• תפריט
אוכל

10 תחנות בדרך לטבעונות

תזונה המתבססת על מוצרים מן הצומח בלבד היא "השחור החדש" ברחבי העולם. "כלכליסט" סוקר את המסעדות, הסדנאות, הספרים והבלוגים למתנזרים מן החי

גלי וולוצקי 10:0715.02.12

עסקי המזון הטבעוני מעבר לים פורחים. השחקנית אלישיה סילברסטון הוציאה ספר בישול טבעוני, וטניסאיות־העל, האחיות וויליאמס, הצטרפו אף הן לקייטי הולמס, קרל לואיס, אלן דג'נרס, וודי הארלסון ואפילו ביל קלינטון, שכולם הצהירו לאחרונה על מעבר לתזונה טבעונית. גם הישראלים הולכים ומגלים את קסם התזונה המתבססת על מוצרים מן הצומח בלבד: היא בריאה, היא מוסרית, והיא הולכת והופכת לטרנד סקסי. "כלכליסט" מציג עשר תחנות חובה בדרכו של טבעוני מתחיל.

הרצאה

 

גארי יורופסקי ביוטיוב. גארי יורופסקי, פעיל אמריקאי לזכויות בעלי חיים והגורו העכשווי של הטבעונות העולמית, העביר כבר עשרות ישראלים לצמחונות וטבעונות. יותר מ־90 אלף ישראלים (ועוד מאות אלפים בעולם) כבר צפו בהרצאה שנשא בקיץ 2010 ומשודרת ביוטיוב. הרצאה אינטרנטית זו זוכה, משום מה, לפופולריות חסרת פורפורציה דווקא בארץ, ואף הוקמו לכבודה אתר ועמוד פייסבוק, הסוקרים את שלל הסלבס הישראלים שהביעו זעזוע ממה ששמעו אוזניהם. במשך שעה ועשר דקות (בגרסה הלא מצונזרת, הקשה לצפייה) יורופסקי מתהלך אל מול הצופים באנרגטיות משכנעת ומסביר איך תעשיית הבשר והחלב מוכרת לנו "לוקשים" במשך שנים. אחינועם ניני התראיינה לא מזמן וכינתה את יורופסקי "האיש שהרעיד את אמות הסיפים של נשמתי". כן, הוא דמגוג. נכון, הוא מסלף כמה תיאוריות מדעיות מקובלות, אבל אחרי שתצפו בהרצאה יהיה לכם קשה מאוד להמשיך לאכול מוצרים מן החי. פרטים: adaptt.org

 

סדנאות

 

המרכז הקהילתי לצמחונות זנגביל, ירושלים. המרכז, שהוקם בידי האיגוד היהודי הבינלאומי לצמחונות, פועל ממבנה עתיק ויפהפה בטלביה, ומציע מגוון אירועים צמחוניים וטבעוניים: סדנאות, הרצאות, ייעוץ תזונתי וקואופרטיב אורגני. בימי חמישי מציע הבר הטבעוני במקום, מהטמה שמו, ארוחות טבעוניות של תבשילים ביתיים במחיר תרומה מומלץ של 25 שקל לארוחה.ginger.org.il.

 

סדנה וארוחה בבית לבב, מעלות. המסעדה הלימודית של אורית ואמנון לבב מציעה חוויה לימודית־קולינרית לקבוצות בנות 15–2 סועדים. במסגרת המפגש, הנמשך כשלוש שעות, מסיירים המבקרים במתחם האקולוגי שבנו בני הזוג. כמו כן, הם מכינים ארוחה טבעונית (המבוססת בעיקר על מזון חי ומונבט) ביחד עם אורית לבב, מאמנת ומטפלת בתזונה, מקבלים ייעוץ תזונתי ולומדים איך להכין אוכל בהתחשב במגבלות ובסגנון האכילה האישי. בסוף, כמובן, אוכלים ביחד את הארוחה. אפשר להתאים את הביקור לקבוצות גדולות יותר (ללא הכנת הארוחה). פרטים: 500 שקל לזוג לסיור, הדרכה אישית, ארוחה ושליחת מתכונים ועצות בדוא"ל, adama.net.

