$
פנאי

עולים לצפון: תחנות מומלצות

לצפון הרחוק יש מה להציע עוד לפני הפסגה המושלגת של הר החרמון - גלריות, מסעדות, פעילויות למשפחה ושמורות טבע. "כלכליסט" מביא אטרקציות בדרך לסקי

תמר וילרפורט 10:0509.02.12

הנסיעה לפסגה הלבנה של החרמון פסטורלית וירוקה. רק כשרואים את הלבן מקרוב נתקעים בפקקים, ודרך של כמה מאות מטרים נמדדת בשעות. עם זאת, הנסיעה לא היתה לשווא – לצפון הרחוק יש הרבה מה להציע למבקרים בו. "כלכליסט" ממליץ מה כדאי לעשות בדרך לחרמון ובחזרה, וגם למתייאשים מהתור בקופה.

 

אוכל

תושבי הצפון מספרים שהמטיילים שואלים שני דברים: איפה יש תחנת דלק קרובה ואיפה אוכלים.

 

פיתה דרוזית. דוכני תוצרת מקומית בצדי הדרך. בניגוד לקניונים שבהם נמכרות בדוכנים פיתות עם חומוס מקופסה, כאן תקבלו חומוס משובח, עם שמן זית מתוצרת מקומית וזעתר שעוד יש לו ריח. ואם לא, יש לבנה טרייה, דבש מקומי ולילדים - שוקולד. הדוכנים השתכללו, ומה שמוצע בקיץ באוהלים מוצע לעתים בחורף בקרוונים קטנים. בכולם נמכרת גם תוצרת המקום – זיתים, שמן, דבש, תפוחים, מיץ תפוזים שנסחט בבוקר והושם בבקבוקי קוקה קולה ועוד. פרטים: ממסעדה ועד החרמון, כל כמה מטרים.

 

דוכן פיתות דרוזיות דוכן פיתות דרוזיות

 

lukka33 המסעדה החדשה והמדוברת בצפון. המסעדה האיטלקית במשמר הירדן בבעלותו של צחי קידר, תושב המקום – מציעה מבחר מרשים של סלטים טריים, פסטות ופיצות. גולת הכותרת היא הקלצונה, שנאפה בטאבון מבצק פיצה דקיק. כל הפסטות מוכנות במקום, ואת העגבניות לרטבים מביאים מאיטליה. מנות הדגל: קלצונה פלאפל - עם כדורי פלאפל, חצילים, טחינה ירוקה, בצל סגול ועגבניות (38 שקל); רביולי גבינות בקרם שמנת ופסטו (54 שקל, בתמונה); Scarparo Fungi - רוטב עגבניות, קרם שמנת, פסטו ופטריות טריות (45 שקל); ולקינוח, קלצונה עם נוטלה וחלבה (28 שקל). במסעדה שני מטבחים מופרדים - בשרי וחלבי, עבור המקפידים על הפרדה (למסעדה אין תעודת כשרות). במשך השבוע אפשר לאכול כאן מלינסה – שניצל עגלה איטלקי עם צ'יפס (60 שקל). בסוף השבוע מוגשים גם ממולאים, קבבים ועוד. מנות מיוחדות מוצעות לרגישים לגלוטן, כמו פסטה אורז.

פרטים: משמר הירדן (כביש 91), 04-6936936.

 

ילדים

 

יער האיילים. להכיר את חיי הבר. העדר של משה אמיתי ביער האיילים התחיל משבעה איילים. עכשיו הוא מונה כמה עשרות, מזנים שונים: מנוקד ויחמור ואדום, וכולם יפהפיים. הביקור במקום עשוי לקחת גם שלוש שעות. הביאו בחשבון שהסיבוב על המיני פוני נעשה באופן עצמאי, הטרמפולינות והמתנפחים מקורים, וכך גם מתחם מסלול ההישרדות שיש בו אזור טיפוס על חבלים ואומגות. יש גם פינת ליטוף, טלאים צעירים ובופלו אמיתי מאמריקה. גולת הכותרת היא הסיור המודרך (כ־25 דקות) במכלאות האיילים, שמרוכזים במשך היום לטובת המבקרים, ובלילות משוחררים למתחם ששטחו 45 דונם. פרטים: מושב אודם, 25 שקל כניסה למבוגר, 45 שקל לילד, 050-8723920.

 

איילים מנוקדים ביער האיילים, מושב אודם איילים מנוקדים ביער האיילים, מושב אודם

 

מפעל השוקולד דה קרינה. טעימות וסדנאות. עוד אטרקציה לכל המשפחה היא ביקור מתוק במפעל השוקולד דה קרינה. הפרלין המוכר של קרינה צ'פלינסקי הוא הר חרמון, מעין משולש שוקולד חום שקודקודו מצופה שוקולד לבן. במרכז המבקרים אפשר להצטרף לסיור מודרך שמתחיל בסרט ומסתיים בטעימות, או לקחת חלק בסדנת שוקולד, שבה גם טועמים וגם לוקחים את התוצר הביתה (ואוכלים בדרך).

 

פרטים: עין זיוון, סדנאות למבוגרים מ־145 שקל; סדנאות משפחתיות וסיור: 59 שקל למבוגר, 49 שקל לילד; סיור וטעימות: 22 שקל למבוגר, 18 שקל לילד, סגור בשבת, de-karina.co.il.

