$
פנאי

משיחת יתר: מדד האמנות

artrustee הוא אתר חדש המספק דו"חות ומידע על שוק האמנות הישראלי, ומתבסס על מאגר נתונים ממכירות פומביות בארץ ובעולם

דנה גילרמן 10:2511.10.10

מה השתנה בשוק האמנות הישראלי במחצית הראשונה של 2010? הרבה. כך עולה מהנתונים שמספק artrustee, אתר חדש באנגלית שמציג דו"חות שוק ומידע כללי על שוק האמנות הישראלי. למשל, היקף מכירותיו של האמן יגאל תומרקין עמד בתקופה זו על כ־350 אלף דולר, לעומת 30–40 אלף דולר באותו פרק זמן בשנתיים הקודמות. חלק לא מבוטל בעלייה המשמעותית מקורו בעבודות שנמכרו ב־10,000 דולר ומעלה, כולן בבית המכירות Piasa בצרפת, לאחר שהוערכו על ידי בית המכירות באופן נמוך משמעותית (מחירים של עד 2,000 דולר בלבד). על פי האתר, עבודות של תומרקין בטווח של 10,000 דולר ומעלה לא נמכרו מאז 2007.

 

גם מכירותיו של מיכאל ארגוב עלו באופן משמעותי: נמצאה עלייה של פי שלושה במכירותיו עד כה בהשוואה לשנת 2009. הגידול במכירות בא לידי ביטוי בעיקר בעבודות בטווח מחירים של 10–50 אלף דולר שנמכרו בבתי המכירות מצארט ותירוש. אמנים שרשמו מחירי שיא במחצית הראשונה של השנה הם מאיר פיצ'חדזה, שנפטר השנה ועבודה שלו נמכרה ב־18,750 דולר, אברהם נתון, שנמכר ב־19,250 דולר, פנחס כהן גן (20,700 דולר), יאיר גרבוז (20,700 דולר), זאב רבן (27,500 דולר) ודניאל כפרי, פסל סביבתי לא מוכר יחסית, שעבודתו נמכרה ב־35 אלף דולר.

 

בחציון הראשון של 2010 היה היקף המכירות קרוב ל־9.5 מיליון דולר. היקף זה מעיד על התאוששות השוק, אך עדיין לא מגיע לרמת המכירות של 2007 - התקופה שלפני המיתון - שבה עמד היקף המכירות על 35 מיליון דולר. ב־2008 היה היקף המכירות 22 מיליון דולר, וב־2009 - 17.5 מיליון דולר.

 

 

דני קורן. "המטרה היא לספר כלים למי שמעוניין להשקיע באמנות" דני קורן. "המטרה היא לספר כלים למי שמעוניין להשקיע באמנות" צילום: עמית שעל

 

להגביר את השקיפות

 

את האתר הקים דני קורן, יזם אינטרנט, עם קבוצה של כלכלנים ואנשי הייטק. המטרה, לדבריו, היא להגביר את השקיפות בשוק ולספק מידע למשקיעים בתחום האמנות בארץ ובעולם. "בשנים האחרונות יש יותר פתיחות בשוק האמנות, אבל הוא עדיין סובל מחוסר שקיפות, והמידע האמיתי על מה שקורה בו מצוי בידי אנשים מעטים”, הוא אומר. "אין מקום שבו אפשר לברר את הפרטים הכי בסיסיים, כמו איזה שוק מתפתח כרגע בעולם, אילו אמנים בעלייה ואילו בירידה, באילו מדיות כדאי להשקיע, מיהם עשרת האמנים המובילים בשוק. כשגלריסט מספר לנו שמחיריו של אמן נמצאים בעלייה - בהשוואה למה? אנחנו נותנים מענה לכל השאלות האלו ויותר מכך.

 

"המטרה היא לספק כלים למי שמעוניין להשקיע באמנות. אנחנו לא מתיימרים להחליף ניסיון, טעם או ידע אישי, אלא לשמש כלי נוסף למקבל ההחלטות כשהוא בא לבנות אוסף, לקנות תמונה או למכור אחת”.

 

האתר עלה רק לאחרונה, ועדיין נמצא בשלב של הרצה וחיפוש משקיעים. גוף הידע שלו מבוסס על מאגר נתונים גדול המתעדכן כל הזמן בתוצאות מכירות פומביות בארץ ובעולם. הוא מאפשר מבט־על, נטול אינטרסים, על השוק. באתר מפורסם דו"ח שוק מפורט על שוק המכירות הפומביות בארץ, כולל דו"חות שמאפשרים לערוך השוואה בין הביצועים בשוק האמנות לאלו של מדד המאה ומדד ההייטק. יש בו מדד דירוג של 100 האמנים הנמכרים ביותר, שמבוסס על מכירות של חמש שנים. טווח הזמן הזה, על פי קורן, בא לתת פתרון למה שקרוי "הרצת אמנים": "אמן שמייצר שנה־שנתיים של באז אך לא נשאר יציב לאורך זמן”. יש בו גם דו"ח מפורט ומקיף על מכירותיו של נחום גוטמן, שמוצע בחינם. דו"חות מקיפים נוספים על אמנים אחרים יוכנו תמורת תשלום: 50 דולר לרבעון ו־100 דולר לשנתון. האתר גם מאפשר לאמנים ולגלריות לפרסם בחינם את התערוכות שלהם. כתובת האתר: http://www.artrustee.com.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x