מיליונרים אנונימיים
מותגי היין שמככבים במדד המיליונרים של "Drinks International", המגזין המקוון, אינם מוכרים לחובב היין הממוצע, שכן הדירוג הוא על פי מכירות בלבד. ולמקומות הראשונים מגיע מי שקולע לחך המזרח־אסייתי
שני מחקרים כלכליים חשובים מתפרסמים אחת לשנה על תעשיית האלכוהול. האחד, שעליו כתבנו ב"כלכליסט" במאי, הוא מדד "המותגים החזקים בעולם האלכוהול" (Power 100). האחר הוא מדד "המיליונרים", שנערך על ידי כתב העת המקוון "Drinks International". המחקר הזה עושה שימוש בנתונים שאוספת קבוצת מחקרי השוק Euromonitor, ומדרג את מותגי האלכוהול שמוכרים את הכמויות הגדולות ביותר - ממיליון תיבות בנות תשעה ליטרים (12 בקבוקי 750 מ"ל) ומעלה.
מדד ה־Power 100 מורכב, לצד נתוני מכירות, מנתונים "רכים" דוגמת תפיסת המותג בקרב לקוחותיו. לעומתו, כדי להיכנס ל"מיליונרים" צריך לעמוד בקריטריון אחד ויחיד: למכור מיליון תיבות. כיוון שהמדד היחיד הוא אובייקטיבי כמעט לגמרי, התוצאות מרתקות. מתוך עשרת המותגים המובילים במדד המיליונרים, רק ארבעה הם מותגים ששמם יישמע מוכר לחובבי האלכוהול, אפילו הרציניים שבהם.
מותג האלכוהול הנמכר ביותר בעולם, לפי נתוני המחקר, הוא משקה ששמו Jinro, השייך למשפחות משקאות הסוג'ו (Soju) - תזקיק דגנים קוריאני המזכיר וודקה (אך מתקתק מעט יותר), המופק באופן מסורתי מאורז. לא פחות מ־64.28 מיליון תיבות של המשקה נמכרו בעולם בשנת 2010. לא רע, בהתחשב בעובדה שזהו משקה שכמעט איננו מוכר במערב.
המותג הבינלאומי הראשון ברשימה, הוודקה של סמירנוף, ממוקם במקום השני, עם עד 24.3 מיליון תיבות בשנת 2010: עלייה של 1.3% ביחס לשנת 2009, ובכל זאת, קצת יותר משליש ממכירות הסוג'ו של ג'ינרו.
במותגי הוויסקי המצב מוזר עוד יותר. הוויסקי הנמכר בעולם איננו סקוטי, אירי או אמריקאי. הוא אפילו לא יפני. הוויסקי שמכר 16.39 מיליון תיבות בשנת 2010 הוא הוויסקי המכונה Bagpiper (נגן חמת חלילים), המיוצר, חרף שמו הסקוטי, דווקא בהודו, וממוקם במקום השביעי. הוויסקי הראשון ששמו יאמר משהו לחובבי המשקה הענברי נמצא במקום התשיעי, ולא במפתיע - מדובר בג'וני ווקר, הבלנדד הסקוטי הנודע.
דירוג האלכוהול לפי היקף המכירות בלבד הוא שיעור בצניעות לעולם המערבי: נכון, האופנות והטרנדים האלכוהוליים נקבעים בניו יורק, בלוס אנג'לס ובלונדון, אבל מי שרוצה למכור הרבה, חייב להקשיב למה שאומרים השווקים בדרום מזרח אסיה. לנוכח הנתונים בדו"ח המיליונרים לשנת 2011, מותגים שחולמים לקבל "רק פרומיל" מהשוק ההודי או הסיני, צפויים למאבק קשה מול שוק אלכוהול מונע מחיר, ובעל טעם מובחן ומובהק.
יש לכם שאלה?
כתבו ל־wine@calcalist.co.il.