 

המסעדה הלימודית בית לבב, מעלות המסעדה הלימודית בית לבב, מעלות

 

בלוגים ואתרים

 

טבעוניות נהנות יותר. אורי שביט, עיתונאית אוכל ומבקרת מסעדות, נהפכה לטבעונית לפני כחצי שנה וחוללה בחייה מהפך. היא עזבה את משרתה במגזין הקולינריה "על השולחן", פתחה בלוג העוסק באוכל טבעוני, ומבשלת כשפית־אורחת באירועים ובמסעדות. בנוסף לאלה היא מציקה לשפים התל־אביבים כדי שיכללו עוד מנות טבעוניות בתפריטיהם (או לפחות יסמנו בתפריט מנות שממילא מתאימות להגדרות), מעבירה סדנאות בבישול טבעוני ובעיקר עושה הכל כדי להקל על חייהם של טבעונים שמעוניינים להמשיך לאכול גורמה גם בדרך החדשה שבה בחרו. הבלוג שלה עמוס בתצלומים של מנות מפתות שרקחה, מארח טבעונים מן התפוצות, ואפילו מסביר איך מגדלים ילד (וכלבה) בתזונה טבעונית בלי לסבול אפילו רגע. vegansontop.co.il.

 

Going Vegan With Ellen. הקומיקאית ומנחת הטלוויזיה האמריקאית אלן דג'נרס משמשת איקון פופולרי במיוחד בקהילה הטבעונית (ואפילו הצליחה להפוך לטבעונית את רעייתה היפהפייה, פורשיה דה רוסי). הבלוג שלה הוא כל מה שטבעוני מתחיל צריך בשביל להתעודד: רשימת סלבס שהודיעו על הצטרפות למגמה - יש; מתכונים - יש; טיפים לטבעוני המתחיל - יש. וגם עצות, חדשות וסקירת ספרים בנושא. vegan.ellen.warnerbros.com.

 

הבלוג של אלן דג'נרס (בתמונה עם רעייתה פורשיה דה רוסי) הבלוג של אלן דג'נרס (בתמונה עם רעייתה פורשיה דה רוסי) צילום: אם סי טי

 

מתכונים ב־Chef Chloe. השפית הטבעונית האמריקאית קלואי קוסקארלי עשתה היסטוריה כשזכתה לפני כשנתיים בתחרות ארצית של קאפקייקס עם קולקציה של ארבע עוגות מעוטרות וטעימות מאוד, ששבו את לב השופטים. אלה העדיפו לבסוף את האופציה הטבעונית על פני עשרות גרסאות אחרות עתירות ביצים וחמאה. מאז, היא עושה חיל: מפעילה אתר עתיר כניסות, הכולל מתכונים מעוררי תיאבון, מתראיינת בכל כלי תקשורת אמריקאי אפשרי, ובחודש הבא גם מוציאה לאור את ספרה הראשון: "Chloe's Kitchen", שיכלול 125 מתכונים טבעוניים. chefchloe.com.

 

מסעדות

 

אבא גיל, תל אביב. המסעדה הצנועה, שהתחילה את דרכה כחומוסייה אורגנית, מרחיבה כל הזמן את התפריט ומציעה כיום מגוון מאכלים אורגניים וטבעוניים, ובהם תבשילים ביתיים (כמו קינואה, ירקות מאודים וקציצות עדשים), מאפים (פשטידות של ירקות שורש וקטניות), מרקים, קינוחים (ארטיקים ביתיים מפירות אורגניים, מלבי תמרים, חלבה אורז מלא ותמרים ועוד), וכמובן את החומוס הביתי והטוב שלה. כיוון שגם התמחור הוגן (45 שקל לארוחה מלאה), המסעדה מצליחה להיות פייבוריטית לא רק של הקהל הטבעוני, אלא גם של מי שסתם מחפש אוכל ביתי טרי וטעים. פרטים: יהודה הלוי 55 ת"א,abagil.com.

 

בודהה בורגר, תל אביב ורעננה. בתחילה זה נראה כמו שיגעון לדבר של הבעלים (אריה רווה), שהחליט להקים רשת מזון מהיר טבעוני, אבל לאט לאט הלך בודהה בורגר וכבש לו עדת מעריצים - בעיקר טבעונים ושוחרי מזון בריאות, שמחפשים פתרונות לארוחות זריזות תוך שמירה על הכללים. כעת יש לרשת שני סניפים בתל אביב ואחד ברעננה, והמבחר הגדול ביותר מוגש בסניף הראשון ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. בסניף הזה גם מתקיימות סדנאות על עקרונות התזונה הטבעונית, מדי מוצ"ש ראשון בכל חודש בשעה 17:00 בחורף ובשעה 18:00 בקיץ. מנות הדגל ברשת היו ונשארו בודהה בורגר (המבורגר מעדשים מונבטות בלחמנייה מקמח מלא - 25 שקל) ושניצל בורגר (עשוי סייטן בלחמנייה מקמח מלא - 25 שקל). התפריט בסניף יהודה הלוי מציע גם תבשילי גולאש (מסייטן), קציצות עדשים מונבטות ועוד. פרטים: buddhaburgers.co.il.