 

פרלין הר חרמון של דה קרינה פרלין הר חרמון של דה קרינה

 

טיול

 

שמורת נחל שניר. מסלול חורף. איכשהו, שמורות הטבע תל דן ונחל חרמון (הבניאס) תמיד מלאות, ושמורת נחל שניר (חצבני) פחות. בשמורה החליטו למנף דווקא את תיירות החורף ובנו מצפור חדש במאגר הטאפליין. מאגר הטאפליין נבנה בשנות השבעים, כשקו נפט היסטורי עבר פה מסעודיה לסוריה. פגיעות חוזרות בקו הנפט הביאו לבניית המאגר, כדי שאם ייפגע הצינור לא יזדהמו הנחלים והכנרת.

 

המסלול המוביל למאגר אינו מוצל ולכן אינו מתאים לקיץ אלא לתקופה זו בשנה. המסלול מקדם את נדידת החורף. עבור רובנו, נדידה מתקשרת לסתיו ולאביב, ואנו חושבים שכמעט אינה מתרחשת בצפון הרחוק. היום אפשר למצוא במאגר – שמימיו מגיעים מנחל נוחיילה שמקורותיו במעיינות עין ברד בלבנון – שרשיר (סוג של ברווז), מגלן, קורמורן גמדי, כפן ועוד מינים רבים. מומלץ להגיע עם משקפות, ואפשר לשכור אותן במקום. בהמשך עולים לתצפית ממטולה ועד החולה, ובדרך פורחות רקפות לצד סביונים, קחוונים וקצת כלניות, ובקרוב יגיעו גם התורמוסים. משך הסיור: שעה לפחות.

 

פרטים: שמורת טבע נחל שניר, שעות פתיחה בחורף: 8:00–15:00, 27 שקל למבוגר, 14 שקל לילד (בני 5–18); השכרת משקפת: עשרה שקלים, parks.org.il.

 

המצפור בשמורת נחל שניר המצפור בשמורת נחל שניר

 

אמנות

 

שלי שלה. קדרות וצורפות. לפני חודשים ספורים פתחו הקדרית שני אופיר, מקיבוץ נאות מרדכי, והצורפת עדי זלוטוגורה, מקיבוץ כפר סאלד, את "שלי שלה" – גלריה משותפת במטולה. הגלריה פתוחה בסופי שבוע, והמבקרים מוזמנים להיחשף לתהליך העבודה ולהתנסות בחוויה. זלוטוגורה מציעה תכשיטים משולבים חלוקי נחל, כסף וזהב, ניירות בדים וחוטים. אופיר יוצרת כלים שימושיים ובהם כוסות, קערות, אגרטלים ותבניות. בהזמנה מראש אפשר להצטרף לסדנאות קצרות שבהן יוצרים קערות מבד, מתנסים באובניים, יוצרים תכשיטים מחוטים ועוד. פרטים: רחוב הראשונים, סמטת בית האמנויות, מטולה, shelishela.co.il.

 

בית אמני הגולן. תערוכות מקומיות. המבנים שהשאירו אחריהם הסורים בצומת ווסט (צומת האמיר) היו מוזנחים במשך עשרות שנים. רק בקיץ האחרון הקימו בהם מתחם תיירות, שיש בו מסעדה (יוגי שף), חנות (קסם התבלינים) מרכז מבקרים של יקבי הגולן, בית קפה וגם גלריה – בית אמני הגולן. האוצרות, ורד בלסקי ושרי לוי, שתיהן תושבות הגולן, מחליפות מדי שלושה־ארבעה חודשים את התערוכות. התערוכה החדשה כוללת כמה עשרות ציורים, צילומים, עבודות קרמיקה, תכשיטים, פסלים מברזל ומחוטי ברזל ועבודות פסיפס. הגלריה מקשרת בין האמנים למבקרים ומפנה אל הסטודיות הפתוחים (אם יש) ולאמנים. כמו כן, נמכרות במקום עבודות האמנות. פרטים: צומת האמיר (כביש 959 ו־978), כל השבוע, 10:00–16:00, מחירים לדוגמה – ציורי שמן על בד של איה כספי: 3,000 שקל; תמונות מיניאטוריות של גוצי: מ־800 שקל; תכשיטי זכוכית של רינה אפלבוים: 80–350 שקל, 04-6894774, www.waset.co.il.

 

אם יש לכם זמן

 

מסעדות:

יוגי שף. השף יותם גבעול, יליד עין זיוון, מציע תפריט מגוון המתבסס רובו ככולו על מוצרים מקומיים ושיטות בישול בריאות אך לא מאיימות. מתחם תיירות ווסט, yogichef.co.il.

 

חוות הבוקרים. מסעדה כשרה המתמחה בבשרים טריים מרמת הגולן המיושנים במקום, בתבשילי קדירה ועוד. תיירות מרום גולן, meromgolantourism.co.il‏.

 

אטרקציות:

 

מבשלת הגולן. בין כל היקבים שנפתחו ברחבי הארץ (ובוודאי אלה שנפתחו בגולן) צמחה בשנים האחרונות גם תעשיית הבירה, וזו של הצפון מציעה בירות טריות: בירת חיטה, אייל ענברי ועוד. beergolan.co.il.

 

בל עפרי. בחווה הילדים מוזמנים לדרוך על ענבים ולהכין תה צמחים. המבוגרים משתתפים בסדנאות אמנות ואפייה, וגם בטעימות יין וגבינות. bellofri.co.il.

 

ארץ גשור. מרכז מבקרים שבו נחשפים לתהליך הפקת שמן זית וטועמים שמנים מזנים שונים. eretz-gshur.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x