$
אוכל

ללקט ת'תות

אדום, שחור או לבן, באביב או בקיץ - תות העץ הוא מעדן בסלט כבש, בעוגת יוגורט או כרוטב לעוף

הדיי עפאים 18:2314.06.17

כשכתב וויליאם שייקספיר את רומיאו ויוליה על בסיס סיפורם של פירמוס ותסבי מהמיתולוגיה היוונית, ראה לנגד עיניו בוודאי את תות העץ. כשישבה תחתיו תיסבי, לצד המעין, וחיכתה לאהובה הסודי, עוד היו פירותיו לבנים. אלא שאז הבחינה בלביאה שבאה להרוות צימאונה ונמלטה למקום מסתור. בבריחתה הפילה את צעיפה, והלביאה קרעה אותו והחתימה אותו בדם. כשהגיע פירמוס למקום הבין בטעות שאהובתו נטרפה ומיד שלח יד בנפשו תחת עץ התות. תיסבי שבה ממקום מחבואה, הבינה את שאירע ודקרה בפגיון את לבה מרוב צער. הדם שנשפך צבע את התותים בצערו, ומשום כך החליטו האלים שצבעו של הפרי יהיה מעתה אדום.

 

לאזורנו הגיעו עצי התות דרך הסהר הפורה ממרכז אסיה והקווקז והפכו את התות השאמי לאציל שבפירות. התות הלבן, שצבעו, אגב, יכול להיות גם אדום, הגיע לאזורנו רק בימי הביניים, ואילו התות הפקיסטני המאורך רק במאות האחרונות. עצי התות השאמי, שטעמו מריר־מתוק ועמוק, פזורים ברחבי הארץ ומזריעים את עצמם בחורשות ובגנים.

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

בעונה

 

התות הלבן והתות הפקיסטני המאורך מבשילים למשך ארבעה־חמישה שבועות, מאמצע אפריל עד אמצע מאי. התות השאמי, לעומתם, מבשיל מאוחר יותר ומאדים את החצרות עד סוף יוני ממש. כשהפירות בשלים צבעם אדום עמוק או שחור והם אינם מבשילים יחד, אלא מדי יום, אחדים בכל פעם.

 

בשוק

 

תותי עץ לבנים אפשר למצוא בשווקים לעתים, אולם את התות השאמי יש לקטוף ישר מן העץ. לאחרונה החלו להופיע מארזי תות פקיסטני בשוקי האיכרים ואצל ירקנים מתמחים, אך את התותים הטעימים ביותר מוצאים השכם בבוקר אצל הרוכלות הערביות בעיר העתיקה בירושלים.

 

במטבח

 

האתגר הגדול ביותר בהתקנת תותי עץ למאכל הוא לחצות איתם את סף הדלת. מי שהצליח להתאפק ולשמור אחדים יוכל להכין סלט טאבולה כבש מתוק־חמצמץ: קוצצים כמה אגודות של פטרוזיליה, בצל ירוק, רשאד או רוקט וכמה מלפפונים ומעבירים לקערה. קוצצים בצל אחד ומטגנים בשמן זית עד להזהבה ומוסיפים שום קצוץ ובשר כבש טחון. ממשיכים בטיגון ומתבלים במלח, פלפל וסומאק. כשהבשר מוכן מוסיפים אותו אל הירק, מתבלים בהרבה לימון, שמן זית, מלח ופלפל, מוסיפים כמות הגונה של תותי עץ מאדימים ומערבבים.

 

את תותי העץ אפשר להוסיף גם לעוגת יוגורט בחושה: מערבבים כוס יוגורט צאן, כוס שמן זית, כוס וחצי סוכר, ביצה, שני חלמונים וכף גרידת לימון. מוסיפים שלוש כוסות קמח וכף אבקת אפייה ומערבבים מעט. משמנים תבנית ויוצקים לתוכה את התערובת. מפזרים מעל שתי כוסות של תותי עץ ומעבירים לתנור שחומם ל־180 מעלות לכ־35 דקות.

 

אפשר לצלות בתותים עוף נהדר: מועכים אותם בגסות ומכניסים לשקית ובה עוף שלם. מעסים בהם את העוף ומתבלים במלח ובפלפל. קושרים את השקית ומניחים לעוף לשרות במיציו לילה שלם. אפשר להפוך בו פעם־פעמיים במהלך ההשריה. למחרת מניחים את העוף בתבנית, כשהחזה מופנה מטה. צולים בתנור שחומם ל־220 מעלות כ־40 דקות עד שהעוף משחים. הופכים אותו כשהחזה כלפי מעלה וממשיכים כחצי שעה נוספת. חותכים את העוף למנות ומגישים על גבי אורז לבן.

 

לכל כתבות המדור "אוכל בזמן" של הדיי עפאים לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x