$
אלכוהול

היינות האדומים הכשרים הטובים ביותר

צוות מומחים שהשתתף במבחן "כלכליסט "קבע: היין האדום הטוב ביותר במחיר עד 100 שקל הוא אביב קברנה סוביניון 2010 של יקב ססלוב, ומבין היינות שמחירם מעל 100 שקל הזוכה הוא פלאטו 2009 של יקב אדיר

עמית יריב 11:0305.04.12

פסח הוא חג של יין, ואכן לקראת ליל הסדר ניכרת עלייה של כ־30% במכירות היין ביחס לשאר השנה. אך השאלה היא איזה יין לקנות: של אחד מהיקבים הגדולים, או של יקב בוטיק שלרוב נתפס כיקר יותר? והאם מחירו הגבוה של בקבוק מעיד על איכות בהתאם?

 

לא בהכרח, כפי שמוכיח מבחן הטעימה של "כלכליסט" לפסח 2012. פאנל מקצועי של אנשי יין, שגיבשנו לצורך הטעימה העיוורת שלנו (ראו מסגרת בעמ' 34), בדק 42 יינות של 31 יקבים ישראליים - כולם כשרים - וקבע כי מתוך 20 הזוכים במקומות הראשונים 12 הם של יקבי בוטיק: שבעה מתוך עשרת הגדולים ביינות שמחירם יותר מ־100 שקל, ומה שמפתיע אולי יותר: חמישה מתוך הזוכים במקצה של עד 100 שקל.

 

יינות עד 100 שקל

 

1. אביב קברנה סוביניון 2010, יקב ססלוב

 

הערות הטועמים: צבעו סגול עמוק ומרשים. יין לא פשוט, מאוד מלא, בעל איזון בינוני, ובעיקר - צעיר מאוד. אפשר לזהות בו ארומות של חמוציות ופלפל ירוק. על היקב: אחד מיקבי הבוטיק הוותיקים והמוערכים, הפועל מיקב חדשני בצוריאל ומחזיק מרכז מבקרים בקיבוץ אייל. סדרת אביב המחודשת מציגה פתיחה מרשימה ביותר. מחיר: 89 שקל.

 

2. Just קברנה סוביניון 2010, יקב טוליפ

 

הערות הטועמים: ארומות של סיגליות, שזיף שחור ופלפל שחור. יין נעים, מאוזן ופשוט להבנה. עוד הגדירו אותו הטועמים כאלגנטי, בעל מורכבות מעניינת עם חמיצות טובה.

 

על היקב: היקב שוכן בכפר תקווה שבקריית טבעון, שבו מתגוררים ועובדים אנשים בעלי צרכים מיוחדים, ומצליח כבר כמה וכמה שנים להציע יינות איכות במחירים סבירים. מחיר: 67 שקל.

 

3. Tishbi Estate, קברנה סוביניון 2007, יקב תשבי

 

הערות הטועמים: "אף מהמם, תיבול אקליפטוס וירקרקות עם נגיעות שזיף", כתב אחד הטועמים, וטועם אחר ציין שהיין מרענן, יבש מאוד, אך לא מספיק עמוק. כל הטועמים ציינו לחיוב את האיזון המצוין שביין, וגם את הצבע – סגול ארגמני מבריק ומרשים. על היקב: יקב מסחרי המשתייך לעשרת היקבים הגדולים בישראל. היקב ממוקם בבנימינה, ולאחרונה נפתח בו מרכז מבקרים משופץ, הכולל גם חדר שוקולד ייחודי. מחיר: 85 שקל.

 

4. Rhyton 2007, יקב אמפורה

 

הערות הטועמים: יש ביין, שהוא ממסך (בלנד) של קברנה סוביניון, סירה ומרלו, בשלות מתובלת נעימה מאוד, פלפל ירוק ואף מרענן. הם זיהו בו ארומות של קסיס ועפיצות קלה, ואחד מהטועמים הגדיר אותו יין מאוזן ומפותח מבחינת קשת הטעמים. על היקב: יקב אמפורה מחוות מקורה, ליד כרם מהר"ל, עבר כמה וכמה גלגולים בשנות קיומו, כולל ניסיון שלא צלח לשינוי השם. מחיר: 85 שקל.

