$
פנאי

מה בוער

פעם בשנה, מאז המאה ה־17, שועטים תושבי אוטרי סיינט מארי ברחובות העיירה האנגלית עם חביות בוערות מעל ראשיהם. למה? למה לא

רועי קורן 08:3726.10.14
בתשעת החורפים האחרונים התחממה משפחתי מול קמין שבתוכו פיזזה האש בעליזות. הלהבות בסלון המשפחתי קיבצו סביבן את בני הבית, ולא אחת מצאנו את עצמנו רובצים על השטיח ובוהים בהן כמהופנטים. מה יש בה, באש, שמהפנט את המין האנושי עוד מימי היותנו שוכני מערות? בקטע הזה נראה שלא התקדמנו אפילו סנטימטר.

 

ציידי הממותות בהו בלהבות שבערו במערה בדיוק כפי שאנו בהינו במדורות ל"ג בעומר, ובדיוק כפי שעושה זאת ברוקר עשיר בפיפת אבניו מול האח המעוצבת שבדירתו המשקיפה אל הסנטרל פארק. המפלצת הצהובה/כתומה/אדומה, הבולעת את העץ בקול פצפוץ חרישי, עדיין עושה לנו את זה.

 

לאור כל האמור לעיל, אין פלא שיש מקומות שבהם הבערת אש היא חלק ממסורת הנמתחת מאות שנים לאחור. כמו, למשל, אוטרי סיינט מארי (Ottery St Mary), עיירה בת כ־10,000 תושבים במחוז דבון, אנגליה. הדבונאים אינם מסתפקים בהבערת אלומת עצים. תחת זאת הם מקיימים מסורת שתחילתה במאה ה־17 ובמסגרתה הם מבעירים חביות עץ משוחות היטב בזפת, להגבהת להבות השמחה המתפרצת.

 

רצים עם חביות. מושחים את העץ בזפת להגברת הלהבות והשמחה רצים עם חביות. מושחים את העץ בזפת להגברת הלהבות והשמחה

 

אלא שכאן לא מסתיים סיפורנו. חביות העץ הבוערות אינן עומדות סתם כך. עם הבערתן הן מונפות אל על בידי תושבי העיירה שנבחרו בקפידה, והללו רצים ברחובות העיירה כשהחבית הבוערת מעל ראשיהם. 17 חביות, כל אחת מהן בחסות אחד ממבני הציבור שבעיירה, מוצתות בו בזמן אחר כבוד בכניסה לאחד הפאבים המקומיים באוטרי סיינט מארי.

 

ריצה עם חבית עץ שמשקלה מגיע ל־30 ק"ג מעל הראש היא תענוג מפוקפק. תוסיפו לשמחה הזאת את העובדה שסנטימטרים ספורים מעל הפריזורה שלכם בוערת אש - נשמע לא משהו. אז זהו, שתושבי המקום מתחרים ביניהם על הזכות לשאת את חביות האש הללו. ריצה עם מדורה על הראש נחשבת בדבון כבוד גדול, ורק ילידי העיירה מקבלים את הזכות הגדולה לסכן את ראשיהם. ב־2009, למשל, החליט שובב אחד להטמין בתוך החביות פחיות עם חומר נפיץ. הללו התפוצצו מן הסתם וגרמו לפציעתם של עשרות צופים ומתחרים.

 

מקורות המנהג הזה הם, כנראה, בתהלוכות אש הנפוצות בבריטניה, שנועדו להבריח את הרוחות הרעות. זה היה פעם. למה זה נמשך עד היום? מי אנחנו שנשאל. אנחנו סוחבים את ל"ג בעומר הרבה יותר מכמה מאות שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x