$
פנאי

הדרכון המעוצב

אחרי שעיצובו החדש של הדרכון הנורבגי זכה לתשואות בכל העולם, מדינות נוספות משקיעות בעיצוב המסמך הרשמי מחשבה. אצלנו מסתפקים בעיצוב שנעשה באמצע הלילה אי שם עם קום המדינה

תמרה וולמן 09:5030.12.14

"כל מה שאנחנו רוצים לכריסמס הוא דרכון נורבגי" זעקה הכותרת באתר תיירות אמריקאי לפני כחודש. הכותרת לא ניסתה להביע משאלת לב אמריקאית קולקטיבית להגר למדינת הפיורדים והטרולים הקרה - אלא להריע לעיצוב החדש של הדרכון הנורבגי, שהצליח בתוך זמן קצר להתפרסם בכל העולם, לעורר תגובות נלהבות, ולרכוש מעמד של אחד הפריטים המעוצבים הנחשקים ביותר על ידי חובבי עיצוב.

 

עוד ועוד מדינות מקדישות לאחרונה תשומת לב עיצובית לתעודה שנחשבה עד כה משמימה. הדרכון הנורבגי הוא אולי הדוגמה הבולטת ביותר לעיצוב מוצלח שהצליח להפוך מסמך ממשלתי לפריט אספנים, אולם יש עוד כמה דרכונים שנחשבים לפנינות עיצוביות ושיכולים לסייע למחזיקים בהם להעביר את הזמן בהנאה באולמות ההמתנה.

 

 

"אם אי פעם הוא יונח בבריכה של דרכונים מכל העולם, אנשים יבחרו בו באופן מיידי", אמר לאחרונה שר הפנים הניו זילנדי בהשקת הדרכון החדש של המדינה. הדרכון הניו־זילנדי מגיע בכריכה שחורה לא שגרתית, עם הטבעה מעודנת של עלי שרך בכסף. בתוכו מתוארים באופן גרפי מרשים מסעות הנדודים של המתיישבים הראשונים באיים. בדרכון הפיני, שעל כריכתו האחורית הטבעה יפה של פתיתי שלג, מופיעות תמונות של בעלי חיים מבית הגידול הפיני, כגון כלב ים, סנאי וצפרדע. בפינת כל דף מצויר האייל הקורא באופן כזה שדפדוף מהיר בדרכון גורם לו להיראות כאילו הוא הולך.

 

"עיצוב הדרכון חייב לשקף את רוח האומה ולעורר גאווה פטריוטית במחזיקי הדרכון, אבל גם לעמוד בדרישות הביטחוניות של ימינו", אומר בראיון ל"כלכליסט" טום טופול, מומחה גרמני לדרכונים ולהיסטוריה שלהם, שפרסם ספרים בנושא ומחזיק באוסף של יותר מ־600 דרכונים (העתיק שבהם מ־1646). לדבריו, דוגמה טובה לפטריוטיות - שיש שיאמרו שהיא אף מעט מוגזמת - מהווה הדרכון האמריקאי, שמציג כיום מונומנט לאומי אחר בכל דף. לפי טופול, בין המתעניינים בנושא רווחת הבדיחה לפיה הגרסה הבאה של הדרכון האמריקאי תנגן עם פתיחתה את ההמנון הלאומי - רק כך הוא יוכל להיות יותר פטריוטי ממה שהוא כיום.

 

דרכון ניו זילנדי דרכון ניו זילנדי

 

טופול מרעיף שבחים על עיצוב הדרכון הנורבגי והשוויצרי, בעוד שעל הישראלי והגרמני הוא אומר בנימוס שהם "קלאסיים" ומוסיף בקריצה - "משעממים".

 

הדרכון המרשים ביותר שנתקל בו, שהוא "לא פחות מיצירת מופת", הגיע מממלכת סקסוניה ונוצר בלייפציג ב־1866.

 

שגעון הדרכונים החל מתחרות שיזמו בפברואר השנה הרשויות הנורבגיות לעיצוב מחדש של דרכוני התושבים, ושתוצאותיה פורסמו בחודש שעבר.

