$
פנאי

משיכת יתר: מבקרת מבחוץ

דורית לויטה הרטן חיה בגרמניה, אבל יש לה מה לומר על ההתרחשות הפוליטית בישראל, באמצעות תערוכה שהיא אוצרת המתארת באופן לא מחמיא את אביגדור ליברמן. ליברמן: "זבל נשאר זבל גם אם הוא מוצג בגלריה"

דנה גילרמן 10:2513.07.10

מעט תערוכות עסקו עד היום באופן ביקורתי באישיות ספציפית שקשורה להון או לשלטון. התערוכה "שרון" מ־2004, שהוצגה בגלריה לאמנות עכשווית בקלישר, עסקה בקשר שבין אריק שרון לנינוחות הבורגנית של תושבי השרון. התערוכה "דורון", שהוצגה בגלריה של מנשר ב־2006, עסקה באספן דורון סבג, בעל חברת כוח האדם ORS.

 

התערוכה הדגישה את העובדה שסבג מרוויח את הונו, המשמש בין היתר לרכישת אמנות, מהוזלת מחיר העבודה והשכר במשק הישראלי. גם עבודת הווידיאו "לבנות", שהציגה האמנית רותי סלע בתערוכת זוכי פרס שרת התרבות במוזיאון חיפה ב־2004, נועדה להעביר ביקורת ישירה על התנהלותה של השרה לימור לבנת. היא הדגישה את הצד הכוחני של לבנת, והבליעה ביקורת על גדר ההפרדה. קשה לומר שהתערוכות הצליחו לעורר סנסציה או דיון ציבורי. אפילו השרה לבנת, שחילקה לאמנים את הפרסים באותו ערב, עמדה אז מול העבודה וצחקה.

 

אבל בתערוכה החדשה, "איווט", המוקדשת לשר החוץ, אביגדור ליברמן, שתיפתח בגלריה המדרשה ב־5 באוגוסט, יש פוטנציאל להתלקחות. אפשר לנבא זאת מהדימויים שהאוצרים שחררו במייל: לדוגמה האמן גרי גולדשטיין לקח תצלום של ליברמן והלביש לו אף גרוטסקי ועיניים מצוירות שבהן יוקדות להבות אדומות (מוצע למכירה ב־2,000 דולר). האמנית זויה צ'רקסקי הכינה פסלון קטן של חזיר ורדרד. (מוצע למכירה ב־4,000 דולר).

 

הגלריה, ששייכת לבית ברל, אינה מסחרית, ואולי בגלל זה היא מרשה לעצמה לתפקד גם כגלריה ביקורתית. את התערוכה אצרה דורית לויטה הרטן, שחיה בגרמניה ואצרה לפני כשנה את התערוכה של רפי לביא בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה. היא מספרת שהרעיון לתערוכה עלה בעקבות ביקורה ביריד "צבע טרי". "לא הבנתי איך אנשים צעירים שעושים אמנות לא מגיבים על המצב הפוליטי", היא אומרת.

 

תמונה של גרי גולדשטיין, 2,000 דולר תמונה של גרי גולדשטיין, 2,000 דולר

לפיכך החליטה לפנות (בעזרתה של האוצרת המקומית כרמית בלומנזון) ל־23 אמנים מרכזיים, בהם גל וינשטיין, יאיר גרבוז, אירית חמו, דוד גינתון ורועי רוזן, וביקשה מהם להכין עבודות שקשורות לליברמן. זאת מתוך ידיעה שהתוצאה תהיה ביקורתית למדי, אולי אפילו צפויה. "מטבע הדברים אמנים לא אוהבים דמויות טוטליטריות ומגיבים בהתאם. לעתים בחריפות", היא אומרת.

 

היית מציגה עבודות חיוביות?

"האמת היא שחיפשתי. פנינו למיכאיל גרובמן, שידוע בדעותיו הימניות. בסוף זה לא יצא".

 

ליברמן הוא לא מטרה קלה מדי?

"ליברמן בשבילי הוא לא האיש הרע בסיפור, כי אני חושבת שכולנו ליברמן. גם אני קצת ליברמן. זה לא שהוא הרע ואנחנו הטובים ואנחנו מבקרים אותו. בחרתי בו כנושא מכיוון שהוא מקצין דברים, מכיוון שהפרופיל שלו הוא הרבה יותר חזק מפרופיל כמו של פרס או ברק. ההבדל העיקרי הוא שהוא יותר גס רוח.

 

"אבל זה נכון שהאיש מרגיז אותי. הוא מקלקל את כל הדברים שאני והמשפחה שלי והסבים שלי עבדו בשבילם. פתאום אתה מבין שאתה במיעוט, ומיעוטים מגיבים כי זה מה שנשאר לנו. יש כאלה שישאלו באיזו זכות אני מבקרת את מה שקורה פה בזמן שאני חיה בחו"ל. נכון, אני חיה בחוץ, אבל יש לי מה לומר".

 

דובר השר מסר בתגובה: "התערוכה מעידה אך ורק על האוצרת ועל המציגים. כפי שאמנות תישאר אמנות גם אם היא תוצג במזבלה, כך זבל נשאר זבל גם אם הוא מוצג בגלריה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x