$
פנאי

"חצי רך חצי קשה"

כך מגדיר שי טארו חי את הוויצ'י ריו, שעל פי תורתה הוא חי ואת עקרונותיה הוא מפרט בספרו "36 פסגות הרים". הילד מהרצליה, שהגיע לאמנויות לחימה לאחר שעבר התעללות בבית הספר, התמחה בארצות הברית וביפן ומאמין כיום כי חוזק פיזי לא נועד כדי להביס את החלש ממך

קרן צור 11:1408.02.11

"הפירוש המילולי של וויצ'י ריו הוא חצי רך חצי קשה", מסביר שי טארו חי (28) על שיטת הלחימה הסינית העתיקה שאימץ בגיל צעיר ואשר עליה כתב את ספרו "36 פסגות הרים". השיטה, שלפני כ־100 שנה הגיעה לאוקינאווה ומשם התגלגלה לעולם המערבי, משלבת לדבריו בין הכוחניות של הקראטה לתנועה ההרמונית של השיאצו, והתוצאה מרשימה למראה: בתמונות בספר של טארו הוא נראה כאשר המאסטר שלו, קיוהדה שינג'ו סנסאיי, שובר מוט על ידו. הסיטואציה האלימה מתועדת בתמונה נעימה לעין, ועל פניו של טארו מונצחת הבעה שמשדרת רוגע וביטחון מוחלט.

 

"מה שמבדיל את הוויצ'י ריו מאמנויות לחימה אחרות הוא שכאן אין קרבות בין מתאמנים. אתה נלחם אך ורק נגד עצמך", מסביר טארו. "הגוף עומד במבחנים קשים, שכוללים חבטות במוטות עץ וגם באלות בייסבול, כדי לבדוק את החוזק שלך, שלעולם לא מופנה נגד אחרים. הוויצ'י ריו שולל מיסודו תחרות ואינו מעודד שימוש בכוח האישי כדי להביס את החלש ממך. מבחינתנו, זה להזנות את האמנות".

 

על הכריכה האחורית של הספר יש קטע שבו אתה מתואר שוכב במיטה, וגופך כואב מאימונים ומכות יבשות. בשם האמנות הסכמת לעבור את העינוי הזה?

"אנחנו לא מסתכלים על זה כעל עינוי, אלא כעל מבחן שבודק את החוסן הפיזי והמנטלי של התלמיד, שצריך לעמוד בלחצים בלי לברוח ולהישבר".

 

ומה המטרה?

"הדרך. אחד המאסטרים שלי נהג לומר שבשביל לפתח גוף מברזל צריך מחשבה מפלדה. הפילוסופיה הרחבה שעומדת מאחורי השיטה נותנת מקום של כבוד לכוח המחשבה, ומעודדת תהליך בלתי פוסק של אימונים, לימודים ושיפור עצמי. אחד הדברים שהקסימו אותי בוויצ'י ריו היו המפגשים עם המתאמנים והמורים הוותיקים -אנשים שחצו את גיל 80 ואף 90, ששומרים על חוזק פיזי מרשים וחדות מחשבה ונראים צעירים מגילם בכמה עשורים".

 

ומה ההסבר לאנטי אייג'ינג הזה?

"כששומרים על הגוף והמחשבה בתנועה מתמדת, עוצרים את מחוגי השעון. מלבד שגרת אימונים ולמידה אינסופית, השיטה מעודדת אורח חיים בריא ותזונה נכונה ומספקת כלים מנטליים שעוזרים לשמור על רגיעה ולהימנע מלחצים. יש משפט מפורסם שלקוח מתוך הפילוסופיה של הוויצ'י ריו, שממליץ להתייחס לצרות גדולות בקלות, ואילו לצרות הקטנות להתייחס בכובד ראש. הרציונל מאחוריו פשוט וחכם: אין טעם להילחץ מצרות גדולות, כי הלחץ לא יעזור. אבל מצרות קטנות כדאי להילחץ, ולפתור אותן לפני שהן גדלות".

