$
פנאי

5 ביתנים שאסור להחמיץ באקספו 2010

"כלכליסט" נערך לתערוכת האדריכלות החשובה בעולם, שתיפתח בשבת בשנגחאי ותעסוק בעתיד הצפוי לערים. האירופים הלכו על העוצמה, הישראלים על הטכנולוגיה

דקל גודוביץ 10:3226.04.10

מאז ומעולם היו הירידים כר פורה לחדשנות אדריכלית. היריד העולמי הראשון נערך ב־1851 בלונדון וזכור בזכות אדריכלות הזכוכית של ביתן הקריסטל פאלאס. את היריד של 1889 בפריז זוכרים בזכות מגדל אייפל, את 1929 בזכות ביתן ברצלונה - סמל המודרניזם של מיס ון דר-רוה, ואקספו 1992 בסביליה היה אחד המרשימים בהיסטוריה וכלל גם גשר ראשון של סנטיאגו קלטרווה.

 

70 מיליון מבקרים צפויים לפקוד משבת (1 במאי, נעילה: 31 באוקטובר) את אקספו 2010 - התערוכה הפופולרית בעולם, שנערכת השנה בשנגחאי. היא משתרעת על פני שטח של 5.2 קמ"ר וכוללת יותר מ־200 ביתני מדינות, ארגונים ונושאים באדריכלות. מחיר הכניסה לתערוכה, הממוקמת בין הגשרים ננפו (Nanpu) ולופו (Lupu), משני צדי נהר הואנגפו (Huangpu), יהיה כ־100 שקל (כרטיס יומי).

 

מחכים לפתיחת אקספו 2010 בשנגחאי. כ-70 מיליון איש צפויים לבקר בתערוכה מחכים לפתיחת אקספו 2010 בשנגחאי. כ-70 מיליון איש צפויים לבקר בתערוכה צילום: אי אף פי

 

מסתמן שרוב המדינות יציגו ביתנים אתניים או כאלה שמחפים על חוסר חדשנות במונומנטליות מוגזמת, כמו הביתן הסיני. לעומתם הביתנים האירופיים מרתקים וכל אחד מהם מנסה להתעלות על שכנו בצורותיו, בחומרי הבנייה הבלתי רגילים ובאמצעי התצוגה. "עיר טובה יותר - חיים טובים יותר" הוא שם התערוכה, והשאלה הגדולה היא האם מכל תצוגת האדריכלות הנפלאה ייוותר גם בניין אחד שיהפוך למופת אדריכלי בר־קיימא. "כלכליסט" סוקר את הביתנים שאסור להחמיץ בתערוכה.

 

הביתן הישראלי

 

באקספו הנוכחי הוקם לראשונה מבנה ישראלי בבנייה עצמית (הממוקם באזור A) שהוא נפרד, ולא דוכן ביריד או חלק מביתן שבו עוד מדינות. הביתן, שנבחר בתחרות מבין 23 הצעות, תוכנן ובוצע בידי האדריכל חיים דותן בשיתוף המעצב פרוספר עמיר, ונדמה כשני חלזונות (או אנשים אמורפיים) ענקיים. האחד מזכוכית, שמייצגת את הקדמה, השני מאבן, שמייצגת את המסורת והעבר, ושני החלזונות מתחבקים ונצמדים זה לזה בנשיקה. אפשר לפרש את החיבוק גם כדיאלוג בין שני עמים, או כתלותו של האדם (זכוכית) בטבע (אבן). בפנים מועברת ההיסטוריה היהודית בת אלפי השנים, לצד הקדמה הטכנולוגית, באמצעים ויזואליים מרשימים. את פסגת האפקטים מובילים עשרות כדורי וידיאו במרכז "אולם החדשנות", ובהם סרטונים עם ראשי אנשים הדוברים בסינית ובעברית אל המבקרים ומציגים במופע מולטימדיה את פלאי הטכנולוגיה, הנופים, התרבות וההישגים של ישראל תחת הכותרת "Innovation for Better Life".

 

הביתן הישראלי. ייחוד: בין מסורת לקדמה הביתן הישראלי. ייחוד: בין מסורת לקדמה

 

הביתן הישראלי הראשון הוא מקור גאווה בזכות המאמץ האדיר שהושקע בבנייה, התוכן ודרך הצגתו והצורה הבלתי שגרתית; עם זאת הוא לא מציג חדשנות רעננה ועוצרת נשימה, ומזלו שהוא שוכן בצמוד לביתן הסיני המרכזי, וכך מבטיח שיבקרו בו רבים.

 

הביתן הדני

 

אם יש ביתן של כיף, משחק והומור הוא נמצא כאן. משרד BIG שתכנן אותו מורכב מאדריכלים תוססים, צעירים ומלאי המצאות, שחשבו שאם הביתן הדני אמור לייצג את דנמרק, אז מדוע לא להציג בו את סמלה של דנמרק - פסל בתולת הים. הם הגדילו לעשות והחליטו כמחווה של חילופי תרבות להעביר לביתן את הפסל המקורי, ובמקומו יציג בדנמרק האמן הסיני איי וויווי (Ai Weiwei). מובן שהדנים נסערו, והתקשורת המקומית חגגה את הסנסציה.

