$
פנאי

7 ענפי ספורט לא שגרתיים

איפה משחקים פטנק, אילו כישורים מפתחת משיכה בחבל ואיזה סרט ישראלי עזר לקריקט? "כלכליסט" מציג את ענפי הספורט שיגוונו את שגרת האימונים שלכם

קרן צור 12:5126.01.11

בהשוואה לענפי הספורט האולימפיים, שנהנים מתקציבים ופרסום, ענפי ספורט אחרים לא נחשפים הרבה לציבור הרחב. כדי לשנות את המצב הוקמה בישראל אגודת איל"ת, שפועלת לקידום 30 ענפים שחטאם היחיד הוא שהם נעדרים מהמשחקים האולימפיים. "כלכליסט" בחר שבעה ענפי ספורט כאלה, שצוברים תאוצה בשנים האחרונות בישראל. מי שרוצה לגוון את שגרת האימונים שלו בספורט לא שגרתי ישמח לדעת שגם כאן אפשר לשחק בייסבול אמריקאי, כדורת צרפתית וקריקט, החביב על תושבי תת־היבשת ההודית.

 

משיכה בחבל

 

ב־1983 הקימה קבוצת חיילים ושוטרים במשטר הגבול את ההתאחדות הישראלית למשיכה בחבל. אבינועם ינאי, קצין הספורט של מג"ב, מונה ליו"ר ההתאחדות ומכהן בתפקיד עד היום. "משיכה בחבל היא ספורט קבוצתי שמבוסס על עבודת צוות ושיתוף פעולה: אם אחד עוזב את החבל כל הקבוצה מפסידה", אומר ינאי, ומספר על הקושי של הספורט להתמסד כאן: "כיום רשומים בהתאחדות כ־200 חברים בלבד, מתוכם 25 נשים. לעומת מדינות אחרות בעולם משיכה בחבל לא צוברת פופולריות בישראל בגלל התדמית העממית".

  

משיכת חבל. 200 חברים בהתאחדות משיכת חבל. 200 חברים בהתאחדות

 

קהל היעד: נשים וגברים בני 16–70 ובטווח משקל רחב. הקבוצות (8 אנשים בקבוצה) מתחרות ב־3 קטגוריות של משקל כולל: 560 ק"ג, 620 ק"ג ו־720 ק"ג. יתרונות: משיכה בחבל מפתחת כושר אירובי ופיזי, דורשת כוח מתפרץ ויעילה לפיתוח שיווי משקל ויציבה. איפה לומדים: ב־7 מרכזים ברחבי הארץ. הגדול שבהם (כ־40 חברים) נמצא בכפר הדרוזי מרר.

 

האימונים נערכים פעמיים בשבוע. פרטים: 50 שקל לדמי חבר שנתיים בהתאחדות הישראלית למשיכה בחבל. האימונים חינם. ayelet-sport.org.il

 

רוגבי

 

רוגבי הוא משחק ותיק בארץ (עוד מימי המנדט הבריטי). מתחילת שנות השבעים יש ליגה מקומית, ומאמצע שנות השמונים נבחרות ישראל משתתפות בקביעות באליפות אירופה ובאליפות העולם ברוגבי, ובשנים האחרונות אף זוכות להישגים מרשימים. כיום רשומים באיגוד הרוגבי הישראלי כ־500 חברים, 60 מתוכם נשים ורק כשליש מעל גיל 18.

 

רוגבי. כ-500 חברים באיגוד רוגבי. כ-500 חברים באיגוד

אסף גאייר, דובר האיגוד, טוען שהתדמית האגרסיבית שדבקה ברוגבי אינה תלושה מן המציאות, שכן מדובר במשחק פיזי מהיר שכולל התגוששויות ונפילות, אבל "בהשוואה לענפי ספורט אחרים, ברוגבי אין הרבה פציעות", הוא אומר, "ואם יש מידה של אלימות במשחק היא נשארת בגבולות המגרש. בתום כל משחק יש טקס משותף לשתי הקבוצות שבוחרים בו את השחקן המצטיין מכל קבוצה, ואחר כך כולם הולכים לפאב המקומי לשתות יחד. זה מנהג של שחקני הרוגבי האנגלו־סקסים, והישראלים אימצו אותו".

