$
פנאי

שירת החפצים

ספר הצילום החדש של רובי לבוביץ', תל־אביבי שזוכה להצלחה בעולם, מציג אובייקטים ביתיים בסצנות משובשות. "בכל תמונה יש נוכחות אנושית, כי בסופו של דבר אלה אנשים שמשתמשים בחפצים", הוא אומר בראיון

אלעד בילו 08:3903.05.16
רובי לבוביץ' היה צלם רחוב עד שנולדו לו תאומים. "פתאום מצאתי את עצמי בבית עם אשתי ושני הילדים", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט", "השהות בבית העלתה הרבה רעיונות. הרבה הזדמנויות התחילו להופיע לי מול העיניים והתחלתי לתעד את הדברים האלה".

 

כמעט שמונה שנים הוא מקדיש את זמנו לפרויקט הצילום הביתי שלו. "אני מביים סצנות ביתיות שמשהו בהן השתבש", מסביר לבוביץ' את עבודתו, "והשיבוש הזה יכול להיות בכמה מובנים. טוויסט כלשהו בתנועה או משהו אבסורדי, לפעמים משהו אלים או קומי או אולי מסתורי, אבל בכל תמונה יש משהו כזה שמשתבש".

 

עכשיו מוצגים השיבושים האלה בספר השולחן המרשים "Home Sweet Home" שיצא לאחרונה בהוצאת הספרים היוקרתית Daylight. הספר הוא גוף עבודה חדשני, משעשע ובעיקר מעורר מחשבה של סצנות ביתיות, כולן פרי דמיונו ובימויו של לבוביץ'. כך, למשל, ספה המורמת בג'ק של רכב, ככל הנראה כדי למצוא משהו שנפל תחתיה; סלון ובו טלוויזיה וכוננית מנוילנים יחד; אדם מבוגר עם צרור מפתחות המחובר למכנסיו, אלא שהצרור ארוך ומכיל עשרות מפתחות וצרורות נוספים שמשתלשלים מטה, עד לרצפה. הספר עורר במהרה את תשומת לבה של התקשורת העולמית, וזכה לחשיפה על במות כמו "הגרדיאן" הבריטי ו"טיים" האמריקאי.

הצילום "טוסטר" ולבוביץ'. "סוג חדש של בית רדוף", נכתב על צילומיו ב"גרדיאן" הצילום "טוסטר" ולבוביץ'. "סוג חדש של בית רדוף", נכתב על צילומיו ב"גרדיאן" צילום: דנה קופל, רובי ליבוביץ'

 

"לבוביץ' יצר סוג חדש של בית רדוף - בתים שנראים רגילים אבל פרחים מתים בהם, צמחים יוצאים מעציציהם בעצמם ואנשים דוחפים את ידיהם לטוסטר", נכתב עליו ב"גרדיאן" לפני כחודש.

 

שירת החפצים

 

"הפרויקט התחיל מפעולה בנאלית של תליית תמונה על קיר", מספר לבוביץ', "המסמר עף ונוצר חור שהיה צריך לכסות. אז הזזתי את התמונה טיפה שמאלה כדי להסתיר אותו, מה שגרם לי לחשוב על הדברים שאנחנו עושים ביומיום, בעיקר בבית, בלי לשים לב".

 

בעברו היה מצלם ברחוב, אך מאז שהשתקע בצילום חיי הבית, חייו השתנו. סדרת התמונות "Home Sweet Home" כבר הוצגה בגלריות ובמוזיאונים בניו יורק, סן פרנסיסקו, פורטלנד, יוסטון וגם בארץ, במוזיאון עין הוד ובגלריה 39. הסדרה זכתה בהכרה בינלאומית ובפרסים, בהם Prix De La Photographie Paris. כעת, כאמור, זכתה הסדרה גם בספר מושקע שכבר הושק בסן פרנסיסקו וביוסטון, ובאוקטובר יושק גם בלוס אנג'לס. בארץ הספר לא משווק, אך ניתן להשיג אותו ישירות אצל לבוביץ' או דרך חנויות מקוונות כמו אמזון.

 

הבית כסטודיו

 

ללבוביץ' (42) בוגר בצלאל, כבר אין סטודיו, פשוט כי מאז שמצא את השפה הביתית שלו אין כל טעם להחזיק כזה. "יש לי אזור עבודה קטן ונעים בבית", הוא מסביר. הוא גר ויוצר בתל אביב. את ההשראה שואב מאמנים קונספטואליים בינלאומיים שמשתמשים בצילום, כגון גבריאל אורוצקו וארווין וורם. כמו צילומיו, המזמינים לחשוב ולהבין את האירוניה לבד, כך גם לבוביץ' לא מכביר במילים. תשובותיו קצרות ומשפטיו תמציתיים.

 

"עיתונים". מתוך הספר "Home Sweet Home" "עיתונים". מתוך הספר "Home Sweet Home" צילום: רובי ליבוביץ'

 

איך נראה תהליך היצירה שלו? הוא כותב רעיונות בפנקס וברגע המתאים ("כשיש לי וויז'ן") מביים כל סצנה ו"מפסל" אותה, ואז מצלם. "אם אני לא מרוצה מהתוצאה אני חוזר עליה, לפעמים במקום אחר, עד שהיא מושלמת מבחינתי". לפעמים יגיע לבוביץ' לבנות את הסיטואציה זמן קצר מרגע שעלה הרעיון, לפעמים יידרשו לו שנים עד לרגע הנכון. לעתים לוקח זמן לאסוף את החפצים, למשל את צרור המפתחות הארוך. ארבע שעות לקח לו לבשל את הר הפסטה שאוכלת אשה באחד הצילומים - הר איטריות שמכסה שולחן שלם וזולג ממנו לעבר הרצפה.

 

רוב התמונות מציגות חפצים ואובייקטים, אבל האנשים בהן נדירים: "כמעט בכל תמונה יש נוכחות אנושית, גם אם לא פיזית. בסופו של דבר אלה אנשים שמשתמשים בחפצים". לפעמים בכל זאת נעזר לבוביץ' בבני משפחה או חברים. באחד הצילומים יושבת אמו וסורגת, מוקפת בחוטי צמר. מבט נוסף מגלה שהיא סורגת את הסוודר שאותו היא לובשת.

 

נופים ורהיטים

 

וכעת, כשסדרת הצילומים הכי ארוכה ומתמשכת שלו נאגדה ונכרכה, מה הלאה? "לא מזמן נפגשתי עם אוצרת בשם אן טאקר" (מאוצרות הצילום המובילות בעולם - א"ב), מספר לבוביץ', "וגם היא שאלה אותה שאלה. אמרתי שאולי הגיעה תקופה לסיומה וחשבתי לחזור לצילומי הרחוב. ואז היא אמרה, 'תקשיב, התחלת משהו כל כך מוצלח, המקום הביתי עם האינטרפרטציה שלך. אולי כדאי לך להיכנס לזה לעומק. יש צלמים שמצלמים נוף כבר 50 שנה ובכל פעם ממציאים עצמם מחדש. למה שלא תיקח את הבית שאתה שולט בו ותחקור אותו מחדש?'. ועניתי, עוד לא החלטתי, אבל אני חושב שזו אופציה טובה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x