$
המלצות

העיר האחרת: סוכות בחיפה

שוק פשפשים, מועדון אלטרנטיבי ועוגת הקוגלהוף הטובה במדינה. לקראת פסטיבל הסרטים שייפתח ביום חמישי, "כלכליסט" מגלה את האוצרות הנסתרים של חיפה

אביעד לוי ורעות מרים כהן 09:0611.10.11

חיפה אינה ידועה בתדמית התיירותית החיובית שלה. לאורך שנים מפספסים רבים את הקסם של העיר הירוקה הזאת, אך ורק בשל הצורך המשונה להשוותה לתל אביב.

הגיע הזמן להניח את קלפי הפועלים על השולחן: חיפה אינה תל אביב, והיא לא אמורה להשתוות לדודתה הדרומית. חיפה היא חיפה, על הקסם הקרוב־רחוק שלה. רק 90 ק"מ מהמרכז, על ההר מעל הים התיכון, יושבת עיר גדושה באטרקציות והזדמנויות לבילוי. סוכות הוא הזמן המושלם לקפוץ צפונה, בזכות פסטיבל הסרטים הססגוני ואירועי החוצות הרבים בעיר. "כלכליסט" מציג תוספות ייחודיות שיהפכו את החג בחיפה לעמוס ריחות, טעמים, חוויות וקניות.

 

אניצ'ה

בשנים האחרונות הפכה אניצ'ה לתופעה קטנה בלב מרכז הכרמל. בניגוד לחנויות יד שנייה שפועלות בכל מיני מקומות, ובייחוד ברחוב מצדה הצבעוני שבהדר, אניצ'ה היתה למגנט לתיכוניסטיות יצירתיות, כמו גם לסבתות של שכונות הכרמל. יש בה כל מה שצריך בחנות בגדים משומשים: שמלות דודות צהובות, חצאיות מקסי, תיקים של פעם, אקססוריז מזדקנים ומחלקת גברים חביבה למדי, גם אם לא גדולה במיוחד. עם זאת, גולת הכותרת של אניצ'ה היא צוות המוכרות הוותיק שלה, ששמח בכל אורחת. ולחלק מהאורחות, כיאה לגרציות חיפאיות, זה ביקור ראשון בחנות בגדים יד שנייה. זה לא המקום לסרב להצעת עזרה.

פרטים: דרך הים 5, ראשון־חמישי 10:00–19:30, שישי 10:00–14:30.

 

אניצ'ה: בגדים יד שנייה ושירות של מחלקה ראשונה אניצ'ה: בגדים יד שנייה ושירות של מחלקה ראשונה צילום: דורון גולן

 

גולדן ספרים

במרחק דקה בערך מאניצ'ה נמצא הפלא התרבותי הזה. בפינה של שדרות הנשיא ורחוב אלחנן מסתתרת כבר כמעט 80 שנה החנות, המנוהלת על ידי בלש הספרים שמואל גולדן, ולצדו יושבת לרוב אמו המיוחדת. הקסם של המקום טמון בעיצוב. למעשה, זו כלל אינה חנות אלא קיוסק של ספרים חדשים ומשומשים, נדירים ופחות נדירים, המוכר גם עיתונים חדשים מכל העולם. הקירות שמאחורי הדלפק גדושים באלפי ספרים, אך הם רק תפאורה לקסם האמיתי שנחשף ברגע שבו מתחילים לשוחח עם גולדן, ככל הנראה ידען הספרות הגדול בעיר ואחד האנשים הנעימים והנינוחים החיים בה.

פרטים: שדרות הנשיא 125, ראשון, שלישי, שישי 6:00–14:00, שני, רביעי, חמישי 6:00–18:00.

 

גולדן ספרים: ספרים נדירים ועיתונים מכל העולם גולדן ספרים: ספרים נדירים ועיתונים מכל העולם צילום: גיל נחושתן

 

מגדן דן

בעשור האחרון היתה חיפה למיני מעצמה בעולם הקונדיטוריות בזכות מיקי שמו ודודו אוטמזגין. עם זאת, בקטגוריית העוגות יש מוסד מיוחד וותיק יותר משני אלה, שחתום על הישג אחד מיוחד למדי: עוגת הקוגלהוף הטובה בישראל, או לפחות בחיפה. למי ששכח או לא טעם, מדובר בעוגת השמרים העגולה בעלת החור באמצעה. במגדן דן, בית הקפה של מלון דן פנורמה הגדוש רוב הזמן בקשישים קבועים, מכינים בכל סוף שבוע עשרות קוגלהופים במילוי שוקולד נוזלי, לצד פרסבורגרים, קראנצים ודנישים. בקיצור, סוד הגן הנעלם של הייקים הכרמליסטים. אל תצאו מחיפה בלי העוגה העגולה.

