$
פנאי

סיבוב גלריות

תמונה טובה מרחיבה את הלב ומשדרגת את הבית. "כלכליסט" מציג את רשימת הגלריות המסחריות הטובות ביותר בישראל

דנה גילרמן 11:1824.03.10

שדה האמנות המקומי, שגדל והתרחב בשני העשורים האחרונים, השפיע גם על פתיחתם של חללי תצוגה חדשים. מוזיאונים עכשוויים הציגו אלטרנטיבה למרכז, וקבוצות של אמנים הקימו חללי תצוגה מסקרנים בערים כגון ירושלים וחיפה. אך תהליך זה לא עודד את פתיחתן של גלריות עכשוויות מסחריות מחוץ לתל אביב, שנותרה המרכז. פה ושם נעשו כמה ניסיונות, אך הם לא החזיקו מעמד.

 

עבודה של פסח סלבוסקי. 12 אלף דולר עבודה של פסח סלבוסקי. 12 אלף דולר

 

מובן שגם בחללים הציבוריים וגם בחללים האלטרנטיביים שמופעלים על ידי אמנים, כמו גלריה ברבור הירושלמית או גלריית פרמידה החיפאית, יש אפשרות להתעניין בקניית עבודות. אך מקומות אלו אינם פועלים כעסק. כך יוצא שלבה של הסצינה המסחרית נותר בתל אביב, שגם בה נערכו לאחרונה שינויים גדולים. מלבד הגלריות סביב רחוב גורדון המיתולוגי, ששימש במשך שנים רחוב הגלריות, צצו גלריות חדשות במזרח העיר ובעיקר בדרומה. חלק מהוותיקות אף נדדו בעקבותיהן. כך נוצרה פריסה על פני תל אביב כולה, ובה שני מוקדים עיקריים: המיתולוגי, שהצטמק, והחדש שהתהווה בדרום. "כלכליסט" מציג את הגלריות המסחריות המרכזיות בתחום.

 

דרום תל אביב

 

לצד כמה גלריות אלטרנטיביות שנפתחו באזור ושמופעלות על ידי קבוצות של אמנים, כגון גלריה אלפרד, גלריה שיתופית לצילום D&A ו־P8, עברו לשם וגם נפתחו לא מעט גלריות מסחריות. בין אלה אפשר למצוא את גלריה נגא, גלריה ג'ולי מ., גלריה עינגא, שני סניפים חדשים של גלריה דביר, טבי דרזדנר, דולינגר, ברוורמן, אלון שגב, RAWART וגלריה רוזנפלד. לפניכם הגלריות הבולטות במתחם:

 

גלריה זומר, רוטשילד 13. נקודת ציון בהתפתחות הסצינה האמנותית המקומית. הגלריה שהקימה עירית זומר היתה אחת הראשונות שהקדישה את מיטב מרצה ליצור קשרים דו־סטריים עם הסצינה הבינלאומית וקידום אמנים ישראלים בחו"ל. מיוצגים בה אמנים מקומיים מוכרים כגון יהודית סספורטס, עדי נס ויעל ברתנא, וגם כמה כוכבים בינלאומיים, בהם וילהלם ססנל, הוגו רונדינונה, וולפנג טילמנס ורינקה דייקסטרה. מה לחפש: כשססנל הציג לראשונה בגלריה ב־2003, עוד היה אפשר לעכל את מחירי עבודותיו. היום, אחרי שהפך לכוכב בינלאומי, קצת פחות. מחירה של עבודה קטנה למדי, "ללא כותרת" מ־2003, עומד על 30 אלף יורו.

 

עוד בגלריה ציור של נטעלי שלוסר, "גוף תאורה אריתמטי" מ־2009, שמחירו 6,000 דולר, וכן עבודה מקסימה של שאול צמח — קובייה עשויה נגזרת נייר בחיתוך ידני. זו באה עם מעמד וקופסת פרספקס ומחירה 4,000 דולר.

