$
פנאי

4K: מחיר הרזולוציה

הדגמים המסחריים הראשונים של טלוויזיות 4K או אולטרה HD מגיעים לישראל. הפער באיכות התמונה לעומת טלוויזיות HD מוחשי מאוד, וכך גם הפער במחיר

נמרוד צוק 09:2516.06.13

על טלוויזיות 4K, או אולטרה HD כמו שהחלו לכנות אותן לאחרונה, דיברו עוד ב־2011 - אבל רק בחודשים האחרונים מופיעים בשוק הדגמים המסחריים הראשונים. סוני ומיקרוסופט הכריזו על פלייסטיישן 4 ועל Xbox One, שייצאו לקראת סוף השנה ויתמכו חלקית ב־4K, מהלך שצפוי לתת לטכנולוגיה דחיפה משמעותית לכיוון המיינסטרים. גם בישראל מיישרים קו עם העולם. סוני השיקה כאן מוצרי 4K חדשים, ובהמשך החודש תתחיל סמסונג לשווק בארץ את טלוויזיית ה־4K הראשונה שלה.

 

מלכודת התכנים

 

אז מה זה בעצם אולטרה HD? מדובר פשוט בקפיצת מדרגה נוספת בחדות התמונה של טלוויזיות, מסכי מחשב ומקרנים - פי ארבעה יותר פיקסלים מב־HD. רכיב מרכזי במסך הוא מעבד Upscaling - הגדלת וידיאו ברזולוציות נמוכות יותר תוך החלקת התמונה ושיפור איכותה, כך שגם תכנים קיימים ייראו טוב יותר (כל יצרנית משתמשת בטכנולוגיית Upscaling שונה והתוצאה משתנה בהתאם ממוצר למוצר).

 

ה־4K היא טכנולוגיה בשלב ראשוני מאוד ושורה של מכשולים עומדת בדרכה: מבחר מוצרים מצומצם, מחירים גבוהים מאוד ותקנים לא מגובשים. אבל מתחילים להיראות סימני שיפור במצב: באמזון ובחנויות נוספות החלו למכור סרטים בפורמט ביניים - כאלה שנסרקו מהפילם המקורי ב־4K והומרו בחזרה ל־HD, ובחטיבת הסרטים של סוני עמלים כבר כמה שנים על סריקה, תיקון והתאמה של סרטים ישנים לפורמט, וכיום יש בידי החברה יותר מ־100 סרטים שעתידים לצאת לשוק בקרוב. בנוסף מקימה סוני רשת הפצה דיגיטלית שתאפשר לבעלי טלוויזיות 4K של החברה להוריד סרטים מותאמים. לגבי סדרות טלוויזיה המצב מורכב יותר: אלה שצולמו במצלמות דיגיטליות ברזולוציה גבוהה עשויות להגיע למסך באולטרה HD, אבל סדרות ישנות יותר פשוט לא ניתנות להמרה.

 

טלוויזיה X9 של סוני 65 אינץ' טלוויזיה X9 של סוני 65 אינץ'

 

עבור גיימרים ה־4K מהווה הבטחה מיידית יותר, לפחות על הנייר, כיוון שמשחקים יכולים לעבוד תיאורטית בכל רזולוציה. אבל פה קיימת מגבלה אחרת – עוצמת העיבוד הגרפי שנדרשת כדי להציג משחקים עכשוויים ב־4K היא אדירה אפילו יחסית לדור האחרון של החומרה. סוני כבר הצהירה שפלייסטיישן 4 תוכל אמנם להציג סרטים וצילומים ב־4K אבל לא תריץ משחקים ברזולוציה זו, ומיקרוסופט טוענת שחלק ממשחקי Xbox One יוכלו לתמוך בה, אבל עדיין לא ברור עד כמה תצליח לקיים את ההבטחה. כיום נדרש מאיץ מהקצה העליון כמו GeForce Titan של Nvidia, ובמקרים מסוימים אפילו שניים או שלושה כאלו הפועלים במקביל, כדי לספק קצב פריימים סביר - וגם אז לא בטוח שתצליחו לחבר את המחשב לטלוויזיה ללא תקלות.

 

בעיה אחרונה נובעת מהקרבה של רזולוציית ה־4K לגבול יכולת ההבחנה של העין האנושית. ככל שתתרחקו מהטלוויזיה, תזדקקו למסך גדול יותר כדי להבחין בכלל בהבדל בין HD ל־4K. במרחק 2 מטרים, לדוגמה, היתרון של אולטרה HD יהיה משמעותי רק מגודלי 55 אינץ' ומעלה.

