$
אופנה

למה הצרפתיות כבר לא משתזפות בעירום?

היעלמות טרנד שיזוף הטופלס דווקא בצרפת, ארץ מולדתו, מסעירה את אירופה ומציתה את הוויכוח: האם זו עוד אופנה חולפת או סוגיה פמיניסטית שתשפיע על מעמד האשה

תמרה וולמן 09:0012.08.14
מאז הסירה בריז'יט בארדו את חזיית בגד הים שלה בריביירה הצרפתית בשנות השישים הושרש בתרבות המקומית הקשר בין שיזוף חשוף חזה לשוויון זכויות לנשים. סירובה של הממשלה לאסור את האקט בשנות השבעים הפך את הגישה הליברלית הלאומית הזאת למקור גאווה בעיני צרפתים רבים. זו אולי הסיבה שבכתבה שהתפרסמה בגיליון הקיץ האחרון של מגזין האופנה המוערך "אל" תוארה מגמת היעלמות הטופלס מהחופים כ"מדאיגה" בכל הנוגע למעמד האשה.

 

הטופלס (ביקיני ללא החלק העליון) הפך בעשורים האחרונים לקוד הלבוש המקובל בקרב הצרפתיות שפוקדות את החופים. התופעה ידעה עליות ומורדות, אבל נדמה שכעת "אל" העניק לה את תעודת הפטירה. בכתבה הוסיפו על הנתונים המספריים הידועים (רק 2% מבין הנשים מתחת לגיל 35 בצרפת משתזפות כיום טופלס, לעומת 9% מבנות ה־35–59) כמה הסברים לדעיכת ההופעה החשופה.

 

שיזוף ללא חלק עליון שיזוף ללא חלק עליון צילום: שאטרסטוק

 

הסיבה הראשונה והידועה ביותר שנמנתה בכתבה היא המודעות הגוברת לסכנות הבריאותיות הטמונות בשיזוף והאימה מסרטן העור.

 

הסבר נוסף הוא השתלטות הרשתות החברתיות על המרחב הציבורי, שהולידה חשש מהיחשפות בפומבי לנוכח הקלות הבלתי נסבלת שבה כל תמונה עושה את דרכה מחוף הים אל הרשת.

 

הכתבה עוררה גלים בכלי תקשורת מקומיים, שמצדם מנו עוד הסברים: מהטענה שמדובר בטרנד שפשוט הגיע לקצו, דרך הסבר על גל שמרנות ששוטף את צרפת בהשפעת הקהילה המוסלמית הגדלה, ועד הסבר שטוען כי זהו תוצר של מרדף אובססיבי אחר הגוף המושלם שהתרבות הפופולרית מלבה. בראיון לבלוג של מורוונה פרייר באתר "הגרדיאן" הבריטי, למשל, הפנתה העיתונאית האנגלו־צרפתייה אליס פפייפר אצבע מאשימה לעבר הרשתות החברתיות ולעבר מה שהיא מכנה "תרבות הפופ־פורנו" - ממיילי סיירוס ועד אמריקן אפרל - וההצפה האגרסיבית בייצוגיים פורנוגרפיים של עירום נשי שהיא יוצרת.

 

"הדימוי הנשי והמיניות הנשית בצרפת עברו תהליך של גלובליזציה ואמריקניזציה ודחקו החוצה את העדינות הבלתי מזיקה שהיתה לארוטיקה הצרפתית", טענה פפייפר.

 

אבל מה שהפך את הכתבה ב"אל" לדיון סוער ביבשת האירופית כולה הוא השאלה מדוע כל זה קורה דווקא כשקרנו של החזה הנשי כסמל למאבק פמיניסטי עולה, ואיך זה קורה דווקא בצרפת, שקשרה היסטורית את הטופלס עם ליברליות ומעמד האשה.

 

בריז'יט בארדו משתזפת טופלס. מקור גאווה בעיני צרפתים רבים בריז'יט בארדו משתזפת טופלס. מקור גאווה בעיני צרפתים רבים צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

צועדות לאחור

 

תנועות עכשוויות של אקטיביזם פמיניסטי כגון Femen ו־Free The Nipple, שנלחמות בדיכוי נשים ומגנות על זכויותיהן, בחרו בשנים האחרונות בחזה החשוף כאמצעי להעברת מסרים. הן זוכות לבמה ולתמיכה רחבה מהשורה הראשונה של נציגות תרבות הפופ כמו ליידי גאגא, לינה דנהאם וקארה דלווין, שהביאו לכך שכבר לא מדובר באג'נדת שוליים שכוחה אלא בנושא שנשים רבות מעוניינות להעלות על סדר היום.

 

בעקבות הכתבה ב"אל" ערך "הגרדיאן" דיון כתוב בין אגנס פויירר, עיתונאית צרפתייה, לבין זואי מרגוליס, כותבת ופעילה פמיניסטית. פויירר הסבירה שהיעלמות השיזוף טופלס מעידה פשוט על אופנה שחלפה, ואילו מרגוליס טענה שמדובר בסוגיה פמינסטית מדאיגה.

 

פויירר החלה את הדיון בטענה שלא מדובר בצעידה אחורה כפי שפמיניסטיות רבות טוענות, משום שזה מלכתחילה לא נחשב "צעידה קדימה". זה לא היה אקט פמיניסטי, היא טענה, אלא פשוט "אמנות ההימנעות מפסי שיזוף". המשימה הזאת כוללת, היא הוסיפה בסרקזם, טקס חסר תכלית של שכיבה פרקדן בשמש והימנעות מכל פעילות, דבר שללא ספק אינו מנת חלקן של פמיניסטיות אקטיביסטיות. "את חייבת לגלגל עצמך כמו פנקייק על המגבת ולחשוף את העור בזוויות שונות ובאינטרוולים קבועים", היא תיארה את התהליך, וקבעה בנחרצות: "ברוך שפטרנו". ייתכן גם, היא טענה, שלצרפתיות פשוט נמאס מכל האג'נדות הלוחמניות המועמסות על החזה שלהן, ולכן הן פשוט החליטו להתכסות.

 

בתגובה לדברים האלו ענתה מרגוליס שאף ששיזוף טופלס אכן אינו אקט פמיניסטי בהכרח, יש קונטקסט שצריך להביא אותו בחשבון. מבחינה היסטורית, היא טענה, גברים תמיד ניסו לשלוט בגוף האשה ובמיניותה, ולכן כל מה שנשים בוחרת לעשות עם גופן בפומבי תמיד חייב להיבחן בקונטקסט זה.

 

רוצות מנוחה

 

בסופו של דיון השתיים הסכימו שלא מדובר בבעיה בהתנהגותן של נשים אלא במה שמכתיב אותה - תהליכים חברתיים. השאלה שבאמת עלתה מהפולמוס היא האם בכלל יכולה כמות הפטמות על החוף לשמש מדד כלשהו למעמד האשה. ייתכן שחוף הים, אותו מקום שאמור ליצור אשליה של חופש ומנוחה, צריך להישאר מקום שאליו מגיעים לקבל ויטמין די, בלי מניפסטים ובלי קולות מחאה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x