$
אמנות ועיצוב

נלי בן חיון: מעצבת על חלל

בן חיון כבר היממה את העולם עם פרויקטים כמו הר געש פעיל בסלון הבית ותזמורת של מדעני חלל. עכשיו היא מקימה אוניברסיטה חדשנית שתכשיר דור של מעצבים שישנו את העולם, או כפי שהיא מגדירה אותם "הווילי וונקאים של העת המודרנית"

תמרה וולמן 08:4227.04.17

כשהמעצבת והיוצרת הרב־תחומית הצרפתייה נלי בן חיון עלתה בחודש שעבר על במת כנס העיצוב הנחשב Design Indaba בדרום אפריקה, היה ברור שמשהו יוצא דופן מתרחש.

 

לבושה בסרבל טייסים, כפי שהיא מופיעה פעמים רבות, החלה בן חיון לספר על הפרויקט האחרון שהפיקה "The Life, The Sea And The Space Viking" - סרט המתאר מסע מחקר מתחת לפני הים שבו משתתפים מדעני חלל, אנתרופולוגים, גנטיקאים ודמויות מסקרנות נוספות כמו חברי הלהקה האיסלנדית סיגר רוס. הדברים שנשאה בן חיון נעו בשטף מדיבור על מאדים ועד דיון על אורגניזמים רב־תאיים שחיים מתחת לפני האדמה. המעבר החד מנושא לנושא שיקף משהו מגישתה הכאוטית של בן חיון לעיצוב. את הגישה הזו של חציית דיסציפלינות וכאוס כדרך להשגת מטרות עומדת בן חיון להביא לאחד הפרויקטים המשמעותיים שיצרה עד כה, שעליו הכריזה בפברואר השנה - "האוניברסיטה של האנדרגראונד", תוכנית לימוד יוצאת דופן למעצבים שהמחזור הראשון שלה ייצא לדרך באוקטובר הקרוב. 

בן חיון בעבודה Super K Sonic Booooum המדמה בום על־קולי. יוצרת מתוך הקצנה ואובססיה בן חיון בעבודה Super K Sonic Booooum המדמה בום על־קולי. יוצרת מתוך הקצנה ואובססיה

 

מדובר בתוכנית ללימודי תואר שני שיזמה בן חיון תוך שיתוף פעולה עם מכון Sandberg באמסטרדם (השלוחה ללימודים מתקדמים של האקדמיה לאמנות ע"ש ריטפלד), ובבנייתה מעורבים גם אתר שיתוף הקבצים WeTransfer (שם היא משמשת כאחראית תחום עיצוב החוויה) ומועדון הלילה הלונדוני Village Underground שיארח את 15 משתתפי התוכנית למשך שלושה חודשים בכל שנה.

 

עיצוב לעולם במשבר

 

מטרת התוכנית היא להכשיר דור של מעצבים שיהיה מסוגל ליצור חוויות ואירועים שמאחוריהם חשיבה חברתית ויעסוק בהטמעתם בתוך מוסדות וגופים ממשלתיים באופן שיוכל לחולל שינויים משמעותיים במאזן הכוחות בגופים אלו. התוכנית מיועדת, כדבריה של בן חיון, ל"ווילי וונקאים של העת המודרנית" - כאלו שמעוניינים לערער על הסדר הקיים באופן פוזיטיבי. "כמעצבת הרגשתי תמיד שחפצים, והתחום שלנו בכלל, אינם מגיבים כראוי למצבי החירום שלהם נתון העולם שלנו כיום", הסבירה חיון את המוטיבציה להקמת התוכנית בראיון למגזין "Dezeen".
הר געש שפולט חומר דמוי לבה בסלון המשפחתי.. עיצוב של בן חיון הר געש שפולט חומר דמוי לבה בסלון המשפחתי.. עיצוב של בן חיון

 

ללמוד מאנשי גוגל

 

לשיטתה, מוסדות חינוך צריכים לנקוט גישה יותר מעורבת - חברתית ופוליטית - ובאופן אקטיבי. בן חיון מנסה ליצור כאן מודל חינוכי שממוקד פחות בתחומים ספציפיים כגון עיצוב מוצר ובמקום זאת מעלה על נס חשיבה יצירתית ואת היכולת של חשיבה כזו להשפיע על שדות מחוץ לסקטור היצירתי. או במילים אחרות, להכניס יצירתיות ואנשים יצירתיים למקומות לא צפויים, כדי שיוכלו לחולל שינויים.