 

קהל היעד: נשים וגברים בני 14–55. כאן מקבלים בברכה גם אנשים גדולים: שחקנים ששוקלים 120 ק"ג ויותר בהחלט יעילים ורצויים על המגרש. יתרונות: מעבר לחיזוק הגוף ושיפור מהירות התגובה, זהו משחק ידידותי. גאייר מדגיש: "רוגבי ידוע ביכולתו לחבר בין אנשים. הרבה פעמים השחקנים מבלים יחד מחוץ לשעות האימונים". איפה לומדים: ברוגבי אין חוגים למתחילים או שיעורים פרטיים. שחקנים חדשים מוזמנים להצטרף לאימונים של הקבוצות הפעילות (רשימה מפורטת תמצאו באתר המושקע של האיגוד) וללמוד את המשחק תוך כדי תנועה על המגרש. פרטים: 250 שקל לשנה (שני אימונים בשבוע) במועדון הרוגבי בטכניון בחיפה. rogby.org.il

 

פטנק (כדורת צרפתית)

 

מי שמסתובב בערב בשדרות רוטשילד בתל אביב נתקל בתופעה: קבוצות של אנשים שהודפים כדורי ברזל בחול, ושחקני ספסל שמעבירים את זמן ההמתנה על קפה ועוגה מהבית. עמי קורדובה, יו"ר התאחדות הפטנק בישראל (שהוקמה ב־1988 ומונה כ־500 חברים) ויו"ר המועדון ברוטשילד, מספר שהפטנק נחת אצלנו כבר לפני 50 שנה, אבל רק לאחרונה זוכה לביקוש:

 

פטנק. 500 חברים בהתאחדות פטנק. 500 חברים בהתאחדות

"הקפיצה בפופולריות של הפטנק נובעת משתי סיבות: האחת, שב־2009 נבחרת הנשים הישראלית זכתה במדליית זהב במשחקי העולם בטייוואן (המקבילה לאולימפיאדה, לענפי ספורט לא אולימפיים), והשנייה היא הפעילות ברוטשילד, שחשפה את המשחק לקהל גדול. מועדוני פטנק חדשים נפתחו בשנה האחרונה ברחבי הארץ, ועיריות רבות רוצות להקים מגרש, ובצדק. באירופה פטנק נחשב למשחק קהילתי, שאחת ממטרותיו הבסיסיות היא לעודד אנשים לפעילות ספורטיבית בחוץ, וכך גם לחזק את הקשר בין האדם לסביבתו".

 

קהל היעד: נשים, גברים וילדים מגיל 10. יתרונות: בקבוצת פטנק שלושה שחקנים: צולף, שמופקד על הדיפת הכדורים (וכך מפעיל את שרירי פלג הגוף העליון ומפתח מוטוריקה ודיוק); מתקרב, שמתרוצץ על המגרש ואוסף את הכדורים (מאמץ אירובי יעיל לפיתוח סבולת לב־ריאה); ומנהל משחק, שאחראי על הטקטיקה, וכך מחדד את המחשבה. איפה לומדים: ב־25 מועדוני פטנק בארץ (הגדולים ביותר פועלים בנתניה, אשדוד ופרדסיה) או בחוגים במתנ"סים המקומיים. פרטים: 110 שקל דמי חבר בהתאחדות וביטוח לשנה, 130 שקל למינוי שנתי במועדוני הפטנק (4 אימונים בשבוע). petanque.co.il

 

בייסבול (כדור בסיס)

 

הספורט הלאומי של ארה"ב ספג לאחרונה חבטה קשה, כשהוועד האולימפי הוציא אותו מתוכנית האלימפיאדה בלונדון. בישראל נכשל הניסיון להקים ליגה מקצועית ב־2007. למרות נתוני הפתיחה הקשים - אין תקציב, יש מחסור במאמנים ובמגרשים. 

 

בייסבול. כ-1,000 שחקנים פעילים בייסבול. כ-1,000 שחקנים פעילים צילום: אסף רותם

חיים כץ, יו"ר איגוד הבייסבול הישראלי (היחיד שלא קשור להתאחדות איל"ת), שומר על אופטימיות: "בקיץ הקרוב תארח ישראל (עם ארבע מדינות נוספות) את מוקדמות אליפות אירופה בבייסבול. לראשונה תשחק נבחרת ישראל מול קהל ביתי בתחרות בינלאומית. ההחלטה של ה־CEB, קונפדרציית הבייסבול האירופית, היא הבעת אמון באיכות הבייסבול הישראלי. בשנים האחרונות יש מגמת צמיחה, ומספר השחקנים בישראל מתקרב ל־1,000. אנחנו מקווים שבזכות ההזדמנות הזו נמשוך יותר קהל מקומי לענף, שהוא ספורט קבוצתי נפלא".

  

קהל היעד: בעיקר ילדים ובני נוער (בני 8–18). בישראל רק כ־60 שחקני בייסבול מבוגרים. יתרונות: פיתוח כושר אירובי לצד קואורדינציה, ריכוז, דיוק, ערנות ותגובה מהירה. איפה לומדים: ב־7 מרכזים במרכז, בשרון ובשפלה, הגדולים שבהם בת"א, רעננה ובית שמש. פרטים: 150–180 שקל לחודש (אימון או שניים בשבוע) בספורטק בתל אביב. baseball.org.il

 

החלקה על גלגיליות

 

ספורט שנחת בישראל בשלהי שנות החמישים. ב־1973 נוסד הארגון שהפך לימים לאיגוד הגלגיליות הישראלי, ופועל לפיתוח ספורט ההחלקה על ארבעת ענפיו: החלקה אמנותית, הוקי, מירוצים ורולר בליידס. כיום חברים באיגוד 800 מחליקים, 200 מתוכם ספורטאים תחרותיים. ההערכה היא שלצד החברים הרשומים יש עוד כ־800 חובבים.

