$
פנאי

ביזנס ובוז'ולה

איך הפך יין פשוט לפולחן עולמי? חגיגות יין הביכורים שנפתחות היום הן דוגמה מופלאה לכוח המיתוג

עמית יריב 10:10 14.11.12

 

הלילה בחצות זה יקרה, כמו בכל שנה: ברחבי העולם ייפתחו ארגזי היין, ומיליוני חובבי יין יחלצו את הפקקים מבקבוקי בוז'ולה נובו (Beaujolais Nouveau), ויחגגו עם היין הזה שהוא אמנם קליל ומשמח, אבל יותר מכל מעיד שאין דבר העומד בפני השיווק.

 

יינות בוז'ולה נובו עשויים מענבי גאמיי, הגדלים באזור בוז'ולה שבבורגון. זהו זן פשוט ולא נחשב במיוחד, דל מאוד בטאנינים, ועל כן בעל יכולת התיישנות נמוכה למדי. איך מצליחים למכור את היין הזה, שתוחלת החיים שלו היא כחצי שנה ולא יותר, בתוך מסגרת הזמנים הזאת? קובעים חוקים וכללים, והופכים את היין הפשוט לפסטיבל מתוחכם. בשנת 1951 נקבעו תקנות שקבעו את 15 בנובמבר בכל שנה כמועד שבו מותר לחלוץ את הפקקים, וב־1985 תוקן המועד, ונקבע כיום חמישי השלישי בכל נובמבר.

 

תחילה הוגבלו החגיגות לבתי הקפה בליון וסביבותיה: הלוקל־פטריוטיזם הצרפתי הידוע הביא את אנשי האזור לסייע לכורמים, ולחגוג את שנת הבציר החדשה. בהמשך, התרחבו החגיגות גם לפריז, שמיהרה לאמץ את השמחה, ומשם – לעולם כולו, שהרי אם הצרפתים חוגגים יין חדש, הם ודאי יודעים מה הם עושים.

 

השנה פגע מזג האוויר בבציר ענבי הגאמיי, והאזור צפוי להפיק פחות ממחצית היין שיוצר אשתקד: תנובת הכרמים תעמוד השנה על 400 אלף הקטוליטר בלבד, לעומת יותר מ־850 אלף הקטוליטר בשנת 2011. אבל נראה שהצרפתים לא יניחו למציאות להפריע להם: בעיר ליון כבר ממתינים לאלפי המשתתפים בפסטיבל הבוז'ולה השנתי, שיתחיל היום ויימשך עד יום ראשון 18 בנובמבר. הפסטיבל יכלול, כמיטב המסורת, אירועי אוכל, ריצת מרתון (בשבת, 17 בנובמבר) וכמובן – הרבה יין.

גם אצלנו חוגגים – בחנויות היין של דרך היין ובמרכז המכירות של הסקוטית יפתחו את הבקבוקים ביום חמישי בערב (וגם בשישי בצהריים), בשל האיסור על מכירת אלכוהול אחרי 23:00.

 

מוזגים בוז'ולה בישראל. החגיגה תיסגר מוקדם בשל האיסור על מכירת אלכוהול בלילה
מוזגים בוז'ולה בישראל. החגיגה תיסגר מוקדם בשל האיסור על מכירת אלכוהול בלילהצילום: גטי אימג'

x