$
פנאי

משיחת יתר: השקעה יצירתית

הסניף הראשון של קרן הפנסיה לאמנים, שהוקמה לפני שבע שנים בניו יורק, נסגר ומתחיל בשלב המימוש של עבודות האמנים שהועברו אליו. ב־2011 ייסגרו שלושה סניפים נוספים וארבעה ייפתחו

דנה גילרמן 12:0603.01.11

בימים אלה מתחילה קרן ההשקעות יוצאת הדופן Artist Pension Trust לממש ולמכור עבודות של אמנים. הסניף הראשון של הקרן, שהוקם ב־2004 בניו יורק, קיבל את מספר האמנים המקסימלי - 250, והעבודות שנצברו בו יוצעו למכירה. APT היא קרן שמוחזקת על ידי בעלי מניות, והאמנים תורמים את עבודתם כדי לספק לעצמם ביטחון כלכלי לטווח ארוך (מעין פנסיה).

 

בין החברים בקרן יש אמנים עולים ואמנים באמצע הקריירה. כל אחד מהם מתחייב לתרום 20 עבודות ב־20 שנה, בכפוף להנחיה אחת: מחיר השוק של העבודה חייב להיות מינימום 5,000 דולר. בשבע שנות קיומה פתחה הקרן, בהשקעה של 10 מיליון דולר, שמונה סניפים: בניו יורק, לוס אנג'לס, לונדון, ברלין, מקסיקו סיטי, דובאי, בייג'ינג ומומביי. בכל אחד מהם יש ועדה אוצרותית (בסך הכל עובדים בקרן 106 אוצרים) שבוחנת תיקי עבודות של אמנים. לחלקם היא פונה ואחרים פונים אליה ישירות. כשליש מהנבחנים מתקבלים. אחרי הסניף הניו־יורקי צפויים להיסגר ב־2011 הסניפים בלוס אנג'לס, ברלין ולונדון. הקרן מתכוונת גם לפתוח השנה עוד ארבעה סניפים, גלובליים יותר, בארצות הברית ובאירופה.

 

הערכת היצירות בקרן מבוססת על מחירי הגלריה של האמן, ואם מדובר באמנים עצמאיים ועדת האוצרות של הקרן היא שקובעת את הערך. הקרן מממנת את הקמת האתר ותפעולו, האצירה, אחסון העבודות והביטוח ומחזיקה בזכות הבלעדית למכור את היצירה. בזמן הזה היא גם דואגת לתערוכות בינלאומיות של חברי הקבוצה ולקידומם בעולם, משאילה עבודות לגלריות ולמוזיאונים ומעורבת בקריירה שלהם.

 

עתה, משיימכרו העבודות, יינתנו 40% מכספי המכירה ישירות לאמן שעבודתו נמכרה ו־32% לחשבון משותף של כל חברי הקבוצה. 28% יחזרו למשקיעים – בעלי המניות. על פי מבנה התשלום אמני הקרן חולקים בערך עבודותיהם של אמנים אחרים כסוג של תעודת ביטחון - ערבות הדדית שבה כל משתתף מרוויח מההצלחה המסחרית של 249 המשתתפים האחרים. בסוף כל שנה מחלקת הקרן את הכסף שהצטבר בחשבון המשותף בין חברי הסניף.

 

"Patroller" של ג'סטין קראון, מהיצירות בסניף הניו יורקי "Patroller" של ג'סטין קראון, מהיצירות בסניף הניו יורקי

ישראלים בדובאי

 

כיום מונה הקרן כ־1,300 אמנים מ־50 מדינות, ויש בה אוסף של 4,500 עבודות שאפשר לראות באתרaptglobal.org, ומוערך ב־45 מיליון דולר. ברשימת האמנים החברים בקרן גם כמה ישראלים שחלקם מיוצגים על ידי גלריות בינלאומיות, בהם ציבי גבע, אבנר בן גל, שי אזולאי, קרן ציטר, יהודית סספורטס וסמדר דרייפוס. מהקרן נמסר שאין בכוונתה לפתוח מוקד בישראל, אך אמנים ישראלים יכולים לפנות לסניף המזרח התיכון שנמצא בדובאי. אוצרת הסניף שם, נובמבר פיינטר, שוכנת באיסטנבול ואף מבקרת מדי פעם בארץ. המעוניינים להצטרף מוזמנים לפנות לאתר הקרן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x