 

 עמוד מתוך דרכון שוויצרי עמוד מתוך דרכון שוויצרי

 

הזוכה בתחרות, סטודיו  Neue הקטן מאוסלו, יצר מסמך שזכה לתשבחות חוצות יבשות ומצליח לגלם את הזהות הנורבגית באופן אסתטי להפליא, רגיש ועכשווי.

 

הטבע מאחד

 

בהצעה של סטודיו Neue כריכת הדרכון מופיעה בשלושה צבעים חדשניים - לבן־אפרפר לדרכוני מהגרים, טורקיז לדרכוני דיפלומטים ואדום־כתמתם לדרכונים רגילים, ועליהם מוטבע בזהב סמל המדינה. בפנים מופיעים תיאורים גרפיים יפהפיים של נופי הטבע האופייניים לנורבגיה, עשויים קווים נקיים וגוונים מעודנים, כשהשיא הוא המראה הנגלה כשהדרכון מונח תחת אור אולטרה־סגול (כפי שנעשה בעמדות ביקורת דרכונים) - אז משנה הנוף את צבעיו ומדמה את הזוהר הצפוני, שנפוץ בחלק זה של הגלובוס.

 

בראיון לאתר הבריטי Design Week אמר בנג'מין סטנמארק, מעצב בכיר ב־Neue, כי נקודת המוצא לקונספט העיצובי היתה הנוף הנורבגי, מאחר שבזמנים שבהם האוכלוסייה כה מעורבת, הטבע הוא נקודת התייחסות מאחדת. "אין עוד תבנית אחידה להגדרה של 'נורבגי טוב'", אמר סטנמארק, "עם זאת, הדבר היחיד שנותר איתן הוא האופן שבו אנחנו כתרבות מתייחסים לטבע, שתמיד היה חלק בלתי נפרד מהזהות והמסורת הנורבגיות".

 

פתאום דפיקה בדלת

 

ומה לגבי הדרכון הישראלי? המסע לגילוי האנשים שעומדים מאחורי עיצובו היה מפרך ונע בין גורמים שונים, ועד עכשיו לא ברור בדיוק מי עיצב את פנים הדרכון. ידוע רק שאת הכריכה הראשונה עיצבה פרנציסקה ברוך, מעצבת גרפית ילידת גרמניה שהשפיעה רבות על השפה החזותית בארץ והותירה אחריה גוף עבודות רחב, שחלק ממנו יוצג באוקטובר 2015 במוזיאון ישראל באוצרותה של עדה ורדי.

 

לפני כשנה עלה בבלוג "הלשכה לטיפוגרפיה עברית" של האמן והמעצב ירונימוס מאמר מאת גדעון שטרן שתרגום שלו (מאנגלית: אתי תמרי) הופיע ב"עלון ידיעות ידידי הספר" ב־1984. במאמר מתואר סיפור עיצוב כריכת הדרכון הישראלי כך: "ערב חשוך אחד בשנת 1948 דפק זר על דלתה (של פרנציסקה ברוך - ת"ו). הוא היה אדם נמוך בעל שפם שחור. בלא שיציג עצמו תחילה, הראה לה את כריכתו החדשה של הדרכון

 

הישראלי הצעיר. 'אני צריך לצאת לחו"ל מחר, ולא אצא עם דרכון שעוצב בצורה כל־כך גרועה. אנא, רישמי מחדש ארבע שורות אלה שיוטבעו בזהב על גבי הכריכה. סמל המדינה כבר הוטבע במקומו, ועל שורות האותיות להתאים במקומן היחסי במרווח שנותר'.

 

"פרנציסקה ברוך מחתה ואמרה כי גם לעבודה קטנה יש להקדיש זמן לניסיונות ולהכנות, אך לבסוף, כיוון שהושפעה מרגישותו של הזר לעיצוב גרפי, התיישבה לסיים את העבודה. עדיין תמהה כיצד ניתן יהיה להפוך את עבודתה להטבעת זהב למחרת בבוקר, אך הזר הבטיחהּ שהוא עצמו ידאג לכך. לבסוף חתם עבורה על קבלה, על־מנת שתוכל לגבות את שכרה. מאוחר יותר פיענחה את השם שהסתתר מאחורי החתימה: 'משה שרתוק' - שר החוץ הראשון של מדינת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x