עבודה של אוהד מטלון. מ-11 אלף שקל עבודה של אוהד מטלון. מ-11 אלף שקל

 

גלריה קונטמפוררי, הרצל 117. הוקמה לפני כשנה על ידי סוחר האמנות רוני פורר בחלל מרשים אם כי לא פשוט להצבה. ההגדרה "עכשווית" באה לידי ביטוי גם בבחירת אמני הגלריה: מרביתם אמנים צעירים, שכבר הציגו בעבר וזכו להערכה, ואחרים שנמצאים ממש בתחילת הדרך. בימים אלו מוצגת שם תערוכת הצילום "צפון־אמיתית. דרום־בהירה" של אוהד מטלון, ובה הקרנות על קיר של דימויים בשחור־לבן, שבנויים משילוב של נגטיב ופוזיטיב ויוצרים נופים אפוקליפטיים מנוכרים ולעתים הזויים. מה לחפש: הדימויים בתערוכה מוצעים למכירה בפורמט של קובץ דיגיטלי+מחשב ובשני גדלים: מחירו של הגדול 16 אלף שקל, ושל הקטן יותר 11 אלף שקל. את אותם דימויים אפשר לרכוש גם מודפסים וממוסגרים בסכומים דומים. אמן נוסף מעניין בגלריה הוא אור קדר, שהציג לפני כשנתיים בביאנלה ברמת השרון. התחריט "עץ" מתוך סדרה של שמונה תחריטים שהוצגו שם מוצע למכירה ב־4,800 שקל.

 

פלורנטין 45. בחלל התצוגה שפתחה לפני כשנתיים גילת נדיבי, התחושה פחות מסחרית. אפשר למצוא בגלריה עבודות של אמנים שפועלים במגוון של מדיות, מאובייקטים פיסוליים עשויים פורצלן, דרך ציורים ותצלומים ועד עבודות של אמני רחוב. בימים אלה מוצגת שם תערוכה של zero cents. מה לחפש: אובייקטים עדינים ומפתיעים מפורצלן של אינה פולונסקי: "נעל בלט", 1,500 דולר; "ברבורים", 3,500 דולר; "זאב", 1,800 דולר. עבודות על נייר של אנדריי לב, 1,000–1,500 דולר. שני ציורי הפרחים הצבעוניים של ינאי סגל, 3,000 דולר.

 

מתחם גורדון

 

המתחם איבד מעט מזוהרו, אך עדיין נותרו גלריות ותיקות ופעילות, בהן נלי אמן וטובה אוסמן. במרחק כמה רחובות משם נמצאות גלריה בינט וגלריה חזי כהן הצמודה אליה, שנפתחה לפני כמה חודשים. לפניכם הגלריות הבולטות במתחם:

 

גלריה גורדון, בן יהודה 95. היתה ועודנה אחת המרכזיות בתל אביב. בעבר ניהל אותה שיה יריב, שגם הפך אותה לבית מכירות פומביות, ובשנים האחרונות מנהל אותה אמון יריב, אמן וסוחר מוכשר כמו אביו. ההיצע במקום כולל בעיקר עבודות של אמני דור הביניים, המרכזיים שבהם יאיר גרבוז, יעקב דורצ'ין, מיכל נאמן, פיליפ רנצר ושמחה שירמן. אליהם הצטרפו בשנים האחרונות גם קבוצה של ציירים מוכשרים: שרון פוליאקין, אסף בן צבי ואלכס קרמר (שלושתם עבדו בעבר עם גלריה בינט). לאחרונה הצטרף לגלריה גם האמן אוהד מרומי, שעוסק בעיקר בהצבות ובווידיאו, ומצטייר כיוצא דופן בנוף הסולידי של המקום. מה לחפש: עבודות על נייר משנות השבעים־שמונים של מירית כהן, שמחיריהן 1,600–3,000 דולר. עבודות חדשות של שרון פוליאקין, זוכת פרס רפופורט לאמן בכיר לשנת 2010, מרישומים שמחירים 800 דולר ועד לציורי שמן שמחירם 8,000 דולר.

 

עבודה של שרון פוליאקין. מ-800 דולר עבודה של שרון פוליאקין. מ-800 דולר

 

גלריה גבעון, גורדון 35. הגלריה מחזיקה את מיטב האמנים הישראלים הוותיקים, בהם משה קופפרמן, רפי לביא, פנחס כהן גן, משה גרשוני ונורית דוד. בשנים האחרונות גם הצטרפו כמה צעירים מבטיחים, בהם ארז ישראלי וגיל מרקו שני. מה לחפש: בתערוכה החדשה שתיפתח במקום יוצעו למכירה עבודות של אמני הגלריה, בהם ציור של פסח סלבוסקי, שמחירו 12 אלף דולר, של גיל מרקו שני, שמחירו 20 אלף דולר, וציור שמן נדיר של משה קופפרמן מ־1971 שמחירו 40 אלף דולר.

