחידה לקדם תחרות בשוק. כך שהצעת החוק של לביא אינה מחדשת דבר למעשה.

 

על פי הצעת החוק שארדן הודיע שיקדם, תישאר בזק חברת תשתית בלבד שלא תמכור שירותים ישירות לצרכן. בזק תחויב למכור את מרכיב השירות הישיר לצרכן כמו גם את אחזקותיה בתחום התוכן, כמו אתר וואלה.

 

ארדן אמר כי "בשנים האחרונות נקטה בזק בכל פעולה אפשרית כדי לתקוע ולעכב את יישום הרפורמה, שתוזיל בעשרות אחוזים את העלויות לציבור. לכן הגעתי למסקנה שהדרך הנכונה להתמודד עם מונופול כה עוצמתי היא לחייב את בזק למכור את כל אחזקותיה בתחום התוכן והשירותים ולהשאירה כחברת תשתית בלבד".

 

"היה יותר זול לטוס לארה"ב מלהתקשר לשם"

 

מוקדם יותר אמר כבל ל"כלכליסט" כי "הוא עדיין לומד את הנושא ולא בטוח שהצעת החוק שיגיש תהיה זהה לזו שיזם ארדן אך העיקרון המרכזי יישאר והוא הפרדה בין תשתית לשירותים כדי לעודד תחרות ולהוריד מחירים. כשהייתי צעיר היו צוחקים שיותר זול לטוס לארצות הברית מאשר להתקשר לשם. אבל מאז השוק נפתח וקמו חברות מתחרות. שוק התקשורת חייב להמשיך להתייעל". לדברי כבל, מאז שנודע הבוקר כי הוא זה שיגיש את ההצעה הוא כבר קיבל פניות מהלוביסטים של חברת בזק.

 

ח"כ איתן כבל ח"כ איתן כבל צילום: שאול גולן

 

לדברי כבל, "הצעת החוק שלו תנסה למצוא איזון בין טובת הציבור לבין הגנה על העובדים של בזק, שאין לי דבר וחצי דבר נגדם". כבל הוסיף כי "אם לא הייתי מאמין שלהצעת החוק יש סיכוי, לא הייתי הולך על זה. לעיתים הצעת חוק פרטית גורמת לממשלה להציע הצעה משלה וזה גם טוב. המטרה היא לייצר דיון ושיח שיעודד פעולה ויגרום לטלטלה בשוק".

 

התקדים של פירוק מפעיל התקשורת המרכזי מגיע מבריטניה, שם פוצלה בריטיש טלקום BT לחברת תשתית ולחברת שירותים. בישראל שמר משרד התקשורת את הנושא של פיצול בזק כאיום בלבד, אם החברה לא תשתף פעולה עם היוזמה לפתיחת רשת התקשורת שלה לשימוש מתחרים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x