$
כושר

צדק ספורטיבי

גם חובבי הכושר עלו על גל המחאה והכריזו מרד נגד מחירי ההשתתפות באירועים המאורגנים. "כלכליסט" שוחח עם יוזמי מירוץ חינמי שמציב אלטרנטיבה למירוץ הלילה של נייקי ועם טריאתלטים שיחרימו השנה את טריאתלון אילת

קרן צור 10:3026.10.11

המחאה ממשיכה להצמיח שיניים, ועכשיו מתמקדת גם באירועים גדולים בתחום הכושר: אליפות ישראל בטריאתלון, שתתקיים בסוף השבוע באילת, ומירוץ הלילה של נייקי, שייערך בתל אביב ב־1 בנובמבר.

 

במחאה על גובה דמי הרישום למירוץ הלילה - 120 שקל בהרשמה המוקדמת ו־ 150 שקל אחרי 20 בספטמבר - יזמה קבוצת רצים את המירוץ הפתוח. זה יוזנק מחר ב־20:00, ויציע חוויה אלטרנטיבית בלי תשלום: ריצה של עשרה ק"מ בפארק הירקון, עם מדידת זמנים, חולצות מירוץ וחלוקת מים לאורך המסלול.

 

"ריצה היא ספורט עממי, ו־150 שקל אינם סכום השווה לכל כיס", אומר אילן זיסר, איש תוכנה ואחד ממארגני מירוץ המחאה, שבשבועות האחרונים עמל על קבלת אישורים מהרשויות, השגת חסויות ואפילו הקמת אתר אינטרנט.

 

מה גרם לך להכריז מלחמה דווקא על מירוץ הלילה של נייקי?

זיסר: "מירוץ הלילה הוא אירוע כיפי, שמושך הרבה רצים מתחילים, אבל כמה דברים בו צורמים. זהו המירוץ הכי יקר בישראל, והיחיד שנראה כמו פרסומת לחברה מסחרית. בניגוד למירוצים אחרים, שבהם אתה יכול להחליט אם ברצונך ללבוש את חולצת המירוץ, כאן מכריחים לרוץ בחולצת המותג. אם נייקי רוצים שאפרסם אותם, שישלמו לי על זה".

 

אילן זיסר, ממארגני המירוץ הפתוח: "אם נייקי רוצים שאפרסם אותם, שישלמו לי על זה" אילן זיסר, ממארגני המירוץ הפתוח: "אם נייקי רוצים שאפרסם אותם, שישלמו לי על זה" צילום: אוראל כהן

זיסר לא מפנה טענות נגד נייקי, אלא נגד עיריית תל אביב, שמעניקה לדבריו חסות ומימון בהיקף של 750 אלף שקל למירוץ. בתגובה נמסר מעיריית תל־אביב: "הסיוע העירוני למירוץ הלילה של נייקי עומד על 230 אלף שקל, המהווים כ־5% בלבד מתקציב האירוע הכולל, שהוא 4.1 מיליון שקל, ואשר ממומן רובו ככולו בידי נייקי". עוד טוענים בעירייה כי מדובר ב"אקט מחאה פוליטי שנועד לנגח את היוזמה העירונית, ומי שעומד מאחוריו הוא חבר מועצה לשעבר".

 

זיסר ממשיך וטוען: "זהו כסף ציבורי שמושקע בקמפיין פרסומי. רבים מתושבי העיר לא ישמחו לדעת שהם מממנים מירוץ יקר וממוסחר, שגובה אפילו מחיילים דמי רישום מלאים". ואילו העירייה גורסת ש"סכום הסיוע העירוני מצדיק בהחלט את התועלת שמופקת לעיר ולתושביה, ולו בזכות העובדה שהמירוץ מציב את תל אביב בשורה אחת עם רבות מהערים הגדולות בעולם".

 

פנית לעירייה?

זיסר: "כן. נמסר לנו שעיירית תל אביב מעניקה חסות ותמיכה כספית לאירועי ספורט המעודדים את הציבור לאורח חיים פעיל ובריא. אנחנו הגשנו בקשה לתמיכה כספית של 20 אלף שקל למירוץ הפתוח, וקיבלנו תשובה שלילית. זה לא עניין אותם, אף על פי שמדובר במירוץ בלי כוונת רווח, שפתוח לקהל הרחב". ועל כך הגיבה העירייה: "כשפנו מארגני המירוץ הפתוח לעירייה לקבלת סיוע כספי, נבחנה הבקשה לעומקה, ונמצא כי אין הצדקה לתמוך באירוע שמטרתו אינה ספורטיבית גרידא".