 

מחוץ למתחם

עבודה של פנחס צ'ינוביץ. 25 אלף שקל עבודה של פנחס צ'ינוביץ. 25 אלף שקל

 

גלריה שלוש, חיסין 5. בגלריה עירוב של אמנים ותיקים וצעירים, ריאליסטיים ומופשטים, וגם כמה אמנים בינלאומיים מוכרים. היא היתה בין הראשונות שהציגה תערוכות משותפות לאמנים מקומיים ובינלאומיים. אחת הזכורות שבהן היתה זו של האמן האיטלקי החשוב מיכלאנג'לו פיסטולטו. בגלריה מוצעת למכירה עבודה שלו - שחזור שעשה ב־1999 לאחת מעבודותיו מ־1975. מחירה: 400 אלף יורו. מה לחפש: תצלומים של נורית ירדן מתערוכתה הקסומה "שבץ נא", שירדה בשבוע שעבר. מחירם: 10,000 שקל. עבודות של פנחס צ'ינוביץ, שנפטר לפני שלוש שנים, בהן עבודות קטנות על נייר, מינוריות ופיוטיות, שכוללת טקסטים ושירים, וכן עבודות גדולות יותר על קנווס. זו שמוצעת במכירה הנוכחית מחירה 25 אלף שקל.

 

גלריה שי אריה, שלמה המלך 61. גלריה קטנה וקצת אחרת, שבחרה להתבדל גיאוגרפית והתמקמה במרכז העיר. מוצגות שם תערוכות מינוריות, בעיקר רישומים, ציורים ומיצבים קטני ממדים, של אמנים צעירים עכשוויים. הגלריה מתהדרת בכך שהיא הפחות יקרה בעיר. מה לחפש: רישומים וציורים יוצאי דופן של יעל בלבן, 400–6,000 דולר. ציורים בגדלים שונים של רקפת וינר עומר, אחת האמניות הפוריות והפרועות בשדה, 450–4,000 דולר . ציורים ריאליסטיים של תרצה פרוינד, שמציגה בגלריה בפעם הראשונה בתערוכה הנוכחית, 1,600–5,000 דולר.

 

עבודה של תרצה פרוינד. מ-1600 דולר עבודה של תרצה פרוינד. מ-1600 דולר

 

האינטימיות של הגלריה מזכירה ברוחה שתי גלריות נוספות קטנות ממדים שפזורות בעיר, שגם בהן כדאי לבקר: גלריה יאיר, אבן גבירול 6, שם אפשר למצוא מבחר עבודות, בעיקר על נייר, של אמנים ותיקים, וגלריה החדר, גוטליב 11, שברשותה מאגר עבודות של אמנים צעירים.

 

גלריה דביר, נחום 11. הגלריה הכי צפונית, שם אפשר למצוא עבודות של אמנים מקומיים צעירים וותיקים לצד אמנים בינלאומיים מוכרים. המונח "דלות החומר", שהוטבע בשנות השמונים כניסיון לאפיין את האמנות הישראלית שמשתמשת בחומרים רזים, צנועים, ממשיך לרחף מעל אמני הגלריה במובן הטוב של המילה. לצד תערוכות מינימליסטיות של אמנים מרתקים כמו אריאל שלזינגר ולורנס וינר האמריקאי, אפשר למצוא מיצבים מורכבים יותר של מירי סגל, דגלאס גורדון, נלי אגסי ונעמה צבר. בכלל, למרות היותה גלריה מסחרית, יש תחושה שזו אחת הגלריות הבודדות שמרשות לעצמן להציג פרויקטים ניסיוניים, לעתים לא סחירים בעליל, למשל התערוכה של ג'ונתן מונק שהוצגה לאחרונה, או זו של לטיפה אשקש, "התה של סעיד", שמוצגת עתה. מה לחפש: ציור נוף של ורד נחמני, במחיר 20,000–60,000 שקל. תצלום של פאבל וולברג מהסדרה החדשה של תצלומי מסעות, במחיר 18,000–40,000 שקל. וכן רישומים עדינים ומינוריים של משה מירסקי, במחיר 12,000–18,000 שקל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x