$
אוכל

בשלן עד הבית

האתר יאמי מחבר בין בשלנים ביתיים לבין גולשים רעבים בשרון ובתל אביב. המייסדת, חן לב עמי, מספרת לכלכליסט על המודל העסקי, על שיטת סינון הבשלנים והפיקוח עליהם, ועל התוכנית להגיע לפריסה ארצית תוך שנה

גלי וולוצקי 09:5203.01.13

בשעה 18:15 דפק השליח על הדלת ופרק את מה שנראה היה כמו קופסאות אוכל שהסבתא שלחה. קציצות עוף עם אורז ברוטב מרוקאי, כיסוני סמוסה הודיים (רמז ראשון לכך שהאוכל לא באמת הגיע מהסבתא שלנו), מלאי כופתה ואורז ביראני עם ירקות. ההזמנה, שכללה אוכל שהספיק לשלושה ילדים ושני מבוגרים, וקצת שאריות למחר, עלתה כ־200 שקל - מעט יותר ממשלוח פיצה, אבל עם הרבה פחות נקיפות מצפון בגזרת הבריאות.

 

חן לב עמי (באמצע השורה השנייה) ובשלני יאמי חן לב עמי (באמצע השורה השנייה) ובשלני יאמי

 

בזכות "הישרדות"

 

זה בדיוק התסריט שהיה לחן לב עמי (32) בראש, כשהקימה לפני כשנה את yummi.co.il. האתר, המרכז משלוחי אוכל מבשלנים ביתיים, מספק פתרון להורים עובדים שמנסים, למרות חוסר זמן כרוני, לשים על השולחן אוכל בריא יחסית. לב עמי, שבעבר עבדה בחברת ההימורים האינטרנטית 888, הגתה את הרעיון כשנתקעה בעצמה רעבה מול הטלוויזיה. “צפיתי ב'הישרדות', והזדהתי עם השורדים שנמאס להם לאכול אורז. אני לא יודעת לבשל, ולא אוהבת את זה. אבל באותו רגע חלמתי על סיר של אוכל ביתי שיגיע אליי בדרך פלא".

 

הפנטזיה הפכה עד מהרה לחברה, ששידכה בין בשלנים ביתיים לבין סועדים רעבים באזור השרון. לפני כחודש וחצי החלה החברה לפעול גם באזור תל אביב, ובתוך כשנה מקווה לב עמי להפעיל את השירות בכל רחבי הארץ.

 

את הקציצות שהגיעו אליי הביתה בישלה מי שמכונה באתר "אמא קרן - אוכל של בית". את המנות ההודיות בישל צ'נצ'ל בנגה, אמן הודי שמבשל בסטודיו שלו בפלורנטין. חלק מהמנות היו לטעמנו וחלק פחות, נקודת דמיון נוספת למתרחש סביב שולחן האוכל המשפחתי הממוצע. ההזדמנות להביע את דעתנו על האוכל ניתנה לנו כבר למחרת, כאשר נציגת האתר התקשרה - כפי שנעשה לגבי כל הזמנה של לקוח חדש - כדי לקבל פידבק.

 

כיום מציע האתר מנות של עשרות בשלנים במבחר עצום של סגנונות, וגם את האפשרות לשלב בהזמנה אחת מנות של כמה מהם. שילוב כזה אמנם מסרבל קצת את התהליך, שכן יש לשלם בעבור כל הזמנה בנפרד, אך החיוב הוא על משלוח אחד בלבד, והאוכל מגיע ארוז יפה עם הוראות מפורטות לחימום ואחסון. לדברי לב עמי, הבשלנים ניגשים להכנת המנות רק לאחר ביצוע ההזמנה, כך שאפשר לבקש גם התאמות אישיות: ללא גלוטן, למשל, ללא סוכר, ואפילו להשמיט תבלין שנוא מהמנה.

 

"אנחנו בודקים כל בשלן לפני שאנחנו מתחילים לעבוד איתו, מבקרים אצלו במטבח, בודקים את רמת הניקיון וטועמים", מסבירה לב עמי, ומוסיפה כי החברה גם שוקדת על מציאת פתרון לנושא הפיקוח מטעם משרד הבריאות."בנושא הכשרות יש בשלנים שהם עצמם שומרי כשרות והאוכל שלהם כשר".

 

רוית דיקר לוי, מנהלת השיווק באתר, מספרת שקהל היעד הראשוני היה "זוגות עובדים שאין להם זמן או חשק לבשל לבד, אבל לא רוצים שהילדים יאכלו ג'אנק". אבל, היא אומרת, בהמשך הפעילות הם גילו קהל יעד נוסף. “בסופי השבוע מזמינות נשים מבוגרות יחסית, סבתות שמארחות את כל המשפחה לארוחת שישי, ומזמינות ארוחות שלמות. בהזמנות האלה אנחנו רואים יותר ביקוש למאכלים חגיגיים ומפנקים".

 

איך עובד המודל העסקי?

דיקר לוי: “הבשלן משלם כמה מאות שקלים עבור צילומי המנות, ועמלה של 15%-20% מכל הזמנה באתר".

 

הקציצה של האתר

 

טלי כהן ארזי, תושבת השרון המכונה באתר "טלי תבשלי לי", עובדת עם אתר יאמי מאז חודש אפריל האחרון. “אני מתמחה באוכל למשפחות. הרבה קציצות, ואפשר להגיד שאני הקציצה של האתר". כהן ארזי, שבעבר לקוחות הגיעו אליה בשיטת מפה לאוזן, אומרת כי מאז החלה לעבוד עם האתר היא מקבלת הזמנות מדי יום.

 

איך זה עובד?

“אני מחזיקה בבית את חומרי הגלם הדרושים לתפריט שלי, וכשההזמנות נסגרות בערב אני מפשירה בשר, ולמחרת מתחילה לבשל".

 

לב עמי מספרת שהיא כבר הפכה ללקוחה קבועה של האתר, כך גם אמה.

 

קורה שאת מגיעה לארוחת שישי אצלה ומגלה אוכל שהוזמן באתר?

“כל יום שישי", היא צוחקת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x