 

רבים מהביתנים באקספו עגולים או כוללים תנועה ברמפות מעגליות בהשראת מוזיאון הגוגנהיים בניו יורק. המעניין שבאלה הוא הביתן הדני, שסובב ברמפה אחת המתעקלת אל תוך עצמה כספירלה, ובמרכזה בתולת הים, הניצבת בבריכה שבה המבקרים יכולים לשכשך. המבקרים יכולים גם לערוך פיקניק עם סלי קש עמוסי אוכל דני מסורתי על הגג, או לשבת בספסלים ולהתבונן במוצרי העיצוב הדניים שנרכשו זה עתה בחנות. הרמפה והגג צבועים בכחול (כצבע שבילי האופניים בדנמרק), ואפשר לשכור במקום אופניים ולרכוב ברחבי הביתן ובמורד הרמפות (וחבל שאי אפשר לרכוב בהם בין כל ביתני היריד).

 

הביתן הגרמני

 

הביתן הגרמני, "Balancity", המתנשא לגובה של 20 מטר, ממש מפחיד בגודלו, המנצל את המקסימום המותר לבנייה בשטח על פי חוקי האקספו (6,000 מ"ר בנוי). זהו הביתן הגדול ביותר שבנתה גרמניה מעולם, והוא עשוי מגושים מצולעים שבורים שעיצב האדריכל לנארט וויצ'ל (Lennart Wiechell). הביתן יציג את החיים העירוניים בגרמניה כסוג של "איזון עירוני" בין גורמים שונים, ויראה איך העיצוב והמוצרים הגרמניים יכולים לעזור בפתרון בעיות עירוניות. במקום להיתפס כבניין אחד, הביתן מתוכנן כמסלול תלת־ממדי ופיסולי העובר בחלקו במדרגות נעות, משטחים נעים וגשרים בתנועה חופשית הממזגת חוץ ופנים, ועוברת בחללים בעלי אווירה שונה: מ"הנמל" בהתחלה, דרך גנים ופארקים, מפעלים ואפילו אופרה, ועד מקור האנרגיה הספירלי.

 

הביתן הגרמני. ייחוד: העיר המודרנית הביתן הגרמני. ייחוד: העיר המודרנית צילום: אי פי איי

 

הביתן הבריטי

 

הביתן הבריטי, "קתדרלת הזרעים", נראה מעט מאיים מבחוץ, עם 60 אלף קוצים דקיקים מאקריליק שקוף שאורכם 7.5 מ' המזדקרים מחמש קומותיו ומתבדרים ברוח כפרוות קיפוד, או כריסי עיניים עדינים, כפי שהגדיר את הקונספט האדריכל המתכנן - תומס התרוויק. הקוצים השקופים מתפקדים כסיבים אופטיים ומאפשרים לאור היום לחדור פנימה, ואילו בלילה הבניין ייראה זוהר בעשרות אלפי נקודות אור שקופות. בפנים מתגלה אולם ענק, ובקצה כל קוץ הוטבעו זרעים מצמחי אוסף גני קיו בלונדון, המבטאים את מחויבות הממלכה לשימור מגוון הצמחייה בתחומה, ומעלים על סדר היום העולמי את הכחדתם של מאות צמחים (וכמובן גם בעלי חיים) מדי שנה.

 

הביתן הבריטי. ייחוד: צמחים בסכנת הכחדה הביתן הבריטי. ייחוד: צמחים בסכנת הכחדה צילום: אי פי איי

 

כמו כן מבקש הביתן להסביר לעם הסיני שבריטניה אינה רק מקום שלו ורווי היסטוריה, כפי שהיא נתפסת בעיני הסיני הממוצע, אלא מדינה שמתגאה באדריכלות וטכנולוגיה פורצות דרך, כפי שהצהירו הבריטים: "בונים על העבר, משפרים את עתידנו". ואכן, נדמה שהביתן והשטח הפתוח שסביבו, העשוי כנייר אריזה מקומט וישמש לאירועים וקונצרטים - יהיו ללא ספק החלק המהפנט והיפה בתערוכה כולה.

 

הביתן האוסטרי

 

בעוד הביתן האוסטרי בתכנון משרד האדריכלים SPAN & Zeytinoglu נראה חלקלק, אחיד ודינמי מבחוץ כמו כלי פורצלן או מדרון הר מושלג, בפנים צפוי למבקר מסע רגשי עשיר באפקטים של הקרנות, צלילים, צבעים וריחות שיקיפו אותו מכל עבר. "אוסטריה - לחוש את ההרמוניה" הוא השם שניתן למסע, שיקיף את כל החושים. הוא יתחיל בהרים המושלגים הגבוהים (עם שלג אמיתי), יעבור ביערות (עם ריח יער אמיתי), דשא ואגמים ויגיע לעיר, שהיא כמובן נושא התערוכה. שם תנועת המכוניות תרקוד ואלס, מנופים ירקדו לצלילי מוצרט, וגם תוכלו לשבת ולאכול שטרודל או ארוחה מלאה בחלל המסעדה, שתקרתה וקירותיה מתאחדים בזרימה עכשווית, והתחושה בה היא שיושבים בתוך הדמיית מחשב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x