 

מטעם נייקי בישראל נמסר בתגובה: "דמי הרישום למירוץ קבועים ולא השתנו כבר ארבע שנים. מרבית הרצים נרשמו השנה, כמו בשנים קודמות, במסגרת ההרשמה המוקדמת, ושילמו 120 שקל. ההשקעה במירוץ אדירה, דמי הרישום מכסים רק חלק קטן מאוד ממנה, ובוודאי אינם מהווים מקור רווח לנייקי".

 

מוחים באינטרנט

 

מחאת הטריאתלטים מתרכזת בפורומים באינטרנט, ואלה שוצפים: במחאה על מחיר טריאתלון אילת - 320 שקל בהרשמה מוקדמת עד 570 לחברי איגוד הטריאתלון, ו־750 למי שאינם חברים - החליטו גם טריאתלטים ותיקים להחרים את התחרות.

 

גיא סגל, חבר בקבוצת הטריאתלון של עולם המים, מספר כי בניגוד לשנים קודומות, שבהן מרבית חברי הקבוצה השתתפו בתחרות שנחשבת לחשובה ביותר של איגוד הטריאתלון, השנה רק בודדים יגיעו.

 

סגל: "בהשוואה לתחרויות דומות כמו טריאתלון תל אביב וקיסריה (שעולים 120 שקל בהרשמה מוקדמת - ק"צ), דמי הרישום גבוהים במיוחד. באילת יש גם הוצאות על הגעה ולינה, והעלות מסתכמת באלפי שקלים".

 

מירוץ נייקי 2010 מירוץ נייקי 2010 צילו: עמית מגל

 

האם אירועי המחאה בקיץ השפיעו על רוח המחאה של הטריאתלטים?

"בעבר הטריאתלטים התלוננו ושילמו, עכשיו הם מבינים את הכוח של חרם צרכנים. אם לא נשלם, לא תהיה תחרות".

 

עידן סנדק, יו"ר איגוד הטריאתלון הישראלי, מכיר היטב את התלונות: "עד לפני שנה וחצי, כשהתמניתי ליו"ר האיגוד, גם אני הייתי טריאתלט חובב שחשב שהמחירים מוגזמים. כשנכנסתי לתפקיד הבנתי שדמי הרישום הם טיפה בים ההוצאות שכרוכות בהפקת אירוע כזה. רק על עלות המחסומים והכסף שגובה המשטרה אנחנו מוציאים רבע מיליון שקל, ואני מעריך שהעלות הכללית מסתכמת ביותר ממיליון שקל. טריאתלון אילת יקר פי שניים מאלה של תל אביב וקיסריה, גם בגלל הצורך להטיס ולשכן את צוות ההפקה, ודמי ההרשמה מכסים רק כ־500 אלף שקל מכלל העלויות".

 

יש טענות שהשנה המחירים גבוהים, בגלל אירוח התחרות הבינלאומית.

"המחיר עלה ב־20 שקל משנה שעברה. זה נכון שאירוח אליפות אירופה מייקר את עלויות ההפקה, אבל זה לא בא מכיסם של המשתתפים".

 

סנדק מוסיף כי בהשוואה לטריאתלונים בחו"ל המחירים בישראל בהחלט סבירים. דמי ההרשמה לטריאתלון ברלין 2012 מתחילים ב־100 יורו, בלונדון גובים 200 ליש"ט ובניו יורק 250 דולר.

 

הטריאתלטים טוענים שהמחירים שגובה האיגוד הופכים את הענף לספורט לעשירים בלבד.

סנדק: "טריאתלון לא פונה רק לאלפיון העליון, אבל מצד שני הוא גם לא כמו ריצה, שמתאימה לכולם. יש טריאתלטים שקונים אופניים ב־50 אלף שקל, ועדיין מתרעמים על עלייה של 20 שקל במחיר התחרות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x