פרטים: מרכז פנורמה, הנשיא 109, קומה 2, ראשון־חמישי 9:00–17:00, שישי 9:00–14:00.

 

לאכול במושבה הגרמנית

הירידה במדרון הכרמל אל המושבה הגרמנית מביאה בסופה אל נקודת התצפית התחתונה המפורסמת של העיר, שממנה נראים הגנים הבהאיים וכיפת הזהב כשמיכה חלומית המונחת על ההר. ביקור במושבה הזאת יכול לספק גם מענה קולינרי מפתיע. ראשון המקומות הוא פאב הדאנק הפצפון, שיכול לאכלס עד 20 איש בחלל החשוך שלו. לבד מהבירות הנמזגות באטיות יוצאת מגדר הרגיל, התפריט כולל מאכלים מרכז ומזרח אירופיים, ובעיקר מומלצים סלט "ההרינג של סבתא" והנקניקיות הגרמניות. חמש דקות משם, על השדרה, נמצא בית הקפה פטוש, הטוב בבתי הקפה בעיר התחתית. התפריט מורכב משורה של מנות חיפאיות־פלסטיניות, אבל אם כבר הייתם בדאנק לפני זה - פה הסתפקו בקנאפה. יש הטוענים שהיא הטובה בעיר.

פרטים: פאב הדאנק, שדרות המגינים 95, ראשון־חמישי 12:00–2:00, שישי 21:00–4:00, שבת 17:00–2:00; פטוש, שדרות בן גוריון 38, ראשון־שבת 9:00–2:00.

 

הדאנק: פאב אינטימי ל-20 איש הדאנק: פאב אינטימי ל-20 איש צילום: גיל נחושתן

 

סינקופה

בעוד צעירים רבים בחיפה אוהבים לטפס במעלה הכרמל בשעות הלילה על מנת לזכות בקצת אלכוהול וחברה, פניני חיי הלילה האמיתיות נמצאות דווקא בעיר התחתית. בחול המועד סוכות הכרמלית פועלת עד 24:30, וזו הזדמנות מצוינת להשתמש בה ולרדת לתחנת כיכר פריז. בקרבת התחנה תמצאו את פאב הסינקופה, אלטרנטיבי אבל לא מתאמץ. בקומה התחתונה העיצוב מודרני והמוזיקה מקפיצה, והקומה העליונה, שבה האווירה ביתית, מארחת לעתים קרובות ליינים של מסיבות והופעות של אמני שוליים ישראלים. אם אתם מבקרים באמצע השבוע ורוצים לקנח את הבילוי הלילי כמו חיפאים אמיתיים בסנדוויץ' (ואם כבר ניסיתם את הסנדוויץ' בר במרכז הכרמל), תמצאו במרחק דקה הליכה, ברחוב העצמאות 78, את סנדוויץ' גבי הטעים והמומלץ.

פרטים: כיאט 5.

 

הסינקופה: אלטרנטיבי בלי להתאמץ הסינקופה: אלטרנטיבי בלי להתאמץ צילום: ערן יופי כהן

 

סטלה מאריס

רוב המבקרים בחיפה מחפשים את הראות הטובה ממעלה הגנים הבהאיים, בואכה מרכז הכרמל וטיילת לואי, והם מפספסים את ההזדמנות לבקר בנקודת התצפית המשולבת האולטימטיבית של הכרמל. סטלה מאריס, שבשכונת הכרמל הצרפתי, ממוקמת בנקודה הכי צפונית של רכס הכרמל, ובשעות הנכונות אפשר לבהות ממנה בחרמון הסורי ובצוקי לבנון, וגם במי הטורקיז של ים התיכון שנשבר על הסלעים למטה. במרחק של דקה נמצאת כנסיית הכרמליטים הנאה, תאי ההתבודדות העתיקים של הנזירים נחים במדרון המוביל גם למערת אליהו הנביא, ממש מתחת למגדלור העתיק של הכרמל. נשמע כמו אגדה? חכו שתגלו שמפה גם אפשר לרדת ברכבל הכדורים המפורסם ישירות אל טיילת בת גלים.

פרטים: דרך סטלה מאריס 18.