 

בתוכנית הייחודית ישולבו לימודי תיאטרון, עיצוב, קולנוע, מוזיקה לצד פרקטיקות פחות שכיחות בסוג זה של מוסדות כגון פוליטיקה, סוציולוגיה, אתנוגרפיה ובלשנות. גם צוות המרצים שהרכיבה בן חיון אינו שגרתי ומלבד אמנים, מעצבים, אוצרים, אדריכלים ובמאים מובילים כולל, למשל, את סופר המדע הבדיוני ברוס סטרלינג, את המנהל הקריאייטיבי של לייבל המוזיקה XL Recordings ואנשי קריאייטיב מגוגל.

 

מעצבת על חלל

 

בשנה השנייה ללימודים יעבדו הסטודנטים על עיצוב אירוע או חוויה בשיתוף פעולה עם מוסד כלשהו או דמות כלשהי מהסקטור הציבורי במטרה לחולל שינוי בגוף שבו יבחרו. "אני מקווה, למשל, שסטודנט כלשהו יבחר באולפני פוקס ויצליח ליצור דיון וחשיבה מחודשים על האופן שבו מספרים שם סיפור", אמרה בן חיון בראיון למגזין Creative Review.

וכורסת טלוויזיה המדמה שיגור לחלל. עיצוב של בן חיון וכורסת טלוויזיה המדמה שיגור לחלל. עיצוב של בן חיון

 

שינוי אחד שכבר חוללה תוכנית הלימוד הייחודית בא לידי ביטוי בתוכנית עצמה - בשכר הלימוד, או יותר נכון בהיעדרו. כתגובה להאמרת תעריפי שכר הלימוד בתוכניות לתארים מתקדמים ולאי־השוויון שמצב זה יוצר הרכיבו ראשי התוכנית מודל שלפיו כל הסטודנטים מקבלים מלגות שמכסות את שכר הלימוד במלואו - 80% במימון תורמים וחברות מסחריות ו־20% במענקים ממשלתיים.

 

מעצבת עם האו"ם

 

האוניברסיטה של האנדרגראונד היא המשך ישיר לסיפור חייה שומט הלסת של בן חיון. לאחר שהשלימה לימודי ציור וטקסטיל בפריז, המשיכה לתואר שני בעיצוב אינטראקטיבי ברויאל קולג' אוף ארט בלונדון, מוסד שבו היא משמשת מרצה אורחת. כיום היא עובדת עם גופים מובילים כגון גוגל והאו"ם ומרצה במוסדות מובילים. ב־2010 ביקרה גם בישראל במסגרת אירוע הפצ'ה קוצ'ה. היא מתגוררת בלונדון ומנהלת משם את הסטודיו שלה שעוסק בעיקר בעיצוב חוויות שמשלבות עיצוב, אמנות ומדע, תוך שיתופי פעולה בלתי נשכחים עם מדענים, מהנדסים, מוזיקאים ועוד.

 

בין הפרויקטים הבולטים שלה, כאלו שהשאירו רבים פעורי פה, אפשר למנות את "תזמורת החלל הבינלאומית" - שבו הרכיבה תזמורת שחבריה הם מדעני חלל מנאס"א, ממכון SETI לחיפוש חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ (שבו היא משמשת כמעצבת חוויה) ומאוניברסיטת הסינגולאריות. הסרט המתעד את קורות התזמורת הוגדר על ידי "הגרדיאן" כ"מרגש כמו צפייה בשיגור רקטה לחלל". בן גחיון גם יצרה את The Other Volcano - דגם הר געש פעיל המיועד לבית ויורק חומר דמוי לבה פעם בשבוע בסלון המשפחתי, כורסת טלוויזיה המדמה שיגור לחלל והעבודה הניסיונית Super K Sonic Booooum שמנסה לדמות חוויה של התנגשות בין חלקיקים סאב־אטומיים במהירות גבוהה וחווית בום על קולי.

 

בשם האובססיה

 

בן חיון מדברת בכל הזדמנות על הערך של "הקצנה" בעבודת העיצוב. כשנשאלה בעבר על האופן שבו היא בוחרת על מה לעבוד, ענתה כי מדובר ב"אינסטינקט קריאייטיבי", אבל מעבר לאינסטינקט הזה היא מחפשת בעיקר סיטואציות שאינן הגיוניות או ליניאריות: "הייתי קוראת לזה קסם קריאייטיבי - האופן שבו דברים משתלבים והאופן שבו אני נעשית אובססיבית לגביהם. וככל שאני נעשית יותר אובססיבית, כך אני יודעת שזה משהו שצריך לפתח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x