$
אלכוהול

הקריניאן על המפה

תנאי הגידול בישראל אופטימליים לזן הקריניאן, אך הוא נחשב כאן לנחות. בשנים האחרונות הזן חוזר ומתמודד בגבורה מול הקברנה סובניון והמרלו

עמית יריב 11:1427.04.11

במשך שנים היה זן הקריניאן בין הנפוצים בכרמי ישראל. בשנת 2009, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים רשמיים, היה חלקם של ענבי הקריניאן כ־17% מכלל ענבי היין שנבצרו - שניים רק לענבי הקברנה סוביניון. אבל בניגוד לקברנה, שנחשב זן אציל ונחשק בענף היין בישראל, סבל הקריניאן במשך שנים מתדמית ירודה, ונתפס כזן נחות שמתאים לייצור יינות זולים ולא איכותיים.

 

חלק מהאשמה אפשר לתלות דווקא ב"חריצותו" של הקריניאן, שכן מדובר בזן שיודע להניב פרי בכמויות גדולות. לא קשה להגיע ליבול של ארבע טונות לדונם מענבי קריניאן. הבעיה בנתון המרשים הזה: אם מתפתה הכורם ליבול העצום התוצאה היא ענבים בכמות גדולה ובאיכות ירודה. הענבים המתקבלים חיוורי טעם וצבע, ומהם מפיקים יינות בינוניים ומטה, נטולי אופי אמיתי.

 

אבל הניסיון בעולם מראה שלא מדובר בגזירה משמים. בחבל פריוראט (Priorat) בספרד ובדרום עמק הרון בצרפת משמש הקריניאן בסיס ליינות איכותיים מאוד. באזורים האלה עובר הזן בעשור האחרון שינוי תפיסתי, שמכתיב צמצום נרחב של היבול ושיפור של ממש באיכות.

 

תנאי הגידול של הקריניאן מתאימים בדיוק למזג האוויר הים תיכוני, ועל כן הוא נפוץ בעיקר בדרום אירופה. כאשר הקים הברון רוטשילד את תעשיית היין הישראלית, הוא סבר כי ראוי להשתית אותה על קריניאן. אבל מתחילת שנות השמונים של המאה ה־20 השתנו האופנות, והקריניאן והגרנאש פינו את מקומם לטובת הקברנה, המרלו והשיראז.

 

במהלך שנות התשעים אפילו נעקרו עשרות דונמים של קריניאן, כדי לפנות מקום לזנים האופנתיים. זו היתה, כמובן, טעות כי גפני הקריניאן, יותר מרוב סוגי הגפן, משביחות עם הגיל, וענבי היין שאפשר להפיק מכרם בן 25 שנה הם באיכות גבוהה בהרבה מזו שאפשר להפיק מכרם צעיר.

 

ענבי קריניאן. הברון רוטשילד השתית עליהם את תעשיית היין הישראלית ענבי קריניאן. הברון רוטשילד השתית עליהם את תעשיית היין הישראלית צילום: cc by Sheriff of Nothing

 

בשנים האחרונות זוכה הקריניאן לרנסנס בענף היין הישראלי. בשנת 2001 הציג יקב ויתקין שאך נולד קריניאן זני, פרי החלטתם של אנשי היקב (דורון ושרונה בלוגלובסקי ואסף פז, יועץ היקב) להימנע מעבודה עם הזנים השגרתיים, ולהתמקד בזנים ים תיכוניים.

 

התוצאה המרשימה של ויתקין הביאה יקבים נוספים להתנסות בייצור יינות קריניאן. יקבי כרמל העלו את הקריניאן מליגת יינות הקידוש לסדרה האזורית; יקבי ברקן שילבו אותו בסדרת הרזרב; וממש מהבציר הנוכחי - יקבי בנימינה (עם היינן אסף פז) השיקו קריניאן זני בסדרת הרזרב וגם יקב יפו הבוטיקי הוציא קריניאן.

 

ובאופנה כמו באופנה, נדמה שהיקבים שהתעלמו מהקריניאן עד לאחרונה מתחרים ביניהם על סיפורי הפולקלור על הכרם הוותיק, שניצל מעקירה ברגע האחרון, אותר ונבחר בשל איכותו יוצאת הדופן. ומצד שני, למי שרוצה קצת גיוון מקברנה סוביניון ומרלו, הקריניאן הוא אפשרות מצוינת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x