רחוב מאלטבי הלונדוני: שוק עם שיק
קבוצת סוחרים שקצה בהתמסחרות של שוק בורו הפופולרי בלונדון פתחה דוכנים ברחוב מאלטבי הסמוך. הבאזז המסחרר כבר הוביל את השוק החדש למקום שני בדירוג מצטייני האוכל של "טיים אאוט" הלונדוני
10:07
08.01.12
"אנחנו לא שוק!" מכריזים בכל הזדמנות האנשים שמאחורי השינוי שעובר על רחוב מאלטבי (Maltby), ומנסים להסביר שהם פשוט קבוצת סוחרי מזון שבשבתות פותחת את הדלתות לקהל הרחב. אלא שרחוב מאלטבי אינו סתם שוק, אלא שוק המזון הכי לוהט בלונדון. רק בשבוע שעבר הוא דורג במקום השני ברשימת מצטייני 2011 של "טיים אאוט" לונדון, שהכריז כי מדובר בסוד הכי פחות שמור בקרב חובבי האוכל.
שכונת ברמונדזי (Bermondsey) שבדרום־מזרח לונדון היא אפרורית למדי, וגם תשומת הלב והכספים שמוזרמים לאזור לקראת האולימפיאדה לא עוזרים. עם זאת, ואולי דווקא בשל היעדר חזית מותגית מאורגנת, בכל שבת מאז הקיץ האחרון יש זרימה מתמדת לכיוון הקשתות שמתחת למסילות הרכבת בשכונה. שם, סלסילות קש מתמלאות בירקות, פירות, נקניקים וגבינות, וזוגות טרנדיים ישובים על המדרכות בהמוניהם, לוגמים קפה או בירה ממבשלה מקומית ומנשנשים איזה מאפה טרי.
אבל למה בעצם רחוב מאלטבי מתעקש שהוא איננו שוק? התשובה מורכבת, וחושפת את הפוליטיקה הפנימית של עולם השווקים הלונדוני, ובעיקר את הקשר לשכן האימתני במעלה הרחוב, שוק בורו (Borough Market). במשך שנים נחשב שוק בורו בשכונת לונדון ברידג' לתחנת חובה לתיירים. הפופולריות הגואה הובילה לשינוי אופי הסחורה שנמכרת בשוק, ובמקביל לזינוק חד במחירי ההשכרה ובתנאי המסחר שהכתיבו מפעילי השוק לסוחריו. כדי להקל בהוצאות, החלו כמה חברות מזון מבורו לחפש בסביבה אלטרנטיבות זולות יותר לייצור המזון ואחסונו.

שוק בורו. העיתונים הציגו את שוק בורו כבריון אלים, והציבור החל לנהור למאלטביצילום: cc by neubda
איום בחרם
חברת הקפה מונמות' (Monmouth Coffee Company), מוסד לונדוני ותיק ומכובד, היתה הראשונה שהעבירה את יחידת הקלייה שלה לשכונת ברמונדזי, כמה דקות נסיעה מלונדון ברידג', והגדילה לעשות כשפתחה את שערי המפעל לקהל בשבתות. המהלך זכה להצלחה מקומית, ועודד סוחרים נוספים משוק בורו, שנחנקו מתנאי המסחר החדשים, להעביר את חדרי הקירור או את תנורי האפייה לאותה שכונה, וכן לפתוח אותם למבקרים בשבת. כשבשוק בורו גילו את דבר קיומן של עמדות מכירה בשבת הם הודיעו לשבע החברות שהפעילו אותן שהן מגורשות משוק בורו מיד, ואיימו שיוחרמו אם ימשיכו כך.
הקבוצה – שחלקים ממנה היוו את עמודי התווך שהיו מזוהים עם בורו במשך שנים – החליטה להתעלם, ודבקה במצב החדש.
הם כינו עצמם "שביעיית ברמונדזי", פתחו חשבון טוויטר (אחרת, איך יידעו שהם קיימים?) והכריזו שלדאבונם ייאלצו להיעדר משוק בורו - אבל לא שכחו להוסיף שהקהל הרחב מוזמן לבקר אותם בשכונת ברמונדזי.
ביצת הקולניריה בלונדון רחשה וגעשה, ומלחמת האשמות הדדית החלה בטוויטר ובעיתונות הלונדונית. העיתונים הציגו את שוק בורו בעיקר כבריון אלים, והעסקים ברחוב מאלטבי זכו ליחסי ציבור בחינם.
בשבועות הראשונים מרבית המבקרים היו אלה שקראו על מלחמת השווקים, ורצו להגיד שהם היו שם לפני כולם, כדי לגלות את השוק הבא של לונדון. הרבה פירות או גבינות הם לא קנו.

רחוב מאלטביצילום: cc by Yukino Miyazawa
השביעייה הזמינה עסקים נוספים להצטרף אליהם, ובתנאי שבמהלך השבוע יפעלו כיחידת ייצור או כמקומות אחסנה, ויפעילו דוכן מכירה רק בימי שבת. בינתיים נראה שהצעד השתלם: לא רק שהאזור תוסס בשבתות מבלי להיות המוני, אלא שלאחרונה הרחוב זוכה בסיקור ובמעמד כמוקד מזון בפני עצמו, המנותק משוק בורו. השוק החדש אפילו זכה בפרס "תגלית השנה 2011" של מגזין האוכל של "האובזרבר".
לאחרונה הזמינו מנהלי שוק בורו את השביעייה לשוב, כי עם הצלחה לא מתווכחים. אך עסקים כמו מונמות', חלוצי הפרישה, עומדים על עקרונותיהם, והיום כבר נמצאים בשני השווקים במקביל.
מדריך לתייר
"כלכליסט" ממליץ על תחנות חובה ברחוב מאלטבי
- הגיעו מוקדם בבוקר. העסקים כאן פתוחים לקהל רק מ־9:00 עד 14:00. ההיצע משתנה כל הזמן, וכדאי להתעדכן באתר, שגם מציע מפה נוחה (www.maltbystreet.com).
- קפה מונמות', כי באמת לא קל למצוא בלונדון קפה טוב. לצד הקפה (שתשתו תוך ישיבה על המדרכה) אל תוותרו על בריוש טרי.
- מאפיית סיינט ג'ון (Saint John's Bakery) ממולצת לחובבי הבצקים והלחמים הטריים.
- בירה מצוינת תוכלו ללגום במבשלות קרנל (Kernel Breweries), השוכנת לצד חברת נקניקים וגבינות.
- חמש דקות ההליכה בין מוסכים ומפעלים יובילו אתכם ל־Kappacasein, שם מוגש סנדביץ' עמוס בגבינת רקלט נוטפת.
- כדאי לקנח בגלידה של Ice Cream Union.


