$
פנאי

בירה בוורוד עתיק

אף שבירות בטעמי פירות נחשבות נשיות, יש גם בירות למביק חזקות יותר. למשל ה־Cuvée-Brut, שתתאים למי שמבקש לנוח מבירות מרירות

עמית יריב 10:11 14.09.11

 

בעולם הבירה יש קבוצה אחת שהבירות בה שונות זו מזו. הן אמנם מיוצרות מדגנים מותססים, כמו כל הבירות, אבל פרופיל הטעם שלהן שונה מהותית: אלה הן בירות הלמביק לסוגיהן, והבירות בטעמי פירות הן הידועות והמוצלחות שבהן.

 

הלמביק היא בירה של ממש, המיוצרת באופן מסורתי מ־30% חיטה ו־70% לתת, מתובלת בכשות ומותססת ספונטנית בעזרת שמרים טבעיים ולא שמרי בירה מתורבתים. בירת הלמביק מיוצרת באזור מוגדר בבלגיה, מדרום־מערב לבריסל, אזור שבו התנאים הסביבתיים מאפשרים לבלילת הבירה לקלוט את השמרים הטבעיים הדרושים לתהליך התסיסה. גם באזור מצומצם זה התהליך מתאפשר רק בין אוקטובר לאפריל בכל שנה, כשהטמפרטורה באוויר היא פחות מ־15 מעלות צלזיוס.

 

ייצור הלמביק מתחיל בבישול הדגנים עם מים, לריכוך העמילנים והכנתם לתסיסה. אלא שבניגוד לבירה רגילה, לאחר הבישול מועברת הבלילה למכלים שטוחים, רחבים ופתוחים לאוויר. מכלים אלה נמצאים, בדרך כלל, בעליות הגג של המבשלות, וכאשר הנוזל מועבר אליהם נפתחים כל החלונות. כך ממתין לו הנוזל בלילה, חשוף לאוויר הפתוח, וקולט לתוכו את השמרים המיוחדים. למחרת היום מועבר הנוזל לחביות עץ, ותהליך התסיסה מתחיל.

 

אחד הסוגים המוכרים ביותר של בירות הלמביק הוא הקריק (Kriek) — למביק מתובל ברכז דובדבנים. אבל אחת ממבשלות הלמביק החשובות בבלגיה, לינדמנ'ס (Lindeman's), מייצרת למביק עם קסיס, עם אפרסק ועם אוכמניות. מרבית הקריקים מתאפיינים באחוזי אלכוהול נמוכים יחסית, וזאת בשל יכולת השליטה המוגבלת בפעולת שמרי הבר. הקריקים המסורתיים מתאימים לפני האוכל או כמשקה לצד הקינוח, מאחר שהם מתוקים למדי.

 

ליפמנס. מיושנת 18 חודשים בחביות עץ עם דובדבנים שלמים
ליפמנס. מיושנת 18 חודשים בחביות עץ עם דובדבנים שלמים

 

למרות התדמית הנשית של בירות הפירות, יש בקטגוריה גם בירות חזקות ומורכבות יותר. מי שמחפש בירה דמוית למביק, אבל בעלת תכולת אלכוהול גבוהה יותר, מוזמן לנסות את מבחר בירות הפרי של מבשלת ליפמנס (Liefmans), השוכנת בין בריסל ואנטוורפן. בליפמנס עושים שימוש גם בשמרי בירה מתורבתים, וכך מגיעים לבירה עם אחוזי אלכוהול גבוהים יותר.

 

בחודשים האחרונים החלה חברת נורמן פרימיום להביא לארץ חלק מהבירות של ליפמנס, ואחת מהן מעניינת במיוחד וראויה לטעימה. זוהי ה־Cuvée-Brut, בירה בעלת 6% אלכוהול בנפח, הנמכרת בבקבוק דמוי שמפניה. הבירה מיושנת במשך 18 חודשים (!) בחביות עץ עם דובדבנים שלמים, והתוצאה פירותית מאוד, רעננה, בעלת אלכוהוליות מעודנת וצבע סגול כהה ומרשים.

 

למי זה מתאים? למי שרוצה הפסקה מבירות מרירות, למי שמחפש משהו קצת שונה, מרענן ומגוון. וכמובן, למי שלא מפחד להיתפס בפאב עם בירה בוורוד עתיק.

 

x