 

מסעדת בודהה בורגר, תל אביב ורעננה מסעדת בודהה בורגר, תל אביב ורעננה צילום: אוראל כהן

 

אוכל מוכן

 

קייטרינג Barefood. את הקייטרינג החדש הקימו היזם ערן רענן והשפית הראשית ציונה מלמן, כחלק ממיזם רחב המציע חנות מקוונת ומשלוחי אוכל הביתה, ויציע בקרוב גם מתחם סדנאות לבישול טבעוני. בינתיים פועל שירות המשלוחים בין יבנה לנתניה, ובעתיד יתרחב לצפון. בין המנות במשלוחים: מרק עדשים פיקנטי, שייק כוחות־על, פסטה שחורה עם ירקות גינה ונבטים סיניים ברוטב קרם קשיו ומאפינס (כ־60–100 שקל לסועד לארוחה מלאה). בתפריט הקייטרינג הטבעוני לאירוע אפשר להזמין סלט שורשים ופפאיה ברוטב אסייתי, קציצות עדשים עם פטריות ובצל ברוטב פטריות, תבשיל קינואה צבעונית, פודינג אמרנט עם רוטב פקאן ואגסים ועוד. פרטים: 350–150 שקל לסועד באירוע של 1,000–20 אורחים, barefood.co.il.

 

קייטרינג Barefood. (בתמונה מרק עדשים) קייטרינג Barefood. (בתמונה מרק עדשים)

 

ספר

 

Veganomicon: The Ultimate" Vegan Cookbook". צמד השפיות הטבעוניות וכותבות ספרי הבישול הטבעוניים, איסה צ'נדרה מוסקוביץ' וטרי הופ רומרו, מתפעלות בלוג מצליח ומפרסמות ספרי בישול שהופכים מיד לרבי מכר. הספר "Veganomicon" ממשיך להימכר באותו הקצב מ־2007, ונחשב לאחד המוצלחים בז'אנר. הוא כולל יותר מ־250 מתכונים שאינם עושים שימוש בתחליפי גבינה ושאר חומרי גלם נחותים, אלא חוגג את חומרי הגלם המותרים במלואם. פרטים: 18 דולר באמזון, theppk.com.

 

ספר המתכונים "Veganomicon" ספר המתכונים "Veganomicon"

 

 

קבלו ניוזלטר שבועי שיעזור לכם לתכנן את בילויי סוף השבוע. לחצו להרשמה

49תגובות
בטל שלח
  • מעולה ! כתבה טובה מאוד, כולם צריכים להיות טבעונים ולהפסיק את רצח החיות. ככל שיהיו יותר אנשים טבעוניים, ככה תלך ותפחת ההתעללות, במקום זה תקום תעשייה שלמה של אוכל טבעי, הרבה יותר בריא, נכון ובעיקר מוסרי.
    טוב לראות שיש קהילה שמתפתחת סביב העניין זה בהחלט חיובי.
    ג, (18.06.12)
  • להסתכל לחיות בעיניים ולדעת שאנחנוו לא מכאיבים לאף בעל חיים כדי שיהיה לו את הכבוד להאכל בצלחת. שווה הכל.
    חגית, (02.04.12)
  • רוצה לחזק פה את כל הטבעונים, כן נרבה ולירושלמים בינינו, יש את המהטמה בר http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%96%D7%A0%D7%92%D7%91%D7%99%D7%9C_-_%D7%9E%D7%A8%D7%9B%D7%96_%D7%A7%D7%94%D7%99%D7%9C%D7%AA%D7%99_%D7%9C%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA
    דניאל, (24.02.12)
  • תשובה ל- 29 הבעייה היא שאין תעשיית בשר-חלב-ביצים בלי התעללות. פיטום אווזים ועגלי חלב הם רק קצה הקרחון, החקלאות התעשייתית היום כולה מבוססת על התעללות.
    כך שלא מדובר רק על תפיסה עקרונית אם יש או אין לבעל החיים 'אדם' זכות לאכול בעלי חיים אחרים ואת התוצרת שלהם, אלא - לצערי - על התעלללות יומיומית. אני לא טבעונית (עדיין?), אבל ערה לגמרי לזה שאני שותפה פאסיבית בהתעללות של ממש. לא נחמד.
    (22.02.12)
לכל התגובות