 

סטלה מאריס: תצפית לחרמון ורכבל לטיילת בת גלים סטלה מאריס: תצפית לחרמון ורכבל לטיילת בת גלים

 

אבו זיד

הביצים של גוראל (מה לעשות, ככה החיפאים קוראים לרכבל) יורידו אתכם לשכונת בת גלים, שזוכה לאחרונה לעדנה מחודשת. לא ברור איך שכונה ממש על קו המים, עם כבישים רחבים, חוף גולשים נהדר ומבנים כמו בניין הקזינו, אינה המקום היוקרתי בעיר, אבל הנה הזדמנות מצוינת לגלות אותה. בסוכות יתקיים שם פסטיבל בתים פתוחים של אמנים, אבל אין ספק שהתירוץ הכי טוב לרדת לבת גלים הוא ביקור באבו זיד. אל תתנו לאזור להטעות אתכם, מדובר במסעדת יוקרה (אם כי לא יומרנית) שמגישה את מיטב מנות הדגים ופירות הים, עם מגוון נהדר של סלטים. אחרי שתתרווחו בכיסאות ותתנו לאוכל לרדת, שימו לב לעיצוב התת־ימי המעניין של החלל, ואל תשכחו להזמין לקינוח את המלבי והכנאפה הנאפית במקום.

פרטים: העלייה 52, ראשון־שבת 12:00–24:00.

 

אבו זיד: מיטב הדגים ופירות הים אבו זיד: מיטב הדגים ופירות הים צילום: דורון גולן

 

שוק הפשפשים

רוב האנשים מגיעים לאזור של רחוב קיבוץ גלויות כדי לטעום מהחומוס של אבו מארון, וכבר מזמן אין זה סוד שהוא החומוס הקרמי הטוב בארץ. פחות אנשים שמו לב שבאותו רחוב, וברחוב מעליו, משתרע שוק פשפשים מלא בחנויות, בדוכנים, ברוכלים ובמציאות. השוק החיפאי הוא עדיין סוד מקומי, ולכן טרם היה למלכודת תיירים עם מחירים מופקעים כמו השוק היפואי. חדי העין והסבלנים יוכלו למצוא במקום לא מעט אוצרות מיוחדים במחירים מצחיקים. עדיף להגיע לשוק בשעות הבוקר של יום שבת, אז הוא מגיע לשיאו ונפרש לאורך רחוב הרב אלקלעי, המשקיף על נופי העיר התחתית ונמל חיפה.

פרטים: רחוב קיבוץ גלויות ורחוב הרב אלקלעי.

 

סוידאן

את ואדי ניסנס בחיפה כולם כבר מכירים מהסיפורים, מהספרים וכמובן מהפלאפל, אבל מיטיבי הלכת יודעים שכדאי לרדת עד קצה הוואדי ולבקר במעדנייה הוותיקה של משפחת סוידאן. סוידאן קיימת עוד מתחילת המאה הקודמת והיא אחת המעדניות הראשונות שמכרו דליקטס אמיתי, בדומה לעוד מקומות ותיקים בעיר, שמכרו מוצרים ומטעמים תוצרת חוץ בזכות הימאים והנמל הרבה לפני שהדבר היה מקובל. מאז מוכרים בסוידאן גבינות, יינות, שוקולדים, תבלינים, ממתקים, שימורים, פסטות ושאר מוצרים מיוחדים מכל העולם: מאירופה, דרך המזרח הרחוק ועד מדינות ערב השכנות. אל תפספסו את החלבה משכם.

פרטים: אלנבי 39, שני־חמישי 9:00–19:00, שישי־שבת 7:30–19:00 (סגור בראשון).

 

סוידאן: מעדנייה ותיקה. שווה בזכות החלבה משכם סוידאן: מעדנייה ותיקה. שווה בזכות החלבה משכם צילום: אלעד גרשגורן

 

צ'רלי בר

לא חסרים מקומות בארץ שמשווקים את עצמם כ"פאב אירי", "פאב אנגלי" וכדומה. צ'רלי דווקא לא משווק את עצמו כיותר ממקום טוב ללגימת אלכוהול בשעות הערב, אבל האווירה בו היא הדבר הכי קרוב לפאב שכונתי באנגליה שאפשר למצוא בישראל. הכוונה במקרה הזה אינה לשולחנות עץ חומים ספוגים באלכוהול ומכונות הימורי טריוויה – צ'רלי הוא בר קטן יחסית והריהוט בו כהה וסטנדרטי, אבל את קירותיו מעטרים צילומים של כוכבים כמו איאן בראון, איאן קרטיס ומוריסי, מהרמקולים בוקעים בקביעות להיטי רוק קלאסיים מהממלכה (אבל לא רק) ועל הבר יושבים תמיד לקוחות בריטים מעט שתויים שמעשיהם בארץ אינם ברורים. אין ספק שזהו אחד המקומות המפתיעים בחיפה.

פרטים: שער הלבנון 2, מרכז הכרמל.

 

צ'ארלי בר: הכי קרוב לפאב שכונתי באנגליה צ'ארלי בר: הכי קרוב לפאב שכונתי באנגליה צילום: גיל נחושתן
בטל שלח
    לכל התגובות
    x