 

קהל היעד: נשים, גברים וילדים מגיל 4. יתרונות: החלקה על גלגיליות תורמת לחיזוק כל השרירים בגוף (במיוחד שרירי הליבה והרגליים), ומפתחת מוטוריקה וקואורדינציה, חוש קצב, שיווי משקל וגמישות. איפה לומדים: בישראל פועלים חמישה מועדונים להחלקה אמנותית: בחולון, גבעתיים, גבעת שמואל, מודיעין ורחובות. המועדון בחולון נחשב לגדול ביותר. פרטים: 140–190 שקל לחודש (עבור אימון שבועי במרכז הספורט גולדה בחולון). golda-holon.co.il, ayelet-sport.org.il

 

באולינג (כדורת)

 

אחת המשימות שעומדות בפני התאחדות הכדורת בישראל, שהוקמה ב־1988, היא להילחם בתדמית שדבקה בענף. "בישראל כדורת נתפסת כבילוי, וזאת הבעיה הגדולה שלנו", אומר אריה פישר, יו"ר ההתאחדות. "באירופה אולמות הבאולינג ממוקמים במרכזי ספורט, וכאן הם נמצאים במתחמי בילוי, לצד בתי קולנוע ומסעדות. הישראלים חושבים שזה סתם לזרוק כדור, אבל זהו ספורט שדורש יכולת פיזית ומנטלית גבוהה. כיוון שזה לא ספורט אולימפי, יש מחסור בתקציבים וחשיפה. זה אבסורד, כי לישראל הישגים מרשימים בכדורת יותר מבכדורגל וכדורסל: שתי מדליות זהב באליפות אירופה לנוער בשלוש השנים האחרונות, לדוגמה". הענף המקומי מתפתח (כיום רשומים בהתאחדות כ־1,200 חברים) ואף מושך תיירות ספורט: ביוני תיערך בחיפה אליפות אירופה בכדורת לבני 50 ומעלה, שתביא לישראל כ־600 תיירים ושחקנים זרים.

  

באולינג. 1,200 חברים בהתאחדות באולינג. 1,200 חברים בהתאחדות צילום: אריאל בשור

 

קהל היעד: אחד היתרונות של כדורת הוא שמדובר בספורט לכל החיים. אפשר להתחיל לשחק בגיל 10 ולהמשיך עד 120. יתרונות: כדורת עוזרת לשחקנים להפגין שליטה בגוף ולפתח קואורדינציה, ריכוז ודיוק. איפה לומדים: בישראל כ־17 מרכזי כדורת המקיימים אימונים לשחקנים תחרותיים (שמשתתפים בליגות המקומיות ומייצגים את ישראל בתחרויות בחו"ל) וחוגים למתחילים. המרכז הגדול ביותר (122 חברים) נמצא בפתח תקווה. פרטים: 600 שקל לשנה (אימון בשבוע) במרכז הכדורת בפתח תקווה. ibf.org.il

 

קריקט

 

מים רבים זרמו בגנגס מאז שהקריקט נחת בהודו הקולוניאלית (בשלהי המאה ה־19) והפך למשחק הפופולרי במדינה, עם ליגה שנחשבת לרווחית מה־NBA. בהשוואה להודו הקריקט בישראל הוא עדיין ענף ספורט זניח, אבל בשנים האחרונות הוא משגשג, לא מעט בזכות הסרט "סוף העולם שמאלה" (2004), שחשף את המשחק לקהל הישראלי. נאור דרוקר, יו"ר איגוד הקריקט הישראלי, מספר שהקפיצה הגדולה בפופולריות של המשחק היא בעיקר בקרב הדור הצעיר. כיום יש בארץ 1,000 שחקנים, 400 מתוכם בני נוער. בשנה שעברה בחרה התאחדות הקריקט האירופית בהתאחדות הישראלית כזוכה בתחרות לקידום התחום, בזכות פרויקט שיזם משחקים משותפים לילדים בדואים ויהודים בנגב.

 

קהל היעד: נשים וגברים שיכולים להתחבר לספורט אלגנטי בעל קודים ברורים של נימוס. יתרונות: פיתוח קואורדינציה, חיזוק הגוף והכושר האירובי והקניית ערכים כמו שוויון וסובלנות חברתית. איפה לומדים: ב־19 מועדוני קריקט בארץ. המועדון בבאר שבע נחשב לוותיק (הוקם בשנות החמישים) ולגדול ביותר. פרטים: 150 שקל לשנה (3 אימונים בשבוע) במועדון בבאר שבע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x