 

שי טארו חי. בספר הוא נראה כאשר המאסטר שלו שובר מוט על ידו שי טארו חי. בספר הוא נראה כאשר המאסטר שלו שובר מוט על ידו צילום: עמית שעל

 

ייעוד מגיל צעיר

 

הרומן של טארו עם אמנויות הלחימה, כך הוא מספר, החל בגיל 6. "בכיתה א' עברתי התעללות פיזית, כשחבורת תלמידים מבית הספר קשרה אותי לעץ והציתה את החבלים", הוא משחזר. "תושייה של עוברת אורח הצילה אותי ומנעה את האסון ברגע האחרון. בעקבות האירוע עיריית הרצליה שלחה אותי ללמוד ג'ודו והגנה עצמית במרכז לאמנויות לחימה - כפשרה שהושגה עם הוריי, שאיימו לתבוע את בית הספר בגין רשלנות".

 

איך אתה מתייחס למקרה הזה היום?

"אני די בטוח שזה היה מתוכנן, מאוד טבעי ולא מקרי. זה חלק מהדרך שלי, והעובדה שבחרתי להמשיך לצעוד בה הביאה לי דברים טובים בהמשך".

 

זה גם חלק מפילוסופיה של הוויצ'י ריו?

"כמובן. יש בשיטה המון ידע, שממלא בנחמה ואהבה לחיים. זאת אחת הסיבות שהניעו אותי להוציא את הספר, ולהעביר את הידע הזה לכמה שיותר אנשים".

 

נשמע כמו תחושת שליחות.

"לחלוטין. במשך השנים הקפדתי לשאול כל מאסטר בוויצ'י ריו שפגשתי אותה שאלה: 'איך הפכת למאסטר? תן לי עצה'. אף אחד לא נהיה מאסטר בטעות או במקרה. מגיל צעיר אתה יודע שזה הייעוד שלך".

 

עוזר אישי של מאסטר

 

במקרה של טארו ההארה הגיעה בגיל 17, ובעקבותיה החליט לעקור לבוסטון ולהקדיש את חייו ללימודי התורה. "במשך חמש שנים התגוררתי אצל המאסטר ריצ'רד רטצקוף, יהודי אמריקאי שהתאמן שנים רבות בסין וביפן. בתמורה ללימודים ולמגורים הופקדתי על ביצוע עבודות הניקיון והתחזוקה בבית. ב־2005 קיבלתי את החגורה השחורה, ולאחר קבלת הדרגה רטצקוף הורה לי לחזור לישראל, לפתוח מכון ולהתחיל ללמד".

 

טארו חזר ופתח את סטודיו 81 בהרצליה, שלימים שינה את שמו ל"קאניוקאי הונבו דוג'ו", ותחתיו למדו ולומדים עד היום מאות תלמידים.

 

בשנים האחרונות הוא החל ללמוד אצל מאסטר קיוהידי שינג'ו באוקינאווה, וחילק את זמנו בין ישראל ליפן. ב־2009 עבר טארו להתגורר באוקינאווה למשך שנה, הפך לעוזרו האישי של המאסטר ואף הוזמן להתארח בתוכניות טלוויזיה יפניות ולהדגים את הוויצ'י ריו. לפני כחמישה חודשים חזר לישראל והתמקד בעבודה על ספר הביכורים שלו, שיצא לאור לאחרונה בהוצאה עצמית.

 

"לפני כמה ימים פנתה אליי מישהי שזיהתה אותי מהספר, ואמרה כי התחברה לפילוסופיה שעוברת בין השורות אף על פי שאמנויות לחימה מעולם לא היו קרובות ללבה", מספר טארו. "מבחינתי, זאת לא רק מחמאה אדירה, אלא סימן שאני צועד בדרך הנכונה. אני יודע להעריך את כוחו של הידע שנמצא בספר - ידע ששינה את חיי וביכולתו להיטיב עם רבים אחרים".

 

פרטים: "36 פסגות הרים", שי טארו חי. 81 שקל, בחנויות הספרים. www.uechi-ryu.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x