 

5. כרם מרום, חלקת הלל ודן 2009, יקב אור הגנוז

 

הערות הטועמים: יין שהוא ממסך (בלנד) של קברנה סוביניון, קברנה פרנק ושיראז, שהטועמים מצאו בו אף מעט מאובק, נגיעות של עץ עם גוף בינוני. אחד הטועמים הגדיר אותו "יין כיף". על היקב: יקב צעיר הפועל ביישוב הקהילתי החרדי אור הגנוז ליד צפת, שמפתיע בתוצאה מרשימה. מחיר: 90 שקל.

 

 צילום: עמית שעל

 

עוד יינות שזכו לשבחי הטועמים:

 

מקום 6: גליל אלון 2009, יקב הרי גליל. ממסך (בלנד) של קברנה סוביניון, סירה, פטיט ורדו וקברנה פרנק. מחיר: 70 שקל.

 

מקום 7: קברנה סוביניון גליל רזרב 2009, יקבי בנימינה. מחיר: 79 שקל.

 

מקום 8: The Spirit 2010, יקב טריו. ממסך של קברנה סוביניון וסירה. מחיר: 85 שקל.

 

מקום 9: סינגל קברנה סוביניון 2009, יקבי סגל. מחיר: 40 שקל (משתתף במבצעי 3 ב־100).

 

מקום 10: Special Edition 2011, יקב רקנאטי. ממסך של קברנה סוביניון, מרלו ושיראז. מחיר: 69 שקל.

 

יינות מעל 100 שקל

 

1. פלאטו 2009, יקב אדיר

 

הערות הטועמים: כולם ראו בקברנה סוביניון של אדיר את היין המצטיין בטעימה. יין קלאסי, נעים ומאוזן, כתב אחד הטועמים, ואילו טועם אחר הגדיר אותו "יין שסוגר ב'בום' גדול". הטועמים זיהו בו פלפל ירוק, קסיס ושוקולד מריר, והגדירו אותו כמלא, קטיפתי ומאוזן. על היקב: יקב אדיר הפתיע את התעשייה כולה כשזכה בתחרות טרה וינו לשנת 2008 כיין המצטיין. שוכן באזור התעשייה של רמת דלתון, בסמוך למחלבת חלב אדיר. מחיר: 180 שקל.

 

2. Vineyard's Choice פטיט סירה 2008, יקבי עמק האלה

 

הערות הטועמים: "פירותי, מלא ועדין", כתב אחד הטועמים. עמוק ונעים - ציין אחר. הביקורת היחידה שהיתה לטועמים נגעה לשימוש הניכר בחביות עץ: "הציון היה גבוה יותר, אילולא השימוש המופרז בעץ". על היקב: יקב הבוטיק, השוכן בקיבוץ נתיב הל"ה, מייצר יינות מענבים הגדלים באזור הרי ירושלים. מחיר: 165 שקל.

 

3. קברנה סוביניון רזרב 2009, יקב בזלת הגולן

 

הערות הטועמים: יין נעים ומלטף בעל סיומת ארוכה מאוד, עם ארומות של פירות חמצמצים וזיתים, ועם פה המשקף פירותיות וחומציות נעימה. על היקב: יקב הבוטיק מהמושבה קדמת צבי ברמת הגולן, שהתמקד בתחילת דרכו ביינות קברנה סוביניון בלבד, הרחיב את היקף הייצור בשנים האחרונות ומייצר יינות גם מענבי מרלו. מחיר: 140 שקל.

 

4. האלון הבודד, קברנה סוביניון 2008, יקבי גוש עציון

 

הערות הטועמים: יין בעל צבע עמוק ועשיר, עם ארומות של פירות שחורים וכחולים. הטועמים הגדירו אותו כיין ארוך, מאוזן, נעים וקטיפתי, והצביעו על האיזון הנכון שבו ועל הסיומת המרשימה שלו. על היקב: משפחת רוזנברג מאפרת, שבבעלותה יקב הבוטיק, מייצרת יינות אדומים ולבנים מענבים הגדלים בהרי יהודה. מחיר: 129 שקל.

 

5. Heritage 2009, יקב יפו

 

הערות הטועמים: ממסך של קברנה סוביניון, מרלו ושיראז מצוינים, שהוגדר כעדין, מתובל ומפותח, וגם כמאוד ארוך, מעושן ובשרני. באף זיהו הטועמים ארומות עדינות של פרי אדום ושל עץ, ואחד הטועמים פשוט כתב בטופס "יופי של יין". על היקב: יקב הבוטיק של משפחת צלינקר, השוכן כיום במושב נווה מיכאל, החל את דרכו ביפו, נדד למרתף בית המשפחה ברמת החי"ל, ומשם למיקומו הנוכחי בהרי ירושלים. מחיר: 149 שקל.