 

לחכות או לקנות

 

לאור כל הבעיות, האם יש בכלל סיבה להשקיע כרגע בטלוויזיית 4K? אם אתם נמנים עם מי שחייב לשים את היד על הטכנולוגיה המתקדמת ביותר לפני כולם, אם כסף לא מהווה אצלכם שיקול וממילא החלטתם לקנות טלוויזיה בגודל 55 אינץ' ומעלה - בהחלט כן. ההבדל באיכות התמונה ברזולוציית אולטרה HD הוא מוחשי מאוד, משמעותי עוד יותר ב־3D, ובתוך כמה חודשים כבר אפשר יהיה להתחיל להשיג סרטים, סדרות ומשחקים תואמים. אם אין ברשותכם כמה עשרות אלפי שקלים להשקיע בקצה העליון של הטכנולוגיה, אתם לא קהל היעד - פערי המחירים בין מסכי 4K לטלוויזיות HD רגילות עדיין פרועים (פי שניים עד פי עשרה), ועדיף לחכות להוזלה שתגיע עם כניסת הטכנולוגיה לזרם המרכזי.

 

בינתיים, מי שמחפש מציאות יתקשה למצוא כאלה. מסכים במחירים סבירים מעט יותר מציעה אסוס, המייצרת מסך מחשב 4K בגודל 31.5 אינץ' הנמכר ב־3,800 דולר בארה"ב, או Seiki, המוכרת את טלוויזיית ה־4K הזולה בעולם – 1,400 דולר למסך 50 אינץ'. בחודשים הקרובים יצטרפו החברות הסיניות האייר והייסנס עם דגמים במחירים נמוכים יותר מאלה של המתחרות מיפן ומדרום קוריאה, אבל שתיהן טרם שחררו פרטים מדויקים.

 

מה זה 4K: תמונה חדה פי ארבעה ממסכי Full HD. מסכי 4K מציגים ברזולוציה של 3840 על 2160 פיקסלים - 8.3 מיליון פיקסלים, לעומת 2.1 מיליון ב־Full HD

 

הדגמים שנמכרים בחנויות

 

סוני: היצרנית מוכרת בישראל שתי טלוויזיות 4K חכמות מסדרת X9, עם Wi-Fi מובנה, 3D פסיבי ותמיכה מלאה בעברית, שני הדגמים יהיו זמינים בחנויות האלקטרוניקה מיולי.

 

בנוסף מציעה סוני מקרן 4K שעולה 129 אלף שקל ומסוגל להציג תמונה בגודל 1.5 עד 7.5 מטר (אלכסון). מחיר: כ־40 אלף שקל ל־55 אינץ' , כ־60 אלף שקל ל־65 אינץ'.

 

סמסונג: החודש תחל סמסונג למכור מסך 4K ראשון בישראל - דגם S9 UHD בגודל 85 אינץ', עם עיצוב ייחודי שכולל מסגרת המשמשת כמעמד, מעבד מרובע ליבות ושליטה באמצעות קול ותנועה. מחיר: 188,990 שקל.

 

LG: החברה משווקת בישראל באמצעות חברת טופ אודיו, דגם 4K אחד - טלוויזיה חכמה בגודל 84 אינץ' שכוללת 3D פסיבי, Wi-Fi וחנות אפליקציות מובנת בעברית, ושלט מיוחד דמוי בקר Wii, המאפשר לשלוט בסמן העכבר באמצעות תנועה באוויר.מחיר: 84 אלף שקל.

 

בחודשים הקרובים תתחיל LG לשווק גם דגמי 55 אינץ' ו־65 אינץ', שמחיריהם טרם נקבעו.

 

טושיבה: דגם אחד של טושיבה נמכר בישראל: 55ZL2 - מסך 55 אינץ' המציג תמונת תלת־ממד ללא צורך במשקפיים, כולל את טכנולוגיית Cevo 4K שאמורה לספק הגדלה איכותית של וידיאו ברזולוציה נמוכה יותר ו־Wi-Fi מובנה (במהלך יולי יתווספו שני דגמים מסדרת L9 בגדלים 65 אינץ' ו־84 אינץ'). מחיר: 39,900 שקל.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x