$
פנאי

משיחת יתר: אמנות בשקית

מה חשוב יותר כשרוכשים אמנות, הגלריה או הציור עצמו? חיים סניור מגלריה בזל, שכעת מרחיב את החנות שלו לטובת הצגת תערוכות, מאמין שאפשר למכור אמנות נטולת פוזה גם במחירים גבוהים

דנה גילרמן 12:0416.03.10

בעוד כשבועיים ייפתח במתחם בזל בתל אביב חלל תצוגה לאמנות, שהוא שלוחה של החנות לממכר אמנות שברחוב השל"ה 1 הנקראת, כמה מפתיע - גלריה בזל. בחלון הראווה של החנות, שהוקמה ב־2001 בין מעדנייה רוסית למשרד תיווך, תלוי ציור מרשים של עופר ללוש. בחלל מוצעות, בין היתר, עבודות של מאיר פיצ'חדזה, יאיר גרבוז, פנחס כהן גן, רפי לביא, מיכל נאמן, יעקב דורצ'ין, משה קופפרמן ויחיאל שמי.

 

הבעלים, חיים סניור, הוא צייר חובב שלמד אמנות והחליט שאפשר למכור אותה גם קצת אחרת: הוא פתח חנות בלב אזור של מגורים וקניות, בקרבת אוכלוסייה אמידה למדי. החנות מזכירה במידה מסוימת את אותן חנויות למסחר אמנות הפזורות ברחבי תל אביב, מרביתן ברחוב בן יהודה, סמוך להצטלבות עם פרישמן (שם מוצעים בערבוביה עבודות של אמנים מוכרים לצד עבודות של חובבים ועתיקות). אך בניגוד להן, היא מתמקדת באמנות עכשווית, מקרינה אנינות מסוימת ובחירה קפדנית של עבודות.

 

גלריה בזל. מוותרת על הפתיחות המתוקשרות ונהנית מקהל צעיר יחסית גלריה בזל. מוותרת על הפתיחות המתוקשרות ונהנית מקהל צעיר יחסית

 

אמנות כמוצר צריכה

 

יש משהו בחנויות האלה שעלול להרתיע את מי שרגילים לגינוני הגלריות. עם זאת, ההיצע בהן גדול למדי, האמנות מוצגת כמוצר צריכה והאווירה פחות מלחיצה. "לפה נכנסים עם שקיות של אוכל שקנו במכולת ליד", מסביר סניור ומוסיף שהקהל שלו מורכב מעוברי אורח, "במיוחד זוגות צעירים שמרשים לעצמם להיכנס כי המקום קטן. בסופו של דבר יוצא שלהם אני מוכר הכי הרבה".

 

והאמנים לא מסרבים שימכרו אותם בחנות?

"לא נתקלתי בהתנגדות. גרבוז ואמנון דוד ער, למשל, לא מוכנים שימכרו אותם בכל מקום, ופה אין להם בעיה. יש הרבה חנויות שמוכרות אמנות, אבל אני מוכר אותם בצורה אלגנטית. המחירים שלי דומים לאלו שבגלריות הגדולות".

 

ואכן, עיון במחירון מגלה שאין כאן מציאות: 8,000 דולר לציור של מאיה כהן לוי, 6,000 דולר לעבודה של משה קופפרמן, 5,000 דולר לציור של פנחס כהן גן, 30 אלף דולר לציור פיגורטיבי של אמנון דוד ער ו־12 אלף דולר לציור של רפי לביא.

"אני מוכר לאנשים שזה הציור הראשון שלהם בחיים", מנסה סניור להסביר את אסטרטגיית המכירה שלו, "המקום הזה הוא מעין הפתעה לא צפויה, קטנה ואינטימית, שמגלים בדרך. זו לא עוד גלריה מוכרת שמזמינה אלפי אנשים לפתיחות”.

 

ובכל זאת, גם סניור הרגיש שמשהו חסר, והחליט לפתוח גם חלל תצוגה תת־קרקעי, שימוקם כמה מטרים מהגלריה. יוצגו בו תערוכות של אמנים שנמכרים בגלריה לצד אמנים אורחים. הראשונה שבהן תהיה של האמן הוותיק איוון שוובל, "האמן הנמכר ביותר בחנות", לדברי סניור. מחירי העבודות ינועו מ־2,000 דולר לרישום שחור־לבן על מצע מעץ ועד 16 אלף דולר לציור שמן על בד גדול ממדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x