$
אלכוהול

ברנדי ולא מקוניאק

מותגים מיובאים ומקומיים נותנים פייט לקוניאק, מלך הברנדי המיוצר בצרפת. "כלכליסט" סוקר את השוק ומגלה שהישראליים אינם הזולים על המדף

עמית יריב 10:2018.01.12

כשאומרים ברנדי האסוציאציה הראשונה היא קוניאק - הברנדי המוכר והיוקרתי מכולם. אבל גם אם קוניאק נחשב למלך הברנדים, אין סיבה לזלזל בברנדי ממקומות אחרים בעולם. יש בשוק סוגי ברנדי מעניינים, מורכבים ומוצלחים מאוד, שיגוונו גם לחובבי הקוניאק את הרגלי השתייה.

 

ברנדי (קיצור של ברנדויין - יין שרוף) הוא תזקיק ענבים המיושן בחביות, תהליך המקנה לו צבע ענברי וארומות מיוחדות. אמנם הקוניאק מיוצר רק בחבל קוניאק שבצרפת, ורק מסוגים מסוימים של ענבים, אבל למעשה כמעט בכל מדינה המייצרת יין אפשר למצוא תעשייה נלווית של ברנדי לסוגיו.

 

בישראל יוצרו במשך שנים כמה סוגי ברנדי. הידוע שבהם זכה לשם המחייב קוניאק מדיצינל, וכבר אינו קיים בשוק, אבל חלק ממותגי הברנדי הזולים, ובהם ברנדי שטוק, ברנדי 777 וברנדי BBB נמצאים עדיין בחנויות וטובים בהחלט לבישול ולאפייה. לשתייה עדיף לחפש חלופות איכותיות ומעודנות יותר.

 

יקב תשבי ייצר במשך שנים ברנדי איכותי המיושן במרתפי היקב בבנימינה, יקבי כרמל חידשו לאחרונה את ייצורו של ברנדי כרמל 100 - ברנדי היסטורי שמציע טעמים וארומות עמוקים ומפתיעים, וגם יקב המערה, יקב־בן של יקבי בנימינה, הוציא לפני כשלוש שנים לשוק את ברנדי המערה, משקה נעים ומוצלח בבקבוק מרהיב.

 

ברנדי כרמל 120 (ישראל). כ- 500 שקל ברנדי כרמל 120 (ישראל). כ- 500 שקל

 

ברנדי נוסף שאפשר להשיג בארץ, וגם הוא מפתיע בטעמו ובמורכבותו, הוא ברנדי אררט שמגיע מארמניה, שם הוא מיוצר לפי מתכון מסורתי מסוף המאה ה־19.

 

ברנדי המערה (ישראל). כ- 700 שקל ברנדי המערה (ישראל). כ- 700 שקל

 

מי שמחפש משהו דומה אבל שונה לגמרי, יוכל לנסות את מטקסה (Metaxa), ברנדי מתובל מיוון המבוסס על זני ענבים מקומיים (סבאטיינו, סולטנינה וקורינט שחור). בניגוד לרוב סוגי הברנדי, בייצור המטקסה עוברים הענבים תהליך ייבוש בשמש. רק לאחר מכן נסחטים הענבים, שהפכו לצימוקים, ומיוצר מהם היין. המשך התהליך הוא זיקוק היין, יישונו בחביות עץ אלון צרפתי, והוספת תיבול מעלי כותרת של ורדים ותבלינים נוספים.

 

מטקסה (יוון). 120-230 שקל מטקסה (יוון). 120-230 שקל צילום: שי אדיבי

 

יתרונם הגדול של מותגי הברנדי על פני הקוניאק הוא, כמובן, בגזרת המחיר. בעוד שמחירו של קוניאק בדרגת יישון נמוכה (VS: שלוש שנות יישון לפחות) מתחיל בכ־300 שקל, את רוב סוגי הברנדי אפשר למצוא במחירים נוחים בהרבה. כך, למשל, המטקסה היווני עולה 120–230 שקל (לפי רמת היישון), וברנדי אררט נמכר בכ־170 שקל לגרסה הבלתי מיושנת (3 כוכבים). דווקא מותגי הברנדי הישראליים יקרים יחסית: כרמל 120 המשובח נמכר בכ־500 שקל, ועבור המערה גובים 700 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x