 

עוד יינות שזכו לשבחי הטועמים:

 

מקום 6: שיראז כרם קאיומי 2008, סדרת Single Vineyard, יקבי כרמל. מחיר: 130 שקל.

 

מקום 7: יהלום 2008 מסדרת אבני החושן, יקבי בנימינה. ממסך של קברנה סוביניון, סירה ופטי ורדו. מחיר: 140 שקל.

 

מקום 8: גופנה, קברנה סוביניון רזרב 2008, יקב גבעות. מחיר: 170 שקל.

 

מקום 9: שיראז מרום הגליל רזרב 2008, יקב דלתון. מחיר: 110 שקל.

 

מקום 10: רובנ'ס 2009, יקב Domaine Ventura. ממסך של קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו וקברנה פרנק. מחיר: 119 שקל.

 

והפתעה לסיום

 

הפתעת הטעימה היה היין שדורג במקום התשיעי בקבוצת היינות שמחירם עד 100 שקל. סינגל קברנה סוביניון 2009 של יקבי סגל, שנמכר ברשתות השיווק במבצעי 3 ב־100 שקל, הצליח להתברג לעשרת הגדולים בטווח המחיר שלו, כשהוא מדלג בקלילות על פני יינות יקרים ממנו בהרבה. כבוד!

 

כך טעמנו

 

"כלכליסט" פנה ל־43 יקבים כשרים הפועלים בישראל והזמין אותם לשלוח לטעימה לקראת חג הפסח שני בקבוקים של יין אדום: אחד שמחירו עד 100 שקל, ואחד שמחירו יותר מ־100 שקל. 31 יקבים נענו לאתגר ושלחו בסך הכל 42 יינות, שכן היו יקבים שהעדיפו לשלוח רק בקבוק אחד.

 

42 היינות שטעמנו - 21 בכל קבוצת מחיר - חולקו לשבעה סבבי טעימה, שישה בקבוקים בכל סבב. החלוקה נעשתה על פי פרמטרים מקצועיים מקובלים של בניית סבבים בעלי מכנה משותף. כך, לדוגמה, נטעמו יינות הקברנה סוביניון בסבבים שיוחדו להם, ממסכים (בלנדים) נטעמו בסבבים נפרדים, ויינות קלים וצעירים יחסית נטעמו בנפרד מיינות בוגרים וכבדים.

 

(מימין) מאירה הראל, אורי יריב, עמית יריב, ישי מלכוב וויקטור גלוגר (מימין) מאירה הראל, אורי יריב, עמית יריב, ישי מלכוב וויקטור גלוגר צילום: אוראל כהן

 

בקבוקי היין נעטפו בנייר כסף אטום, תוויות הצוואר והקפסולות הוסרו מהם לפני הגעת הטועמים למערכת "כלכליסט", למניעת זיהוי ולהבטחת טעימה עיוורת לחלוטין. כל בקבוק קיבל קוד טעימה, אשר לפיו דורג היין בטפסים מקצועיים. הטועמים התבקשו לדרג את היינות על פי פרמטרים של מראה, ארומה, גוף, טעם והתרשמות כללית, ועשו זאת מבלי שידעו כל פרט על היין - לא שם היקב, לא הזן, לא המחיר ולא שנת הבציר. במקרה שמספר יינות קיבלו ציון זהה, היין הזול יותר דורג במקום גבוה יותר.

 

מנהל הטעימה – שהיה היחיד שהחזיק בידו את רשימת היינות המשתתפים – לא השתתף בדירוג של היינות.

צוות הטועמים: ויקטור גלוגר, שף ובעלים של מסעדת קלואליס ברמת גן; מאירה הראל, מנהלת הגסטרו פאב ומנהלת תחום היין במסעדת סושיאל קלאב - שניהם בתל אביב; אורי יריב, ברמן במסעדת טפאו בתל אביב; ישי מלכוב, שותף במסעדת ברטי בתל אביב, ובעבר מנהל וסומלייה ראשי במסעדות גורדון רמזי בלונדון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x